Instagram
Vásáry André gyönyörű és különleges macskája

Vásáry André (született Debrecenben, 1982. július 17-én) egy magyar férfi szoprán énekes. Eddigi pályafutása alatt három arany- és egy platina lemezt kapott albumaiért. Bostonban is képezte magát. Megnyerte a Miskolci Operaversenyt, döntősként szerepelt a Római Nemzetközi Énekversenyen. A Vatikáni Televízió közvetítésén keresztül több mint 160 millió néző láthatta versenyprogramjának előadását. Részt vett az Adoro Együttes turnéján Németországban, szerepelt Párizsban, Bécsben és sok más európai városban. Meghallgatta őt Riccardo Muti, valamint felkérték énekelni a bécsi Staatsoperbe. Hazai elismertsége nemcsak a koncerteken mutatkozik meg, szerepelt a Pesti Színházban és a Nemzeti Színházban, ahol Kossuth-díjas színművészekkel egy színpadon alakított egy különleges, kizárólag az ő énekhangjára írt szerepet. Meghívott vendégművésze volt a Medveczky Ádám által vezényelt Debreceni Filharmonikusoknak, a Budafoki Dohnányi Zenekar Olasz Kultúrintézetben, illetve a Művészetek Palotájában rendezett koncertjének, ugyanitt lépett fel Varnus Xavér orgonaművész koncertjén, énekelt a szegedi Dóm téren, a debreceni református nagytemplomban, valamint az esztergomi bazilikában. Az elmúlt években rendszeres vendége és előadóművésze volt számos televíziós műsornak és más népszerű rendezvénynek, pl. Teadélután, Kívánságkosár, Szerencseszombat, Fábry Show, Story Gála, Balatoni Nyár. Jelölést kapott a 2011-es Fonogram díjra az év hazai kortárs komolyzenei albumának kategóriájában. 2012-ben hangversenyt adott a Budavári Hilton Hotel báltermében, a Kossuth-díjas Szenthelyi Miklós vezetésével és a Magyar Virtuózok Kamarazenekar közreműködésével, melyet a televízió is műsorára tűzött. Több alkalommal volt exkluzív hangversenyek művészvendége a Gödöllői Királyi Kastélyban, ahol szólistaként szerepelt a Budapest Saxophone Quartett kíséretével. 2013-ban az Amerikai-Magyar Koalíció meghívására adott ünnepi hangversenyt Washingtonban. 2013-ban és 2014-ben rendszeres résztvevője komolyzenei koncertsorozatnak a Mátyás templomban. 2015-ben vezető szólistája volt a világhírű Red Army Choir magyarországi turnéjának. 2016-ban az Eurovízió nemzeti válogató műsorában a Why című dalával több fordulón keresztül a döntőig jutott. 2016-ban videó klip is készült a Why című dalhoz. 2016-ban és 2017-ben olyan népszerű, nagy nézettségű televíziós műsoroknak a közreműködője volt, mint az Eurovíziós válogatóműsor, a Sztárban sztár, a Vigyázat, gyerekkel vagyok, Extrém Activity a Pénzt vagy életet. 2017-ben a Sanghaji Magyar Főkonzulátus meghívására önálló komolyzenei koncertet adott Sanghajban. 2017-ben a világhírű Grammy jelölt Celtic Woman együttes budapesti koncertjén vendégénekesként lépett fel az Arénában. André nagy állatbarát.
-Művész úr, voltak kedvenc állatai, esetleg macskái már gyerekkorában is?
-Állatszerető családban nőttem fel, az állatok tisztelete, szeretete nálunk természetes volt. Ésszerű kereteken belül támogatták a szüleim az állattartást is, így aztán sokféle állatom volt gyerekkoromban, például papagáj, tengerimalac, nyúl, kutya. A cica azonban akkor még valahogy kimaradt, de tudtam, hogy egyszer eljön annak is az ideje.
 -Milyen macskái vannak jelenleg? Mi jellemző rájuk, milyen tulajdonságaik vannak? Hogyan kerültek a cicák Önhöz?
-Egy orosz kék fajtájú cicám van, Jekatyerina a neve. Az orosz kék macska klub vezetője, Marci ajánlott fel nekem egy cicát, azóta is hálás vagyok érte. Az orosz kék macskák fajta jellemzője, hogy egy gazdás cicák és nagyon ragaszkodók. Jeka is ilyen, velem, másokkal azonban inkább távolságtartó. Nem igazán szereti, ha egy idegen azzal nyit nála, hogy simogatni kezdi, azt csak akkor lehet, ha ő megengedi, ahhoz pedig idő kell, hogy valaki elnyerje a bizalmát. Teszteli, megfigyeli az embereket, akik jönnek hozzám, aztán van, akit valamennyire közel enged magához, van, akit egyáltalán nem. A feltétlen bizalmát eddig csak anyukám nyerte el. Jeka érdekes keveréke ebben a szüleinek, az anyja még nála is távolságtartóbb, az apja pedig nagyon bújós. Köztünk viszont teljes a harmónia: Jeka kiegyensúlyozott, nagyon jó cica.
 -Első találkozáskor hogyan viselkedtek, illetve most hogyan viszonyulnak egymáshoz?
-Amikor elmentem Marcihoz a felajánlott cicáért, hagytam, hogy ő válasszon ki engem. Így is történt: első látásra szerelem volt mindkét részről. Persze lehet, hogy a részéről csak kíváncsiság volt ez inkább, de mivel tényleg nagyon jól kijövünk egymással, hiszem, hogy már akkor kölcsönös volt a szimpátia. Pár hetes volt még csak akkor, nagyon pici és bájos. Azóta jócskán megnőtt és közben megtanultuk egymást. Főleg nekem volt tanulnivalóm, kezdő macskatartóként. Marci is nagyon sokat segített a tanácsaival, de az alap információkat a macskatartásban tapasztalt nővéremtől szereztem be. Nyilván nagyon fontos, hogy mit és mennyit egyen, igyon, de a szeretet és a törődés a legfontosabb számukra is.
-Hogyan telik egy napjuk?
-Változóan. Nálam ugyanis nincs napirend, nincs rendszer az elfoglaltságaimban. Van, hogy egész nap otthon vagyok, máskor épp ellenkezőleg, elmegyek reggel és Jeka csak késő este lát legközelebb. Ha hosszabb ideig távol kell lennem egy turné miatt például, akkor jön anyukám és gondoskodik róla. Ha hazamegyek Debrecenbe, viszem magammal. Ebben Jeka alkalmazkodik hozzám, de közben én is figyelek az ő igényeire: mindig játszom vele, ha kéri, ezt általában ő kezdeményezi. Macskásítottam a lakást, van saját lakrésze és rengeteg játéka, nem unatkozik akkor sem, ha nem vagyok otthon. Persze jobban szereti, ha otthon vagyok és velem alhat. Ezt csak kb egy év után engedtem meg neki, mert addig sokat hangoskodott éjjelente, de most már hagy nyugodtan pihenni.
 -Milyen vicces esetek történtek meg már a macskával? Meséljen róluk!
-Erre nehéz válaszolni, mert általában olyan vicces dolgok történnek vele, mint a macskákkal általában. Köztudott, hogy a macskák mennyire szeretnek belemászni dobozokba, zacskókba, ez alól Jeka sem kivétel. Egyszer egy vendégem táskájában bújt el, és ez csak akkor derült ki, amikor az illető hazaindult. Ezeken persze jót nevetünk. Nagyon aranyos és megmosolyogtató, ahogy játék közben hancúrozik, nagyon élvezem a kis játék kommunikációit, amiket szerintem csak én értek igazán. Az már kevésbé vicces, hogy az erkélyen egyszer elkapott egy verebet, emlékeztetve arra, hogy a macska azért alapvetően ragadozó és erről a legszeretőbb gazdi sem szoktatja le. Ilyennek kell elfogadni.
-Köszönjük az interjút.

Vásáry André gyönyörű és különleges macskája

© 2023 Horváth Vet állatorvosi rendelők. Minden jog fenntartva.
© 2023 Horváth Vet veterinary clinics. All right reserved.
Honlap-profi
crossmenu