Instagram
RTL KLUB Kedvenc magazin, Reggeli és Delelő
RTL KLUB Kedvenc magazin, Reggeli és Delelő

Új időben a megszokott TV-csatornán. Végre egy rendszeres műsor a magyar nyelvű TV-adókon, amelyik az állatokkal foglalkozik. Minden szombaton kora délután az RTL KLUB TV-csatornán kedvenceivel találkozhat. Érdemes tehát szombat délutánonként a Kedvenc Magazint választania, hiszen legtöbbet a velünk élő kedvenceinkről a Kéri Kitty vezette műsorból tudhat meg.

RTL KLUB Kedvenc magazin, Reggeli és Delelő

Az Önök kedvenc magazinja az RTL KLUB-ban a Kedvenc Magazin!

RTL KLUB Kedvenc magazin, Reggeli és DelelőRTL KLUB Kedvenc magazin, Reggeli és Delelő

RTL Klub: Kedvenc Magazin

Állítólag csak egyszer volt Budán kutyavásár. De a Marczibányi téren minden esztendőben megrendezik a kutyaszépségversennyel egybekötött ebvásárt. A Kedvenc Magazin október 10-ei adásának a vásártér adott otthont. Kéri Kitty és az adás meghívott vendége, Dr. Horváth Dávid állatorvos végigsétálva a vásározók és az eladásra kínált kutyák között, néhány hasznos tanáccsal szolgáltak a leendő kutyatulajdonosoknak. Amennyiben ilyen vásárokon jutunk kutyához, nem árt, ha odafigyelünk az eb származására és nem utolsó sorban egészségi állapotára. Ugyanis később igen kellemetlen meglepetésben lehet részünk, ha az új kedvencünk minden gondoskodásunk ellenére megbetegszik. Persze a választás nem könnyű, hiszen ilyenkor minden tenyésztő azt szeretné, hogy a kutyái a legjobb formát mutassák. Az állatorvos szerint azonban ilyenkor sem kell semmilyen különleges praktika ahhoz, hogy a legjobb kutyát válasszuk az alomból. De azért nem árt, ha a végső döntés előtt szakember véleményét és segítségét kérjük. Ez azért sem elhanyagolható, mert amikor valakit egy ilyen vásárba visz a lába, akkor könnyen előfordul, hogy beleszeret valamelyik kölyökkutyába. Ám mielőtt könnyelműen beleugranánk a vásárlásba, jó, ha ezt egy állatorvossal is megbeszéljük. Ahogyan a Kedvenc Magazinban Dr. Horváth Dávid elmondta, sokan csak amikor kutyájuk már elkezd cseperedni, akkor döbbennek rá, hogy mit is vállaltak. Ilyenkor pedig már elfelejtik, hogy milyen is volt kutyájuk kölyöknek és szeretnének szabadulni a kínossá váló tehertől. A Kedvenc Magazinban Dr. Horváth Dávid segítségével ezentúl rendszeresen nyomon követhetjük, amint egy kölyökkutya bekerül, majd beilleszkedik egy családba. Hasznos és praktikus tanácsokat kaphatunk a tartásról, nevelésről. Mindezzel a műsor segítséget szeretne adni ahhoz, hogy elkerülhetőek legyenek a kínos meglepetések, no és a nem várt kellemetlenségek. Amennyiben szombatonként 13.40-kor az RTL Klub Televízió csatornájára kapcsolnak, a Kedvenc Magazinból megismerkedhetnek egy kutyával, aki gazdáját mindenhova lóháton kíséri. Megtudhatják, hogy mennyi munka kell ahhoz, hogy egy kutyából igazi katasztrófamentő legyen, valamint beszámolót láthatnak az ország első coursing versenyéről.

Vörös Tamás

RTL KLUB Kedvenc magazin, Reggeli és Delelő

Az RTL KLUB Kedvenc magazin TV-sorozatának számos részét a Knézich állatorvosi rendelőben vették fel a 1998. és a 1999. évben. Az itt következő adások az új kutya kiválasztásának állatorvosi szempontjairól és az elektronikus állatazonosító rendszerről szólnak:

Az új kutya kiválasztásának állatorvosi szempontjai

A következőkben áttekintjük azokat a legfontosabb szempontokat, amelyek mintegy iránymutatóként segítenek abban, hogy a számunkra legmegfelelőbb kutyát válasszuk ki.
Először is miért tart az ember kutyát?
Az ember kutyához való kötődési igénye már több ezer éves múltra tekint vissza. A kutyák keresik az ember társaságát, jól érzik magukat az ember közelében, az ember számukra élelmet, meleget, lakóhelyet, biztonságot és játéklehetőséget ad. Egyes felnőtteknél gyakran a gyerek szerepét töltik be a kutyák. A kutyák az összes felmérés szerint pozitívan hatnak az emberekre: a kutya megsimogatása az emberekben feszültségoldó hatású, vérnyomáscsökkentő, a kutya a család része, a kutyával kapcsolatos rendszeres dolgok (pl. etetés, séta stb.) rendszeretőbbé és pontosabbá teszik az embereket, jószívűekké válnak a kutyatulajdonosok, a rendszeres séta növeli a tulajdonosok fittségét, stb.
Milyen fajtát válasszunk?
Egyes esetekben egyszerű a válasz, hiszen néhányan meghatározott célra keresnek kutyát, pl. őrző-védő kutyát, terelőkutyát, vadászkutyát, stb. Ha azonban hobbykutyát keresünk, akkor a választási lehetőségeink számának határa a csillagos ég, rengeteg gyakoribb és ritkább fajta létezik, sőt egy keverékkutya is ugyanolyan kedves és szeretetreméltó lehet (arról nem is beszélve, hogy olcsóbbak és ritkábban lépnek fel náluk örökletes betegségek). Általánosságban válasszunk úgy kutyát, hogy a kutyafajta vérmérséklete és szükségletei összhangban legyenek a tulajdonos életmódjával és lehetőségével (pl. berni pásztor nem való egy 10. emeleti, 45 négyzetméteres lakásba, egy német dog nem való egy anyagilag behatároltabb lehetőségekkel bíró, sokgyermekes családnak, stb.). A kutya termete nagyon fontos választási szempont. A nagy kutyák távol tarthatják a háztól a hívatlan vendégeket, de rengetegbe kerülhet a megvásárlásuk és főleg az etetésük, valamint nagy a mozgásigényük is. A kis termetű kutyusok és ölebek sokkal kevesebb mozgással is beérik. A szőrzetápolás is sok időnket foglalhatja le, a hosszú szőrű fajták szőrzetével rendszerint sok a gond. Egyes fajtáknál gyakoriak az örökletes betegségek, kérdezzük ki körültekintően a tenyésztőt erről! Egyes esetekben érdemes a helyi állatorvost is megkérdeznünk, hogy a környéken nem fordult-e elő fertőző kutyabetegség!
Milyen idős legyen a kutya?
Erre a kérdésre mindenki rávágná, hogy a lehető legfiatalabb, de ez azonban csak általánosságban mondható el. Túl fiatal kutyát semmiképpen se válasszunk, az anyjától való idő előtti elválasztás káros lehet, mind a fejlődés, mind a megrázkódtatás miatt. Ha azonban megvan a lehetőségünk arra, hogy a kölyökkutyára rendszeresen ránézzünk vagy egész nap otthon vagyunk, szoros kötődés alakul ki a kutyus és a család között. Aki például kísérőt szeretne maga mellé állítani és rögtön magával is akarja vinni egy útra, annak a kifejlett állat jobban megfelel. Az idősebb jövőbeli kutyatulajdonos számára a kölyökkutyák örökös nyüzsgése és törődési igényei nagyon fárasztó lehet, de egy idősebb kutya jó otthonra találhat náluk. Azonban ebben az esetben meg kell bizonyosodni arról, hogy miért keresnek az illető kutyának gazdát (pl. lehet, hogy nyugtalan természetű, agresszív, nem szobatiszta, stb.).
Kant vagy szukát válasszunk?
A legfőbb ok, ami a szukák ellen szól, az, hogy évente kétszer tüzelnek, a tüzeléssel pedig kellemetlenségek járnak. A szukák ilyenkor mágnesként vonzzák a kanokat, ezáltal nemkívánatos vemhességek is elő szoktak fordulni. A tüzeléssel járó hüvelyváladék beszennyezheti a lakást, egyes szukák hajlamosak az álvemhességre. Ezeket a hátrányokat azonban ivartalanítással kiküszöbölhetjük. A mérleg másik serpenyőjébe ellenben több dolog esik: a szukák könnyebben taníthatóak, szilárdabban kötődnek gazdájukhoz, ezért jobb vezetőkutyák. Aki pedig kifejezetten pároztatni és születni szeretné kutyáját, a gyerekeit megajándékozza az újszülött kiskutyák látványának örömével. A kanok kiegyensúlyozottabbak (persze nem a tüzelő szukák közvetlen szomszédságában), jellemesebbek, de imádnak függetlennek lenni.
Hogyan válasszuk ki a kérdéses kutyakölyköt?
Ha már hosszas tudakozódás és utánjárás eredményeképpen sikerült találnunk egy megbízható kutyatenyésztőt (az állatkereskedők, főleg a piaci és aluljárói árusok készlete sokszor vegyes forrásból származik, nemegyszer talált kutyákból vagy engedély nélküli tenyésztőktől), arra kell törekednünk, hogy lássuk az egész almot és magunk válasszuk ki a megszeretett kutyakölyköt! Általában 4 hetes kor előtt semmiképpen sem szabad ölbe venni és megsimogatni a kiskutyákat, nehogy fertőző állatbetegségeket vigyünk az állományba vagy az anyaállatot felingereljük. Érdemes azonban a játszadozó kölyökkutyákat messziről figyelni, viselkedésüket, jellemüket feljegyezni. Ezt több alkalommal is megtehetjük. A legtöbb fajta körülbelül 6 hetes korban alkalmazkodik legkönnyebben az új környezethez, ekkor a jelöltet már megvizsgálhatjuk. Az egészséges kiskutya mutatja a fajra jellemző külső tulajdonságokat, korának megfelelő nagyságú és fejlettségű. Tekintete élénk, figyelmes, szeme nem váladékozik, fülei, bőre és szőrzete tiszták, a fajra jellemző szagúak, a fogai a kornak megfelelő számban találhatóak meg, a széklete szilárd, a vizelete nem elszíneződött, testalkata arányos, nem kövér. Az állat örül, ha kézbe veszik, semmiféle fájdalom jelét nem mutatja. Ha ezek a főbb irányvonalak is egyeznek, akkor feltétlenül konzultálnunk kell a tenyésztővel. Meg kell kérdeznünk a kutya származását, megnézni a törzskönyvét, tudakozódnunk kell az eddigi védőoltásokról, féregtelenítésekről és etetésről. El kell kérnünk természetesen a kutyus oltási könyvét is, valamint mindenképpen kérjünk bizonylatot az adás-vételről, ugyanis vannak komolyabb rendellenességek vagy lappangási stádiumban lévő betegségek, amikre csak később derülhet fény. Arra is van lehetőség, hogy a kiskutyust az állatorvos még a hazaszállítása előtt megvizsgálja. A kiválasztott ebet lehetőleg reggel szállítsuk haza, mert így egy egész napja van megszokni az új körülményeket. Lehetőleg két ember szállítsa, mert így valaki az ölébe tudja venni a pokrócon. Legyen kéznél újságpapír is az utazási kellemetlenségek megelőzésére. Az otthoni szükséges dolgok (evő- és ivóedények, fekvőhely, póráz vagy nyakörv, szőrzetápoló eszközök, samponok, játékszerek, kutyaól, kutyatáp, stb.) beszerzéséről pedig már előre gondoskodjunk. Az így megérkezett új családtagot pedig megfelelően kell etetni, el kell kezdeni nevelni, tanítani, engedelmességre és szobatisztaságra szoktatni, valamint a helyi állatorvossal konzultálva megkezdeni az oltási és féregtelenítési programját.

RTL KLUB Kedvenc magazin, Reggeli és DelelőRTL KLUB Kedvenc magazin, Reggeli és Delelő

Indexel, vagyis elektronikus állatazonosító rendszer

Az állatok egyedi azonosításának ősidőktől fogva elsődleges célja a tulajdonlás jelölése volt. Így vitás esetekben (eltulajdonítás, elkóborlás, elvesztés) bizonyítható a hovatartozás. Segíti a megjelölés még az adatok nyilvántartását (könnyebben lehet egyes egészségügyi adatokhoz hozzáférni). Az egyedi tartós megjelölésnek a legfontosabb követelményei:
-ne legyen hamisítható,
-az állat egész életében működjön és egyértelműen leolvasható legyen,
-felhelyezése ne legyen bonyolult, ne járjon az állat adott testrészének jelentős deformálódásával.
A régebben alkalmazott hagyományos módszerek az említett kritériumokat nem tudták teljesíteni. A különféle nyakörvek, nyakörvre helyezett érmék cserélhetők, levehetők (tehát megváltoztathatóak), a tetoválás az életkor előrehaladásával a pigmentált bőrű állatoknál elhalványul, elmosódik, a növekedés során változó testméretek miatt deformálódik, nehezen leolvashatóvá válik.
Az említett hátrányok az Indexel elektronikus állatazonosító rendszer segítségével kiküszöbölhetőek.
Az Indexel egy modern eszköz az állatok azonosítására. A rendszer egy transzpondert (az állatba behelyezendő jeladó, amely egy antennát és a kódot hordozó mikrochipet tartalmazza, mérete 11 x 2 mm) és egy readert (leolvasót) foglal magában. A leolvasó elektromágneses hullámaival aktiválja a jeladót, amely a kódot sugározza vissza. A jeladó behelyezése hasonló a vakcinázáshoz, amelyet állatorvos végez. A szövetbarát anyagból készült jeladót megállapodás szerint baloldalon a nyak bőre alá kell behelyezni. A behelyezés a higiéniai előírások betartásával gyorsan és fájdalommentesen végrehajtható. A behelyezett jeladó láthatatlan, így semminemű esztétikai következménye nincs, az állatok jól tolerálják, a szövetekben nem vándorol. Az Indexel állatazonosító rendszerrel egy számítógépes nyilvántartási rendszer valósítható meg, amelynek részei a központi adatbank, az állatorvos és a tulajdonos. Országonként egy központi adatbank működik, ez tárolja a mikrochiphez tartozó állat és állattartó adatait. Az Indexel rendszer az Európai Gazdasági Közösség országaiban a legelterjedtebb állatazonosító rendszer (1993-ig kb. 300.000 állatot, 1995-ig több mint 1.000.000 állatot, napjainkban több mint 2.000.000 állatot jelöltek meg ezzel a rendszerrel). Természetesen Magyarországon is ez a legelterjedtebb állatazonosító rendszer, már több mint 3000 leolvasó működik az országban (határállomásokon, hatósági állatorvosoknál, magán-állatorvosoknál, stb.).

RTL KLUB Kedvenc magazin, Reggeli és DelelőRTL KLUB Kedvenc magazin, Reggeli és Delelő

A 2005. és 2006. években Dr. Horváth Dávid számos alkalommal szerepelt meghívott állatorvosi szakértőként az RTL KLUB Reggeli és Delelő című műsoraiban.

Felelős állattartás (műsorvezetők Ábel Anita és Kovács „Koko” István)

RTL KLUB Kedvenc magazin, Reggeli és Delelő

Férfitanács, Férfi állatok, Hogyan válasszunk állatot? (műsorvezetők Falusi Mariann és Stohl András)

RTL KLUB Kedvenc magazin, Reggeli és Delelő

Kulturált kutyatartás (műsorvezetők Pokrivtsák Mónika és Kasuba L. Szilárd)

RTL KLUB Kedvenc magazin, Reggeli és Delelő

A toxoplasmosis veszélyei, Gyerek-macska, Cica-mama barátság (műsorvezetők Szűcs Judit, Dombóvári Vanda és Bartha Szilvia)

RTL KLUB Kedvenc magazin, Reggeli és Delelő
© 2023 Horváth Vet állatorvosi rendelők. Minden jog fenntartva.
© 2023 Horváth Vet veterinary clinics. All right reserved.
Honlap-profi
crossmenu