Instagram
Körtvélyes Éva, az ELITE magazin főszerkesztője

Általános és középiskolai tanulmányait Kazincbarcikán folytatta, majd a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen szerzett diplomát. Miután mindig is újságíró szeretett volna lenni, alapítója volt a gimnázium saját lapjának, valamint munkatársa a Közgazdász című egyetemi újságnak-, ezért a diploma megszerzése után rögtön a sajtóban helyezkedett el. Újságírói pályáját üzemi lapnál (Textilélet) kezdte, majd a HVG-nél és a Világgazdaságnál folytatta. A rendszerváltáskor alaptó tagja volt a Reform című hetilapnak. Ezt követően, l991-ben megalapította az ELITE magazint, melynek azóta is főszerkesztője. Magyarország legelső életmódmagazinja, az ELITE magazin a hazai média piac meghatározó szereplője. Az újság olvasóinak összetétele és érdeklődése is figyelemre méltó: 70%-ban nők, 30%-ban férfiak olvassák az ELITE magazint. A hölgyolvasók táborát a 20-50 év közötti, magasan képzett, általában vezető pozícióban dolgozó, illetve saját vállalkozással rendelkező nők alkotják. A magazin célkitűzése: bemutatni a legkiemelkedőbb eredményeket elért embereket, a saját területükön a legjobbakat, akik között megtalálható szakács, kozmetikus, modell, gazdasági szakember vagy művész. Az adott lapszám tematikájához illeszkedő interjúk, riportok, életmódbeli tanácsadások mellett rendre megismerteti az olvasókat a magyar gazdasági és társadalmi élet legismertebb személyiségeinek életével is. A 12-14 oldalas rendkívül népszerű Társasági élet rovat bepillantást nyújt a társasági, gazdasági és kulturális élet egyes eseményeibe. Többek között az ELITE magazin tudósíthat-immár 12 éve-a híres Budapesti Operabálról 10 oldalas mellékletben. A véleményformáló és befolyásos emberek nem csak olvasói a magazinnak, hanem résztvevői és meg-rendelői is a legfontosabb rendezvényeknek, amelyekre-hírnevének köszönhetően-az ELITE magazin képviselőit is rendre meghívják. Az ELITE magazin rendszeres meghívottja a legmagasabb diplomáciai köröknek, a legtöbb kizárólagos bemutatónak, a legtöbb privát partinak. Tett némi kiruccanást az elektronikus médiában is, dolgozott az MTV-ben (a Hét című vasárnap esti műsornak, valamint a Naprakész című délelőtti magazinnak), valamint a Story TV-nek. A napi feladatai mellett ellátja az Egészség Hídja Összefogás Egyesület elnöki tisztjét, mely elég sok gyakorlati teendővel is jár. A mellrák elleni küzdelem jegyében készítettek rózsaszín karkötőt, stretching DVD-t, támogattak egy dokumentumfilmet és hamarosan boltokba kerül a póló is. Mint a kellemes társasági emberek közül szinte mindenki, nagyon szereti az állatokat.
-Gyerekkorában voltak kedvenc állatok a családban?
-Kutyák voltak az életemben, családunkban mindig volt kutya, ír-szetter, német juhászkutya, dán dog, angol cooker-spániel, így aztán teljesen világos volt számomra, hogy a kutyatartás embert próbáló feladat, nekem kellett sétáltatni őket a sok munkámmal és egyéb elfoglaltságaimmal együtt. Ezért döntöttem úgy, hogy a „praktikusabb” macskát választom. A macskák elvannak, mint a befőtt, a teraszon kiélik magukat, szinte csak a macskaalmot cserélem, két napra is kirakhatom az eleségüket, ha elutazom. A kutya jobban kimutatja az érzelmeit, a macskák csak akkor jönnek hozzám, ha ehhez van kedvük.
-Hogyan döntött a macskák tartása mellett?
-S. Hegyi Lucia divattervező barátnőm javasolta, hogy legyen macskám. Ő ezoterikával is foglakozik, azt mondta, hogy ez jótékony hatással lesz rám. Pedig ő szőrallergiás, mióta macskáim vannak, nem jöhet hozzám, mert fél óra után vörös lesz a feje és ömlik a könny a szeméből. A kiválasztásra is eljött velem, mert hallottuk, hogy szüleletett egy vörös macska, amit én mindig is szerettem volna. Voltak szürke testvérei is. Egyszer csak az egyik szürke macska átölelte az én vörösemet, olyan volt, mintha azt mondta volna, hogy a tesókám nélkülem nem mehet el. A szürke engem választott ki.
-Mostani macskái voltak az első macskák a saját lakásában?
-Igen, a mostaniak az első macskáim. Burberry (Börbike) és Gucci most lesznek három évesek. Testvérek. Burberry 8-10 kilogramm súlyú, európai rövidszőrű, vörös színű, herélt kandúr. Ő a hős kandúr, a fiúmacska, aki azért óvatos, mert ha idegen jön, azonnal beszalad a hálószobába és elbújik a gardrobe-ban. 2-3 óra után jön csak elő. Gucci csíkos-szürkés, ivartalanított lány, szintén házimacska. Igazi női természet, kíváncsi, ha jön valaki hozzám, rögtön megszaglássza, körbejárja, a kedvenc vendég ölébe is beleugrik. Dobó Kata barátnőm pl. a kivételezettek közé tartozik, ha meglátogat, Gucci rögtön az ölébe ugrik. Ami nem véletlen, hiszen Kata már sokat találkozott velük, neki is van egy Negró nevű fekete cicája. Én beszéltem rá Katát (aki mindig is kutyás volt) a macskára és én adtam neki macskajátékot. Kata hozott Amerikából két Burberry macskanyakörvet, csengővel nekik ajándékba, amit nem nagyon hordanak, de azért tetszik nekik. A nevüket azért kapták a két világhírű divatmárkáról, mert nagyon sokat foglalkozom a divattal, van egy Divat melléklet is az ELITE magazinban. Két kedvenc divatmárkámról neveztem el őket.
-Milyen tulajdonságokkal bírnak?
-Állandóan a TV tetején fekszenek, a radiátorra is rátelepszenek, mert meleg nagyon vonzza őket. Amit nagyon szeretnek, az a játék. Macskanarkónak nevezem azt a macskajátékot, amit imádnak. A bot végén toll van, ezzel incselkedem velük. Ezt mindig szeretik, a macskák már tudják, ahogy kinyitom a szekrényajtót, játszani fogunk. Folyamatosan próbálják levadászni a tollat. Ilyenkor látom, hogy a vadászösztönük még megvan, bár a lakásban nem tudnak vadászni, azért nem elkényeztettettek. Együtt általában jól megvannak, néha van egy nagy verekedés közöttük.
-Milyen vicces történet esett meg velük?
-Reggel mindig kiszaladnak elém a szobából. Egyik reggel nem jöttek, csodálkoztam is rajta. Látom, hogy a nappaliban, ahol üvegfal van a terasz irányába, kővé dermedve ülnek a macskáim. Történt ugyanis, hogy a Szabadsághegyen, ahol lakom, a fákról egy mókus átugrott át és a teraszomon kezdett el fészket építeni. A macskák transzban voltak, úgy nézték. Azonban a mókus továbbállt, biztos talált jobb helyet. De a macskáim még több napig ott ültek és figyelték, hátha visszajön. Mondtam is, olyanok voltak, mint a Három nővér, csak álmodoztak.
-Mint az ELITE magazin főszerkesztője, biztos sok világhírű emberrel találkozott, aki szereti a macskákat?
-Solti György világhírű karmester özvegyénél szoktam Londonban lakni. Neki két macskája van, az egyik, akit a mester Kosjának hívott, mindig a mester ölében ült. A Koska oroszul macskát jelent. A volt török nagykövet mindig is akart egy macskák. Az volt a kívánsága, hogy vörös színű és lánymacska legyen. Mivel ilyet nem találtunk neki, végül egy cirmos macskát vett, akit azonban nagyon megszeretett. Szabó Magda írónő pedig szimbiózisban élt a macskájával, aki ott ült mindig az írógépe mellet, az asztalon.

Körtvélyes Éva

© 2023 Horváth Vet állatorvosi rendelők. Minden jog fenntartva.
© 2023 Horváth Vet veterinary clinics. All right reserved.
Honlap-profi
crossmenu