Instagram
Ihos József (Kató néni)

Ihos József kabarészerző, humorista, „az ország Kató nénije”. Névjegyén az áll: hogy „okleveles Kató néni”. A Rádiókabaré számára kezdett el kabarékat, pamfleteket írni a nyolcvanas évek közepén. Országos ismertségét a véletlennek köszönheti. Eredetileg egy falusi pamfletet írt volna a Rádiókabarénak, amelyben megvoltak a szokásos figurák: tanácselnök, tanárnő (ő volt Bajor Imre), Orsós szomszéd, a roma vállalkozó, ám kellett még egy sápítozó vénasszony is a darabba, a szerepet eredetileg Tábori Nórára írta. Ám egy vidéki fellépésre nem ment el a művésznő és ott állt a stáb Kató néni nélkül. Ekkor Ihos József elkérte az előttük fellépő tánccsoport egyik hölgytagjának öltözékét és ezzel megszületett Kató néni figurája, a siker frenetikus volt. Ezt követően a Falugyűlés állandó résztvevője volt Kató néni a Rádiókabaréban. Azóta bejárhatta vele a Világot, még a szöuli olimpián is fellépett. Kató nénit hamar felfedezte a televízió is, először az Ez +az, majd a Szeszélyes évszakok állandó szereplője lett. Emellett kabarészerzői mivoltát sem adta fel, számos kabaréműsor társszerzője és szereplője. Majd a Bruhaha című magyar kabaré egyik szereplője volt. Rádióműsorai: Rádiókabaré, Szilveszteri kabaré. Televíziós műsorai: Ez + az, Szeszélyes évszakok: egy családi szappanopera, a Szeszélyes család szereplője, ahol a családfő szerepét Harsányi Gábor játssza, míg az anyós a családban, a Kató néni, azaz Ihos József, Bruhaha. Videói: Humorfesztiválosok kabaréja, Maksa Híradó II., Mariska és Juliska, Kató néni, Ihos József kabaré: „Kató néni és a hírek”. Nagylemezei: Heten, mint a gonoszok 1., Heten, mint a gonoszok 2.. Kabaréműsorai: Heten, mint a gonoszok, Kiskegyed kabaré, Kriminális kabaré, Minket válasszon, Kihajolni veszélyes-kabaré két részben (Mikroszkóp Színpad), Zsebrepacsi-közhasznú kabaré (Mikroszkóp Színpad). Sokan tudják, hogy Ihos József nagyon szereti az állatokat.
-Honnan is ered ez a legendás állatszeretet?
-Vidéki srác vagyok, Somogy megyében születtem egy kis faluban, ez már orientált az állatvilág felé. Nagyszüleim házában nevelkedtem, nagyon sokféle állattal voltam körülvéve, lovaktól a gyöngytyúkig, rengeteg házimacska is volt. Ezek nagyon szaporák voltak. Volt sráckorunkban egy híres macskamentési akciónk: ha megellettek az anyamacskák, eldugdostuk a kismacskákat, nehogy bajuk legyen. Minden nap volt egy felelős köztünk, aki őrizte őket. Majd nagyon csodálkoztak a nagyszüleim, hogy egy idő után mindig újabb és újabb süldőmacska kolónia került elő a semmiből.
-Volt saját állata, amióta Budapestre költözött?
-Amióta Budapestre költöztem, főleg lakásokban éltem, ahol nem tartottam cicát. Azóta van macskám, mióta szüleim Kaposvárról Budapestre költöztek egy kertes házba, ahol jó körülmények között élhetnek Erzsébeten az állatok. Azóta újra vannak cicák az életemben. Több tucat macska megfordult nálunk, továbbadtuk őket, miután gondoztuk. Egy állatvédő televíziós műsor óta sok állatbaráttal tartom a kapcsolatot. Van azonban ennek hátránya is. Így mindenki tudja, hogy szeretem az állatokat. Sok esetben beraknak hozzánk kutyát vagy cicát, mert tudják, hogy nálam jó helye lesz. Előbb-utóbb menhellyé vált az udvarom, ezért továbbadtam őket. A sok kismacskát Kis Katalin énekesnőhöz (Pereces Kati) vittem, akinek állatkereskedése van a Baross utcánál. Hozzá úgy hordtam az úgynevezett „Kató néni macskáit”, hogy igazolványt, aláírást és fényképet kaptak az állatkák, így nagyon kapós cicák lettek.
-Most milyen cicái vannak?
-Jelenleg 8 macskánk van, de vannak etetésre bejáró macskáink is. Van Cirmi, Palkó, Rita, Sári, Berci, Midi, Mini és Maxi. Mind házimacska, ivartalanítottak, amelyik még kicsi, azt csak most fogjuk ivartalaníttatni. A színeik különbözőek, mixturáknak mondhatnám, nehezen fotózhatók. Chagal-nak is becsületére válna ilyen impresszionista, erős kontúros színeket alkalmazni a festményein. A cicáink különböző korosztályúak, vannak kiscicák, legény cicák és vannak nagymama cicák is. A környékünkön 1-2 házat körbe-körbe járnak. Nagyon rossz szokásuk, ha kinyílik a garázsajtó, rögtön a meleg motorháztetőre futnak. Ez annyira gyakran megtörténik, hogy ezért most autót mosni tanítom őket, szoktam viccesen mondani. Egyik macskánk egy kis csirkével állított be a szájában tavaly. Gyorsan elvettük tőle, szép törpe tyúkot neveltünk a megmentett állatkából. Azonban a tyúk agresszívvá vált, biztos a régi rossz emlékek miatt. Nálunk azóta a tyúk kergeti a macskákat és nem fordítva.

Ihos József (Kató néni)

© 2023 Horváth Vet állatorvosi rendelők. Minden jog fenntartva.
© 2023 Horváth Vet veterinary clinics. All right reserved.
Honlap-profi
crossmenu