Instagram
Payer András

Az 1999. Évi eMeRTon életműdíjas Payer András énekes zeneszerző a 60-as évek elejétől komoly részese volt a régi hagyományos tánczenei stílus felfrissítésének. 1961-től napjainkig meghatározója a magyar könnyűzenei életnek, úgyis mint szerző és úgyis mint előadó. Jóformán az egész magyar élvonal énekelte, illetve énekli dalait. Számtalan dalát vitte sikerre-ha a kronológiát vesszük figyelembe-Németh Lehel, Záray Márta, Vámosi János, Kovács Erzsi, Koós János, Toldy Mária, Sárosi Kati, Zalatnay Cini, Aradszky László, Magay Klementina, kezdeti korszakában Koncz Zsuzsa, Szécsi Pál, Korda György, Katona Klári, Németh József, Mikes Éva, Komár László. De ne feledjük, hogy a legnagyobb magyar nevettető, Hofi Géza első sikeres nagylemezének jelentős részét is Ő írta. A számottevő együttesek közül a 60-as 70-es években az Omega, Illés, Bergendy együttes, valamint a Magyar Rádió Big Bandje is műsorán tartotta a Payer dalokat, akárcsak napjainkban a legfiatalabb generáció sztár együttesei, mint pl. a Cotton Club Singer’s, valamint a Republic együttes. De ne felejtsük el magát a szerzőt sem, ki saját dalain kívül számtalan meghatározó magyar és világslágert vitt sikerre, csupán mint énekes. Pl. Michel Legrand: Szélmalom, Ullmann Ottó: „Minden jót, Mónika!,” Rod Stewart: Te vagy minden, stb. Hogy meghatározó dalai közül csak párat említsünk meg: pl. Ó, egy Alfa Romeo, Annyi arc ismerős, Találkozás, Gedeon bácsi, Könnyek nélkül, Felmegyek hozzád, Még egyszer, Almát eszem, Nincsen olyan ember, Isten veled szomorúság, Az a sárga liliom, Nem születtem grófnak stb. A szerző-énekes ezenkívül számtalan színdarabhoz írt zenét, valamint a legkitűnőbb magyar jazz rock zenészekkel kortárs mai magyar költők verseit is megzenésítette. Napjainkban is igen aktív zenei munkássága, melyet a közelmúltban megjelent számtalan zenei album fémjelez. Ezek közül feltétlen megemlítendő legújabb saját albuma a Minden jót Monica! című Hungaroton kiadvány. A közeljövőben számtalan nagyobb volumenű feladat foglalkoztatja egy vadonatúj album valamint egy ehhez kapcsolódó koncertsorozat megvalósítása. Az új album címe: Minden ember szerelmes lesz 1x, melyben eddig még magyarra nem fordított világsikereket énekel a saját dalain kívül. A Magyar Köztársaság Elnöke Payer Andrásnak, érdemes és eredményes munkássága elismeréseként, a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetést adományozta (2004. március 15.). A zsámbéki kertes ideális hely a házi kedvencek számára.
-Vidéki születésű vagy? Gyerekkorodban voltak állatok körülötted?
-Pesti születési gyerek vagyok, a szüleim voltak vidékiek. A nagyszüleim is vidékiek voltak, szerették az állatokat, valószínűleg én is tőlük örököltem ezt a tulajdonságom genetikailag. Budapesten, a lakásunkban nem voltak állataim, mert sajnáltam volna őket. Zsámbékra 1991-ben költöztünk, a kertes házban lettek először állataim életemben. Én a párommal a budai életünk utolsó részében szerettük meg visszafordíthatatlanul az állatokat. Akkor döntöttük el, hogy ha lesz kertes házunk, mindenképpen fogunk tartani kutyát és macskát.
-Mostani két macskátok voltak az első állatok nálatok?
-Először egy óriás schnauzerünk volt, egy tenyésztőnél vettük. Ő volt életünk első kedvence. De bejött hozzánk két házimacska is. A Tornacipős lánycica, azért kapta a nevét, mert a papucsa fehér. Lerobbant állapotban érkezett, de felerősödött, mert jól etettük. Először esténként mindig eltűnt. Ő lassabban barátkozott meg velünk, mint a gyerekeik. Tornacipőst egy ideig nem ivartalaníttattuk, 2004 augusztusában szült is 7 kiscicát. Nálunk ellett meg a garázsban. Hat cicát elajándékoztuk jó helyekre, pl. a kislányom barátnőinek. A kislányom, Lili azt mondta, hogy a hetediket tartsuk meg. Elneveztük a fiú kiscicát Seggesnek, mert farral jött a világra. Csak ezután ivartalaníttattuk az anyukáját. Szegény Tornacipős egyszer egy autó alá ugrott, az lett a végzete.
-Mégis vannak macskáitok most is.
-Tornacipős egyszer csak hozta a kis porontyát, a szürke Mackót. Ő egy fiúcica. Tornacipősnek és a gyerekinek csináltunk egy kis helyet a garázsban. Amikor elmentünk nyaralni, azalatt a Mackót megmérgezték. Felfordulva találtuk meg a kertben sajnos. Tornacipő kislánya pedig a Foltos, hasonló külsőleg, mint az anyja. Ő most is velünk van. Egyszer elmentem fellépni 2005-ben, hazajöttem, hát láttam éjszak, hogy a Foltos a halálán van, eltörött az állkapcsa, vérzik, nyávog. Bevittük az állatorvoshoz, megműtötték az állkapcsát, egy fogát kivették, egy autó üthette el. Utána otthon cumiztattuk, túlélte a kritikus egy hetet. Ezután ivartalanítottuk őt is.
-Milyenek ők? Milyen vicces történet esett meg velük?
-Ők már családtagok. Kopognak, ha ki akarnak menni, szobatiszták. Ablakot cseréltettem az ősszel, modern, buktatható ablakok vannak már nálunk. Ezért, ha kinyitom az ablakot, a Foltos mindig kimegy a párkányra, csak a nejem tudja becicogni. Én oda sem merek nézni, mindig félek, hogy leesik egyszer. A fára is nagyon szeretnek mászni. Ilyenkor a „kilátóból” szeretik nézni, hogy mikor jövünk már haza. Egyszer pénzt számoltam a szőnyegen, a macska odajött és rátette a pénzre a kezét. A macska mindenre képes.

Payer András

© 2023 Horváth Vet állatorvosi rendelők. Minden jog fenntartva.
© 2023 Horváth Vet veterinary clinics. All right reserved.
Honlap-profi
crossmenu