Instagram
Réz András

Réz András 1951. szeptember 28-án, Budapesten született. Foglalkozása többek között filmesztéta, műfordító, reklámszakember, forgatókönyvíró és író. 1970-1971 között a Kossuth Lajos Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának hallgatója volt. Az ELTE Bölcsészettudományi Karán, magyar-orosz szakon végzett 1971-1975 között. 1975-1979 között szabadfoglalkozású filmkutató, szak- és műfordító volt. 1979-1982 között a Magyar Filmtudományi Intézet munkatársa volt. 1983–1987 között a Művelődési Minisztérium Film-főigazgatóságának művészeti osztályvezetője volt. A Réz és Társa Kft. ügyvezető igazgatója 1991-től. 1994-1998 között az Átrium, majd a Tér és Rend belsőépítészeti és design folyóiratok főszerkesztője, illetve vezető szerkesztője. Az 1980-as években filmesztétika foglalkozásokat tartott középiskolásoknak például a Danuvia művelődési házában, vagy Sport moziban Reklám- és tömegkultúra-elméletet oktat az ELTE Bölcsészettudományi Karán, filmtörténetet a Budapesti Média Intézetben. A Grant reklámügynökség kreatív vezetője. A divattal, lakberendezéssel és életmóddal foglalkozó Stílus Magazin havilap főszerkesztője. A Werk Akadémia művészeti vezetője. Írói álnevei: Andrew C. Copper, Coper András. Művei: Linda szafari, A szelek háza, Válogatott szorongásaim (2003.)-Réz és Társa, Orr (2004.)-Réz és Társa, Mozibubus (2006), Köldök (2009). Forgatókönyvek: Réz András az Ünnepi Könyvhéten, Linda (tévésorozat), Angyalbőrben (tévésorozat), Família Kft. (tévésorozat, alapötlet). Reklámok: Szerencsejáték Zrt.: Skandináv lottó, Luxor, Bármikor bejöhet, Mennyi?!, Színdarabok, Az ördög éve (1998), 56 csepp vér (2007). Budai kertes háza ideális otthon egy macska és egy nagytestű kutya részére is.
-Voltak kedvenc állatai, macskái már gyerekkorában is?
-Budapesten nem, azonban szüleim válása után sok időt töltöttem a házvezető nénink falusi házában nyaranként. Ez Makáron volt, ahol, mint minden rendes falusi háznál, voltak macskák. Falun fogyóeszköz volt a macska, mindig azokhoz kötődtem, amelyek éppen ott voltak.
-Hogyan került Önhöz az első saját macskája?
-Amikor a lányom nagyobbacska lett, kb. 1987-ben, egy barátunk, Sándor Erzsi felvetette a macskatartás lehetőségét, ugyanis nálunk a pincében elég erős volt a macskafelhozatal. Akkor egy második emeleti vári lakásban laktunk, ezért ezt elég erősen át kellett gondolni. Mi éppen külföldre utaztunk, a gyereket Maklárra, a rokonokhoz, azaz falura vittük, ezért azt mondtuk, hogy vigyük le a gyereket együtt a macskával a falura és meglátjuk, hogyan jönnek ki. A gyerek volt vagy 2 éves. Tehát úgy döntöttünk, hogy ha jól kijönnek egymással, hazahozzuk mind a kettőjüket, ha nem, a macska marad ott, mert mégiscsak jobb falusi macskának lenni, mint pincében élni. Cirfandli (a nevét a borról kapta) és a lányom jól elvoltak egymással, így hazahoztuk őket. 19 évet voltunk el egymással, szép, matuzsálemi kort ért meg nálunk. Ő egyébként egy herélt kandúr volt, cirmos színű, fehér mellénnyel. 2006-ban hagyott el minket.
-A mostani macska hogyan került a házhoz?
-Amíg Cirfandli nálunk volt, befogadtunk üldözött macskákat, ők jöttek és mentek, pl. egy teknőc-tarka nőstény nagyon megtetszett valakinek rövid időn belül, így örökbe fogadták. Ő volt Csámcsi. Szintén rövid ideig állomásozott nálunk Cián, aki egy fehér kandúr volt. Ő pedig állandóan megszökdösött, de valaki elvitte később, és remélem, hogy jó helye lett onnantól fogva. Cirfandli halála után rövid ideig macskátlanok voltunk, majd a kutyánk is elment. Aztán egy rövid idő után új kutyánk lett. Úgy gondoltuk, hogy egy fiatal kutya könnyen össze tud barátkozni egy friss macskával, a lányom meg pont akkor egy vörös kandúrt talált ki magának. Ez 2008-ban volt tavasszal. Nem volt könnyű megszerezni a vörös macskát, de Mátyásföldön éppen találtak egy vörös kandúrt, akinek gazdát kerestek. Odamentünk rögtön, a macska már szobatiszta volt, nagy vagány, bátor, ezért Cunami lett a neve innentől. Most már herélt kandúr.
-Milyen tulajdonságokkal rendelkezik? Érdekes történetek is megestek vele?
-Rá kellett döbbennünk, hogy a vörös macska mintha egy másik fajhoz tartozna, teljesen más a természete, mint a többi macskának. Az egyik furcsaság nála, hogy imádja a vizet, imád a mosdóban ülni hosszú ideig. Amikor kicsi volt, kétszer esett bele a kádba és még most is kiszalad a házból, ha elered az eső. Ha kicsapjuk a macskát a lakásból, akkor ő a kutyával együtt házőrzőset játszik, párosával járőröznek. Úgy vettem észre, hogy amikor a szép nagy briard kutyánk járőrözik, a macska mindenhova követi.

Réz András

© 2023 Horváth Vet állatorvosi rendelők. Minden jog fenntartva.
© 2023 Horváth Vet veterinary clinics. All right reserved.
Honlap-profi
crossmenu