Instagram
Morvay Pálma

A művésznő a Liszt Ferenc Zeneakadémiát végezte el opera szakon, ezután a Fővárosi Operett Színházban kezdte pályáját primadonnaként. 10 évet külföldön szerepelt Ausztriában és Németországban, valamint vendégszereplőként Európa számos országában. Visszatért Magyarországra szabadúszóként, szereplései mellett könnyűzenészeket tanít klasszikus hangképzésre. Szívesen emlékezik a következő darabokban eljátszott szerepekre: Csárdáskirálynő, Marica grófnő, Lili bárónő, Viktória, Mosoly országa, Lisa, Három narancs szerelmese (Split-i nyári játékok), Ninetta, Verdi requiem, Dvorzák Stabat Mater, önálló ária dalestek. Jelenleg önálló koncertjeire készül, közben macskáival és kutyáival is van ideje foglalkozni.
-Hogyan került kapcsolatba az állatokkal? Esetleg már gyermekkorában tartottak állatokat?
-Budapesten, kertes házban nőttem fel. Mindig volt kutyánk, cicánk, papagájunk. Volt két kedvenc kakasom is. Először házi cicáim voltak, majd tízéves koromban kaptam egy perzsa macskát. Azóta elsődleges kedvenceim a macskák. Nekem nincsenek gyerekeim, így ők az életemben gyermekpótlóként szerepelnek.
-Milyen cicái voltak akkor, amikor a Zeneakadémia elvégzése után önálló életet kezdett?
-Elköltöztem egy saját lakásba, de cicáim természetesen voltak. Az első itteni cica Ramszesz névre hallgatott, ő egy fekete-fehér bicolor perzsa fiúcica volt. Véletlenszerűen találtam rá egy kutya újsághirdetés segítségével. Vele kezdtem el magasabb szinten foglalkozni a cicákkal és versenyezni. Sajnos ő eléggé nehezen bírta a kiállításokkal járó előkészületeket és magát a kiállítást (pl. megverte a bírót). Ő egy tüneményesen zseniális teremtmény volt, úgy neveztem, hogy hűtőszekrény-specialista. Megtanulta kinyitni a hűtőszekrényt és annak általában a teljes tartalmát kipakolta (függetlenül attól, hogy szerette-e az illető ételféleséget). Havonta kellett hűtőszekrény-gumit cserélnem. Később tépőzárral próbálkoztam, de ezt is sikerült Ramszesznek hatástalanítani. Erre én egy asztallapot állítottam a hűtőszekrény ajtajához, de így sem tudtam túljárni Ramszesz eszén.
-Miután hazajött újra a vendégszereplések után Magyarországra, kik érkeztek a lakásba?
-Kertes házba költöztem, így lehetőségem nyílt arra, hogy több macskát és kutyát tartsak. Rámszesz természetesen velem tartott, de kapott társakat is. Második macskám Keopszka volt, ő egy vörösen-árnyalt perzsa fiúcica, a mai napig jó egészségben lakik velem. Ő villany-specialista, a zongorán lévő asztali lámpát nagy szeretettel kapcsolgatja. Sokszor láttam a fényt, és azt hittem, hogy valaki tartózkodik a házban. Macskáimnak igyekeztem egyiptomi neveket adni, ugyanis az ókori Egyiptomban ábrázolták először pozitív figuraként, illetve szent állatként a macskákat. Kiosztottam macskáimnak a teljes Aida szereposztást, a harmadik macskáimat ezért neveztem el Radamesznek, aki már nálam született. Ő egy füstszínű perzsa fiúcica, aki átvette Ramszesz halála után a domináns szerepet (falkavezérként viselkedik). A következő cica már nőstény volt, őt Fanny-girl-nek neveztük el. Az ő házassága Keopszkával eredményezte Radameszt és Aidát. Aida lánycica, teljesen koromfekete, nagyon barátságos, jó anya. Az ő fia Amonasztró, aki szintén koromfekete perzsacica. Ő már nincs velem, de nagyon jó helyre került, egyik kedvenc tanítványom kapta meg jutalmul. Természetesen gyakran meglátogatom.
-Ők azok a cicák, akik macskakiállításon is indultak?
-Csak Ramszesz és Keopsz indult régen kiállításokon, de ez abbamaradt. Az igazán jó eredményeket az elmúlt két évben elért cicáimat ajándékba kaptam, egy nagyon neves macskatenyésztőtől. Ez a három cicám ötezer dollár lett volt, de a tenyésztő ismerősöm ajándékba adta, mert tudta, hogy jó helyre kerülnek és sok díjat fognak nyerni. Ők már ivartalanítottam kerültek hozzám, sorrendben Ramfisz, Amnelisz és George. Ramfisz és Amnelisz fehér pigiluk perzsa macskák, George krémszínű perzsa. Ramfisz szinte mindent elér, amit egy macska az ivartalanított kategóriában elérhet, pl. világbajnok, premior, inter premior és végül grand inter premior is. Még két versenyt kell megnyernie ahhoz, hogy Európa-bajnok legyen. Amnelisz is megnyerte ezeket a címeket. Róluk képeslap is készült. A TV-ben már többször szerepeltek, miközben én az „Egy cica, két cica, haj…” című nótát énekeltem. George még csak egy éves, most indult először felnőtt kategóriában macskakiállításon. A Best in show-ban min a három cicám szerepelt, a hölgy kategóriában Amnelisz nyert, a fiú kategóriában George megverte a világbajnokot.
-Csak perzsa macskák vannak a háznál?
-Nem, van egy fehér házimacskám, aki Mefisztulész névre hallgató kasztrált kandúr. Van még egy házi-perzsa keverék kedvencem is, aki Dávid (szintén kasztrált) és a házban Aida félrelépéséből született. Ő nagyon kíváncsi, riasztotta már hajnali háromkor a rendőrséget. Történt ugyanis, hogy bekeveredett a szomszédom riasztóval ellátott házába és a riasztó jelzett, a rendőrség pedig rögtön kijött, hogy meglepje a betörőt. Viszont arra ők sem számítottak, hogy egy macska jelenik meg a lépcsőn.
-Jelenleg hány állat él a házban?
-10 cicám és két kutyám van, de még szeretnék egy arapapagájt.

Morvay Pálma

© 2023 Horváth Vet állatorvosi rendelők. Minden jog fenntartva.
© 2023 Horváth Vet veterinary clinics. All right reserved.
Honlap-profi
crossmenu