Instagram
Tokody Ilona operaénekesnő

Tokody Ilona Szegeden, 1953. április 27-én született. Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar operaénekesnő, szoprán, A Magyar Köztársaság Érdemes Művésze és Kiváló Művésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. 1971-ben lett a Zeneakadémia növendéke. 1972-ben megnyerte a Kodály-énekversenyt, a következő években a genfi, az oostendei, a pozsonyi énekversenyek, majd a budapesti Erkel-énekverseny győztese lett. 1976-tól az operaház magánénekese és a bécsi Staatsoper állandó vendégművésze. 1977-ben mutatkozott be, az Operaházban Durkó Zsolt Mózes című művének ősbemutatóján az Anya szerepét alakította. Európa és Amerika számos nagyvárosában és operaházában vendégszerepelt. A New York-i Metropolitan-ben 1988-ban mutatkozott be. Leoncavallo Bajazzók című operájában Nedda szerepét énekelte, ezután ugyanitt Bizet Carmenjének Micaeláját. 1989-ben a világon elsőként énekelte lemezre Mascagni Iris című operájának címszerepét, Placido Domingo partnereként, Giuseppe Patané vezényletével. 1992-ben egyik legemlékezetesebb fellépése volt a José Carreras-szal tartott közös áriaest a budapesti Népstadionban. A katalán művészhez szoros barátság köti, először a bécsi Staatsoperben léptek fel együtt, Halévy a Zsidónő című operájának koncertszerű előadásán, majd ugyanitt a Bohéméletben is. 1994-ben a világhírű spanyol bariton, Juan Pons társaságában a Zeneakadémián adott nagy sikerű koncertet, majd a két művész világkörüli koncertkörútra indult Verdi - duett estjükkel. 1996-tól az Operaház örökös tagja. Énekesi példaképének Renata Scottót tartja. Kitüntetései: Oláh Gusztáv-emlékplakett (1979), Liszt Ferenc-díj (1980), Érdemes művész (1983), Kossuth-díj (1985), Erzsébet-díj (1987), Kiváló művész (1990), Örökös tag a Halhatatlanok Társulatában (1996), Melis György-emlékplakett (1997), Székely Mihály-emlékplakett (2008), Bartók-Pásztory-díj (2010), Prima díj (2010). A budai villája ideális lakóhely a kedvenc macskájának.
-Művésznő, honnan ered az Ön legendás állatszeretete, volt-e esetleg kedvenc állat gyerekkorában?
-Én vidéki gyerek vagyok, apukám a tanyavilágon tanított. Mindenféle állatunk volt, a kedvencem a két kutya volt, de ezek mellett voltak a macskáink is, még mangalica disznókat is tenyészettünk.
-Milyen macskái voltak régebben?
-Az előző cicám a páromé, Muskát Andrásé volt. Bár ő kutyapárti volt eredetileg, mégis most már macskapárti is. Vasálarcosnak neveztük, mert fekete-fehér volt. Vasálarcos egy ivartalanított lánycica volt. Tehát én őt megörököltem a páromtól, együtt lettünk a szülei. Később már hozzám is ragaszkodott, egyszerűen úgy tekintett rám, mint az anyjára. Nyolc évig volt a hű társunk, sajnos a leukózis vitte el. De az orvosai így is fél évvel meghosszabították az életét, folyamatosan kezeltük mi is. Amikor meghalt a kicsi, azt mondtam, hogy nekünk többet nem kell cica. Másfél évig bírtuk.
-Most milyen macskája van?
-A mostani Ducika, ő hozzánk csapódott, 8 éves volt akkor. Azért lett Ducika, mert úgy néz ki, mint egy párduc, eredetileg Párducika vagy Párduc Gyula volt a neve. Ducika egy herélt kandúr, kb. 7-8 kilós, most 12 éves, tehát négy éve a társunk. Azután jött, hogy a Vasálarcos már nem volt meg. Ő a szomszédaink szerint egy önellátó cica volt itt a környéken. Nagyon erős cica, állandóan vadászik, hozza az egér és a madár pecsenyéket
-Mi jellemző rá, milyen tulajdonságai vannak?
-Akinek van macskája, az tudja, hogy a macska is gazdihoz ragaszkodik Ducika egy nagyon intelligens állat. Minden állat olyan okos, amennyire foglalkoznak vele. Több nyelven is beszélünk vele. Minden cica egyéniség és nem érdekállatok. Mi is megszelídítettük, pedig nyolc évesen ez nehéz.
-Milyen vicces történet esett meg a macskával?
-Imádja a kellemes zenét, a komolyzenét, ideül hozzánk, a páromat egyébként is kiválasztotta, nagyon szereti. A legviccesebb talán az volt, mikor először nálunk evett, habzsolt. A párom leszidta, hogy Duci, úgy eszel, mit egy disznó. Ő meg hátrafordította fejét és tovább evett. Mindent ért ezek szerint. Ha valaki jön hozzánk vendégségbe, Ducika odamegy hozzá hízelegni. Imád ölben ülni. Úgy alszik, mint egy medve, még horkol is.

Tokody Ilona operaénekesnő

© 2023 Horváth Vet állatorvosi rendelők. Minden jog fenntartva.
© 2023 Horváth Vet veterinary clinics. All right reserved.
Honlap-profi
crossmenu