Instagram
Vajna Tímea különleges kedvencei

18 éve írtam az első sztárvendég cikkemet a Cicc…Macska Magazinba, azóta kb. 200 hírességet szólaltattam meg, de még olyan macskaszerető emberrel nem találkoztam, mint Tímea. Nála tényleg minden a macskákról és a macskák támogatásáról szól: árva macskákat ment meg, macskás interjút ad, macskakiállításra megy, macskás díjat kap, macskás tetoválást csináltat, támogatja az állatvédelmet, stb. Minden és minden. Úgy fogalmazott, nem véletlenül imádja annyira a cicákat. Szerinte vagy macska volt előző életében vagy macska lesz a következőben. Nagyon régóta rajong a cicákért. Legszívesebben az összes árva macskának keresne egy szerető gazdit. Palácsik Tímea 1982. október 3-án született Miskolcon. Közgazdászként dolgozott, akkor már sokan megismerték. Akkor lett országosan ismert, amikor több olyan kampányban részt vett, ami a nők bántalmazása ellen szól, illetve amikor a világhírű amerikai filmproducer, Andy Vajna felesége lett. Azóta szinte naponta szerepel a TV-ben és a lapokban: pl. részt vett a One Billion Rising nevű eseményen (Egymilliárd nő ébredése), amely az asszonyok és gyerekek terrorizálása ellen emelte fel a hangját. Timi annak idején a saját bőrén tapasztalta, milyen áldozatnak lenni, akkor Jaksity Kata nyújtott neki segítő kezet. Mostanában két dologgal foglalkozik leginkább: férjével megvették a nemzetközi szépségverseny, a Miss Universe cím hazai jogait, tavaly már meg is rendezték az első hazai ilyen szépségversenyt. Valami annyira különlegeset akarnak belőle csinálni, hogy még a nemzetközi döntőt is Budapestre hozzák majd. A másik a gyémántbiznisz: egy üzlet társtulajdonosa lesz, ahol a hétköznapi halandó ember számára is lesznek majd olyan darabok, melyek elérhető áron lesznek megvásárolhatóak. Ő látja el a cég PR feladatit is, a bolt rövidesen megnyílik a belvárosban. A magazinunknak adott exkluzív interjút a férje által nyitott és üzemeltetett Nobu étteremben készítettük. A macskákról az interjún kívül is órákat tudtunk volna még beszélgetni vele.
-Úgy tudom, hogy vidéken nőttél fel. Voltak macskáid gyerekkorodban?
-Természetesen voltak macskáim. A macskaimádatom a nagymamámtól ered. Nagyon sokat voltam nagymamámnál, mert a szüleim sokat dolgoztak. A nagymamámnál pedig mindig sok macska volt és sok kiscica született. Általában egyszerre 4-5 kiscica született, azokat megkereszteltük. Felneveltük őket, sokat elajándékoztunk közülük, jó helyre.
-Ezután is volt még folyamatosan cicád?
-Utána volt még 3 cicám. Az első egy vörös perzsa cica volt, majd volt még 2 házi cicám, sajnos őket elütötte az autó. Majd bekerültem az egyetemre, az akkori szerelmemtől kaptam egy fekete házi cicát. Őt egy kuka mellől mentettük meg. Ez az örökbefogadott macska most már 14 éves, a szüleimnél maradt Miskolcon, mert azt a helyet szokta meg. Ő Cilike. Egy időben fel akartam hozni a fővárosba, de édesanyám azt mondta, hogy annyira kinti macska és kialakította a saját területét, hogy jobb neki ott.
-Mi jellemző Cilikére?
-Ő egy ivartalanított cica. Nagyon önálló.
-Most van két nagyon híres és különleges cicád, akik sokat szerepelnek manapság a TV-ben, magazinokban és az interneten.
-Igen, van két cicám, mindkettő gyönyörű állat. Chanel és Szimba. Az egyik egy birman macska, amely nagyon intelligens. A másik pedig egy bengáli macska, amely megtartotta vad vonásait és úgy néz ki, mint egy kis leopárd. Mivel még fiatal mindkét cica, így szeretnek nyomot hagyni a bútorokon. Nekem kell felügyelnem a lakásunk épségére. A kertbe is csak az én felügyeletemmel mehetnek ki a cicák. Amikor utazunk, ők itthon maradnak, mindig van valaki, aki gondjukat viselje.
-Hogyan szerepeltek a macskakiállításon?
-Még a Story-gálára is késve érkeztem miattuk. Ugyanis Chanel és Szimba a nemzetközi macskakiállításon vettek részt. A kis kedvenceim nem mentek haza üres kézzel a rendezvényről. Megérte a késés, mert 4 CAP diplomát és egy különdíjat (amit Chanel kapott) zsebelhettek be. Annyira büszke vagyok a drágaságaimra, hogy olyan jól viselkedtek első kiállításukon. Nemzetközi zsűri pontozott a versenyen.
-Mesélsz a macskás kitüntetésedről is?
-Erre is büszke vagyok. A Macska Árvaház Alapítvány Szent Gertrúd díját vehettem át. Nivelles-i Szent Gertrúd a jelenlegi Belgium területén élt szerzetesnő, aki a macskák védőszentje volt a VII. században.
-Ezután tetováltattál egy cicád magadra?
-Nem, csak egyszerűen annyira imádom a macskákat, hogy még egy kis testi fájdalmat is elviseltem annak érdekében, hogy legyen egy cicatetkóm. Ezért egy gyönyörű macskát tetováltattam a csuklómra.
-Férjed, Andy Vajna a macskákat vagy a kutyákat szereti?
-Is, is. Kedvenceink száma tavaly egy kölyök berni pásztorkutyával bővült, akit igazából a férjem, azaz Andy kapott. Neki régi vágya volt egy ilyen fajta kutya. A kan kutyus mellé a későbbiek folyamán még szeretnénk majd még egy kutyust örökbe fogadni. A kutyus a Rocky nevet kapta. A kutyaiskolába leginkább én kísértem el. A macskákkal már nagyon jól megszokták egymást. De a férjem a macskákat is szereti. Elmondok egy különleges és régi történetet. Goldie Hawn világhírű, Oscar-díjas színésznő édesanyja, Laura Steinhoff magyar származású volt. Ő egy tánciskola és egy ékszerbolt tulajdonosa volt, aki a Goldie nevet leányának az Aranka név angol tükörfordításaként választotta. Nagyon jóban voltak a férjemmel, az idősebb hölgy egy kicsi nagymacskát, egy oroszlán és tigris keverékkölykét fogadta örökbe. De mivel a kölyök nőtt és veszélyes lett volna továbbra is otthon tartani, megegyeztek Andyval, hogy egy oroszlánparkba adják, ahol a tartási és etetési költségeket Andy fizette az állat élete végéig.
-Állatvédelem még: egy méhek védelmével kapcsolatos kampányban is részt vettél. Mesélnél erről is?
-Igen, a Fővárosi Állat- és Növénykerthez tartozó Holnemvolt Parkban avattuk fel a beporzók és a mezőgazdaság megmentéséért kampányoló Greenpeace méhmenedékét. Az oktatási célra is alkalmazható, a hasznos rovarok számára lakó- és áttelelő helyet biztosító építménybe hamarosan poszméhek, magányos méhek, katicák és más hasznos rovarok fognak beköltözni és lesznek megfigyelhetők. A Greenpeace 2013. eleje óta szakmai elemzésekkel, laborvizsgálatokkal, tényfeltáró és szemléletformáló kiadványokkal hívja fel a döntéshozók és a társadalom figyelmét a beporzókat fenyegető problémákra és védelmük fontosságára. Minden harmadik falat ételt a méheknek és más beporzó rovaroknak köszönhetünk. Egyetértünk a Greenpeace-szel, hogy méhbarát módon, a méhgyilkos vegyszerek visszaszorításával kell növényeinket termeszteni és jelentősen támogatni kell a biogazdálkodást, ezért is támogatjuk a kampányukat. A méhmenedék kihelyezésével pedig arra hívtuk fel a figyelmet, hogy mindenkinek tennie kell ezekért az apró, ám nagyon fontos és hasznos élőlényekért. Reméljük, hogy sok gyerekhez hozzuk közelebb a hasznos rovarok csodálatos világát, mert a méhek, legyek, lepkék, dongók és más varázslatos rovarok nem kerti kellemetlenségek, hanem segítőtársaink, akiknek kedvenc ételeinket is köszönhetjük.
-Köszönöm az interjút.

Vajna Tímea különleges kedvencei

© 2023 Horváth Vet állatorvosi rendelők. Minden jog fenntartva.
© 2023 Horváth Vet veterinary clinics. All right reserved.
Honlap-profi
crossmenu