Instagram
Benkő Dániel lant- és gitárművész

Benkő Dániel Budapesten, 1947. július 29-én született. 1969-1971 között Szendrey-Karper László tanítványa volt. 1971-ben elvégezte a Zeneművészeti Főiskola zenetanárképző intézetét. 1971 és 1973 között Angliában lant mesterkurzuson vett részt. 1976-ig gitártanárként dolgozott, majd a Zeneakadémia lant professzora, illetve a groznjani nemzetközi lantkurzus és a Kloster-Langwaden zenei vezetője lett. 1971-ben megalakította a Bakfark Consort együttest és velük együtt koncertezik a világ szinte valamennyi országában. 1984-től a Céh Művészeti Alkotó és Kutatási Egyesület elnöke. 1994 óta az V. kerületi örmény kisebbségi önkormányzati képviselője. 2008-ban részt vett az RTL Klub Celeb vagyok, ments ki innen! és a Vacsoracsata című műsorában, majd 2009 szeptemberétől az RTL Klubon Benkő feleséget keres című show-műsorával tért vissza a botrányairól híres sztár, aki 2009-ben a XVI. Benedek pápánál tett látogatást. Diszkográfia: 1983 Ezer év gitáron, 1985 Ave Maria, 1985 Pop antico, 1987 Spanyol gitár, 1989 Gitároperett, 1990 Pihentető muzsika, 1996 Gitárálom, 1997 On seven instruments, 1999 Guitar serenade, 2009 Szerenád. Könyv: 2008 Botrány!-Elveszett királyságom története. Bakfark Bálint zenéjének legautentikusabb tolmácsolója, a nemzetközileg elismert lantművész, Benkő Dániel az elmúlt években kissé megváltozott. A páratlan tehetségű muzsikus ártatlan húzásaival, botránykeltő cselekedeteivel megosztotta közönségét és a bulvármédia is felfigyelt rá. A feltűnést kereső Benkő a fanyalgóknak azt üzeni, hogy már nem csak a muzsika az ő művészete, hanem az egész élete. A szobrászat, a festészet, a borászat és persze a szexualitás jegyében telnek napjai. Ám a zseniális őrült arca mögött ott a szeretetre éhes, magányos férfi, aki bogarait megtartva nemrég feleség után nézett, hiszen 18 évente Benkő Dániel leánygyermek nemzésére hivatott. Ehhez pedig asszonyra volt szüksége a lantművésznek is. Dániel tehát a feleségjelöltek jelentkezését várta, az RTL Klub pedig Benkő segítségére sietett és tavaly ősszel egy valóságshow keretében kutatta vele az ideális arát, aki büszkén viselheti majd a Benkő Dánielné nevet és a hagyományoknak megfelelően egy újabb gyermekkel ajándékozhatja meg az ősz muzsikus. Dániel a műsorban meg is találta Kovács Andreát, ám egyelőre még nem költöztek össze, így a lantos továbbra is az állataival osztja meg a házát. A művész ugyanis köztudottan nagy állatbarát.
-Voltak már kedvenc állatai, macskái már gyerekkorában is?
-Mindig imádtam cicákat, a kutyákat. Kutyám és macskám gyerekkoromban több volt. 8 macskát adoptáltam eddig.
-Most milyen macskája van, akik élvezik ezt az ideális, svábhegyi kertes házat?
-Mostani macskám Pamacs, a nagy, fekete, kandúrmacska. Egyszer csak sétáltam a kutyáimmal a Svábhegyen. A Kislány nevű kutyám a nagy esőben is szaladgált és felfedezett valamit az úttesten, az utca közepén, Az a valami olyan volt, mint egy pamacs, ezért is kapta ezt a nevet a kedvencem. Ma is úgy gondolom, hogy kutyám életet mentett, mert valószínű, elütötte volna egy autó a szegény árva cicát. Hazavittem és befogadtam. Közben egyéb cicák is voltak nálam, de most már csak Pamacs van.
-Mi jellemző rá, milyen tulajdonságai vannak?
-Pamacs házimacska, nagy, már herélt, fekete kandúr. Most 12 éves és egészséges. Nem csak a lakásban él, ki- és bejárkál, kétlaki életet él, pl. a szomszéd házban egy hölgy jelezte, hogy mindennap meglátogatja őt, ad is neki enni, a díványában is alszik. A kertben is sokat van, vadászik is. Ő egy különleges, megvilágosodott lény, sokat tanulok tőle, legfőképp, ebben ő az egyik mesterem, a legfontosabb tevékenységemet, amit csinálok: a semmit szeretem csinálni, vagyis csak úgy lenni a mindenségben. A cica ezt nagyon tudja, végül is mi dolgunk van a világban. Időnként szórakozik, vadászik, de leginkább a semmit csinálja, ezt nagyon ellestem tőle.
-Milyen vicces történet esett meg a macskával?
-Inkább érdekes történet vagy szokás. Furcsa barátságban vagyunk egymással: én, a kutya (most már csak Döme, a háromszínű spániel él, Kislány sajnos már nincsen velünk) és cica. Döme mellém kuporodik lefekvés előtt, Pamacs kerülget minket, majd elalél, az orrát az orromhoz teszi. Ő így óhajt aludni, nem lehet megmozdulni sem tőle.
-Kevesebbet tud foglalkozni az állatokkal, ha TV-felvétel van?
-Az RTL KLUB felvételeknél általában reggel megyek el, de délutánra már visszajövök. Az ajtót közben nyitva hagyom, a cica tud ki- és bejárni, nem stressz neki ez az időszak. A kutyám jobban ragaszkodik, szeretne jönni, velem lenni, a macska önállóbb. Ha elmegyek 2-3 napra, a macskát sosem viszem magammal. Amikor például a Benkő feleséget keres műsort forgattuk, az állatokat több napra is otthon kellett hagynom. Ilyenkor a lányom vagy egyik ismerősön naponta kétszer rájuk néz, enni ad nekik. Pamacs, ha mozgást hal, mindig előkerül, mert szüksége van a kommunikációra. Amikor valaki végigsimogatja, érdeklődik és elképesztően kommunikál.

Benkő Dániel

© 2023 Horváth Vet állatorvosi rendelők. Minden jog fenntartva.
© 2023 Horváth Vet veterinary clinics. All right reserved.
Honlap-profi
crossmenu