Instagram
Brózik Klára, a Jóban Rosszban TV-sorozat sztárja

Klára Budapesten született, 1980. október 23-án. 1992 és 1994 között a Lajtha László Zeneiskolában, majd 1994 és 1999 között a Béri Balogh Ádám Gimnáziumban, Tamásiban tanult. 1992 és 1998 között klasszikus balettet és jazz balettet tanult Gombosi Lászlótól, a Pécsi Balett magántáncosától. 1999 és 2002 között elvégezte a Gór Nagy Mária Színitanodát Budapesten. 2005-től a Berzsenyi Dániel Főiskola hallgatója, ahol andragógia szakon, filmes szakirányt vett fel. Több színházban szerepelt már, pl. Vidám Színpad: Shakespeare: A makrancos hölgy (Bianca szerepét játszotta, rendező: Puskás Tamás), Beaumarchais: Figaro házassága (Suzanne szerepét játszotta, rendező: Puskás Tamás), Anthony Marriott, Alistair Foot: Csak semmi sexet kérem, angolok vagyunk (Suzanne szerepe, rendező: Szalma Dorottya), Madách Színház: Tolcsvay-Müller: Isten pénze (Fanny szerepe, rendező: Nagy Viktor), Ken Kesey: Kakukkfészek (Flinn nővért alakította, rendező: Szűcs Gábor), Békés Pál: A kétbalkezes varázsló (itt Csikorgó Csőkorgó volt, rendező: Cseke Péter), Lázár Ervin: A négyszögletű kerekerdő (Kiscsillag szerepe, rendező: Cseke Péter), Karinthy Színház: Somerset Maugham: (Dzsungel, rendező: Cseke Péter), Fiatalok Színháza: Federico Garcia Lorca: Bernarda Alba háza (Martirio szerepe, rendező: Nagy Zoltán), Körúti Színház: Alan Ayckbourn: Mese habbal (Ginny szerepe, rendező: Nagy Kati), Csikós Attila: Békétlenek (Crescence szerepe, rendező: Nagy Kati), A musical csillagai című gálaestben stylist volt. A TV2-n 2004-től a Jóban, rosszban című sorozatban Margit nővért alakítja (Káldor Margit jószívű, odaadó ápolónő, aki nemsokára orvosi diplomát szerez), ami meghozta Klárának az országos népszerűséget.  Csillagkút és a Csillagvirág Klinika története minden hétköznap látható a TV2-n. A produkció helyszíne egy magánkórház, ami olyan szituációk hátteréül szolgál, melyekkel a nézők is könnyen azonosulhatnak. Minden megtörténhet itt, amire egy kisvárosban és egy klinikán számítani lehet: nagy sikerek és bukások, szerelmek és csalódások követik egymást, de a kórház orvosai és ápolói, a Nemes és a Pongrácz család tagjai kitartanak egymás mellett.
-Hol nőttél fel? Volt kedvenc állatotok gyerekkorodban?
-Budapesten születtem, de Tamási-ban nőttem fel. A nagyszüleimnél, kertes házban mindig volt állatkánk, bárány, húsvéti nyúl, hörcsög, kutya, macska, befogadtam egy csomó kóbor állatot. Szerintem jó, ha egy gyerek az állatok gondozása közben korán megtanulja, megismeri a felelősség érzetet. Az összes macskámnak különleges neve volt, pl. Dorombosi Kormosi Dorothea, a fekete házi cica, vagy Donna Lucia Dalvadores-A Charlie nénje című zenés darabból. Sajnos a fekete cicákat gyakran megmérgezték Tamásiban (talán babonából), ezért csak 2-3 évet éltek. A talált macskákat azonban soha sem vihettem be a lakásba. Ezért volt nagy öröm számomra, amikor is a páromtól megkaptam a 18 éves születésnapomra Büdit, hisz ő egy törzskönyvezett orosz kék, tiszta, „elit” macska. Büdi hivatalos neve Silver Panther Grace. A tenyésztőkkel nagyon jó viszonyba kerültem, sok hasznos tanácsot kaptam tőlük. 1 éves korban már befedeztettük Büdit, később még 4-szer szült, a kismacskák a kiállításokon nagyon jól szerepeltek. Akkoriban én is az orosz kék macskatenyésztők közé tartoztam, még a Cicc…Macska magazinban is hirdettem a kis macskákat. Csak nagyon jó gazdáknak adtam el őket, mert minden macska a szívemhez nőtt, természetesen mindet megsirattam, miután elkerültek tőlem. Büdi most már ivartalanított, 4 éves korában műttettük meg.
-Tehát szerencsére Büdi azóta is veled van és egészséges.
-Sajnos van egy pici szarkómás daganat a fülbőrén, de egyelőre jól van.
-A mostani másik macskádnak úgy hallottam, érdekes története van….
-3 éve a Jóban, rosszban TV-sorozatban megnyílt a Kék macska nevű kávézó, aminek a vezetőjét Fridel Fruzsina barátnőm alakítja, aki szintén nagy macskarajongó. A sorozat készítői úgy gondolták helyes történet lenne, ha a megnyitón egy igazi kék macska is jelen lenne. Így került a sorozatba egy karthauzi, aki pár hónapig valóban szerepelt is, de nagyon nehéz volt beidomítani és felvenni a jeleneteket, mert egy macska önálló individum, azt csinálja, ami neki tetszik. Kuxi egy ezüstszürke, most már herélt kandúr, akit természetesen örökbe fogadtam. A törzskönyvi neve Gyémánt Pagoda Anakin. Kuxi sajnos húgykövességben szenvedett, katéterezésre hordtam, végül műteni is kellett.
-Milyenek ők? Milyen tulajdonságaik vannak?
-Teljesen kiegészítik egymást, Büdi csak engem fogad el, nem egy barátságos macska, magának való. Kuxi barátkozóbb, mindenkit elfogad. Büdi csak akkor csinál valamit, ha kedve van hozzá. A lakásból kijárnak a teraszra sétálni és nézelődni. Néha hámot teszek rájuk és lemegyünk a környéken lévő parkba, itt kiélhetik a vadász ösztönt a lepkék kergetésében és az új illatok felfedezésében. Ők utazós macskák, szeretnek autózni, de külföldön még nem voltak. Ha hosszabb időre elutazom, lemennek vidékre a szüleimhez, de volt úgy hogy csak egyszerűen ők mentek el nyaralni a húgomhoz. Azért tartok két macskát, hogy ne unatkozzanak. Rendszeresen beszélek hozzájuk, megértik, amit mondok és érzik, ha valami bajom van, ilyenkor még Büdi is bújóssá válik és az összes feszültséget leveszik rólam.
-Valamilyen rossz fát azért csak tettek a tűzre az ilyen eleven macskák…
-Büdi egyik gyermeke felmászott a függönyön és az első emeletről kiesett, pedig csak résnyire, „bukóra” volt nyitva az ablak. Mindenhol kerestem, végül egy autó alatt megtaláltam a kéthónapos kiscicát. Majdnem szívinfarktust kaptam. Amikor Kuxi felugrott a teraszon lévő gipszstukkóra, megbillent (mert egyébként ő sokkal „balgább” mint Büdi), szintén kiesett az első emeletről, már nyugodtabban viseltem, semmi baja nem lett, lenn a virágok között megvárt. Azóta nem volt semmi gond velük.
-Nagyon szereted a macskákat és értesz is hozzájuk….
-Igen, ismerem a fajtákat és a rájuk jellemző külső, belső tulajdonságokat, még macskabíró is szerettem volna lenni, akkoriban, amikor tenyésztettem. A nagy macskákat (tigris, oroszlán, stb.) is imádom. Pl. Egyiptomból is macskaszobrot hoztam haza, Bastet, az otthon melegének, istennőjének szobrát. A macskák nekem a nőiesség, a kecsesség és a titokzatosság megszemélyesítői.

Brózik Klára

© 2023 Horváth Vet állatorvosi rendelők. Minden jog fenntartva.
© 2023 Horváth Vet veterinary clinics. All right reserved.
Honlap-profi
crossmenu