Instagram
Bedi Kabir: Kabir Bedi, azaz Sandokan szibériai tigrist fogadott örökbe a Fővárosi Állat- és Növénykertben

Kabir Bedi indiai színművész, akit a hazai közönség elsősorban Sandokan megformálójaként ismerhet, a 1970-es években készült Maláji tigris című olasz-francia-nyugatnémet-brit koprodukcióban készült televíziós sorozat főszereplőjeként ismerhet. Több ismert mozifilmben is feltűnt, ilyenek voltak Clive Donner 1978-as filmje, A bagdadi tolvaj, Az 1983-as James Bond, valamint a Musza Dagh negyven napja, de szerepelt több amerikai tv-sorozatban is, például látható volt a Knight Rider, a Magnum, a Gazdagok és szépek és a Dinasztia egyes epizódjaiban is. Az 1983-as James Bond Polipka című filmben Gobindát alakította, sőt a negatív figura szerepében meg is küzdött Roger Moore-ral. Érdekesség, hogy Kabir Bedi az egyetlen bollywood-i színész (ez a beceneve a hindi nyelvű filmgyártás legnagyobb központjának), aki megjelent egy James Bond-filmben. Ez a szerep tette ismertté Amerikában. A legendás indiai színész Guido De Angelis és Maurizio De Angelis olasz zeneszerzők szimfonikus filmzenekoncertjének díszvendégeként érkezett a magyar fővárosba. A színész egy tigrist is örökbe fogadott a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A színész egyik leghíresebb jelenete az volt a Sandokan című sorozatban, amikor egy tigrissel összeugranak és a maláj tigris, azaz Sandokan felvágja a rá támadó fenevad hasát. Az örökbefogadott szibériai tigris Norbi és párja, Niva is az Európai Fajfenntartó Tenyészprogram keretén belül talált otthonra hazánkban. A sajtótájékoztatón részt vett többek között Dr Persányi Miklós igazgató úr, Hanga Zoltán szóvivő, Várkonyi Attila (DJ Dominique) műsorvezető és Végvári Ádám a Neoton együttesből, ugyanis az országban egyik legnagyobb példányszámban eladott kislemez a Sandokan volt. Ezt közönségtalálkozó követte, mindenkinek volt lehetősége találkozni a népszerű színésszel, csaknem 500-an voltak. Magazinunknak exkluzív interjút adott a színész.
-Ön támogatja a minamari diktatúra elleni küzdelmet, a látássérülteket, a kihaló állatok védelmét és számos már nemes ügyet. A tigrisek védelme konkrétan mit jelenet Önnek?
-Amikor a Sandokant forgattuk, az emberek még vadásztak erre a nemes állatra, ami mára a kihalás szélére sodródott. Korábban Indiában sportból vadászták le a tigriseket, ám én akkor és most is nagyon fontosnak tartom, hogy a világszerte veszélyeztetettnek számító tigrisek megmeneküljenek a kipusztulástól. Nagyon fontosnak tartom, hogy támogassuk a tigrisek fennmaradását szolgáló tevékenységeket. Megtisztelve érzem magam, hogy jelképesen örökbe fogadhattam egy magyar állatot, konkrétan egy szibériai tigrist. Én lettem a tigrisek védelmének egyik emblematikus figurája, olyan akcióknak, mint a budapesti örökbefogadás is köszönhető, hogy a tigrispopuláció elkezdett nőni világszerte.
-Magyarországon a legtöbb rajongó Sandokanként ismeri. Mesélne kicsit, hogy kapta meg azt a szerepet?
-Igen, a Sandokan egész Európában óriási siker volt. Amikor Emilio Salgari a 19. század végén megírta a Sandokan történeteket, nem csak leírta a főszereplőt, hanem rajzokat is készített róla. Én pedig nagyon hasonlítok ezekre a rajzokra. A film producerei ázsiai színészt akartak a szerepre. Eljöttek Ázsiába, és megtaláltak engem. Több meghallgatáson is részt kellett vennem, mire nekem adták a szerepet. Utána pedig leckéket kellett vennem színészetből, úszásból, lovaglásból és ehhez hasonló dolgokból.
-Bár a Sandokan a könnyű műfajba tartozik, komoly mondanivalója is van. Hiszen a filmben az európaiak, a britek a rosszak, ami számunkra, európaiaknak szokatlan, elgondolkodtató nézőpont volt.
-Ez az üzenet nagyon fontos számomra. Először is, ez a gyarmatosítás elvetéséről szólt. A szüleim részt vettek a gyarmatosítók elleni küzdelmekben India felszabadításáért. Ezért könnyen azonosultam a mondanivalóval. De a Sandokan nem csak erről szól, hanem arról a szabadságról, hogy legyél az, aki vagy, hogy legyél egyéniség. A szeretet fontosságáról. Meríts erőt a közösségből. Ez mind benne van a Sandokan-ban. De Gudio és Maurizio De Angelis zenéjének is óriási szerepe van ebben a sikerben, ezért nem lehetek elég hálás nekik. Úgyhogy nagy örömömre szolgál, hogy Budapestre utazhatom és részt vehetek a koncertjükön.
-Nem először látogat Magyarországra. Hogy emlékszik vissza az 1984-es látogatására?
- Óriási tisztelettel öveztek. Nem csak az állam, hanem a magyar emberek is nagy szeretettel fogadtak mindenütt, ahová csak mentem. Nagyon megható volt látni, mennyi érzelmet váltott ki belőlük ez a szerepem.
-Az Angelis testvérekkel közös pontja a pályafutásuknak Bud Spencer személye. Ők nagyon sok filmjéhez komponáltak zenét, Ön pedig játszott vele az Őrangyalok című sorozatban. Milyen volt vele dolgozni?
-Bud nagyszerű ember volt, és csodálatos pályafutás állt mögötte. Nagy szíve volt, remekül főzött, nagyon értett az ételekhez és a borokhoz, és nagyon jó mesélő. Sokat mesélt az életéről. Csaknem három hónapot töltöttünk együtt Costa Ricán vele és Eric Estradával, aki szintén szerepel a sorozatban. Amikor esténként a forgatás után leültünk, Bud sokszor énekelt is nekünk. Tényleg csodálatos ember volt. Bár én természetesen Carlónak szólítottam.
-A Sandokan mellett talán legismertebb filmje a Polipka című James Bond film.
-Egy James Bond filmben szerepelni mindenkinek kivételes lehetőség, nagy megtiszteltetés. Ugyanis a sorozatnak hatalmas rajongótábora van világ szerte. Aki egy ilyen filmbe bekerül, több ezer levelet kap a világ minden pontjáról, és bármerre megy, felismerik az emberek. Persze lehetetlenség mindenkinek személyesen válaszolni, mert ahhoz túl sokan vannak, de én lehetőleg igyekeztem minél több embernek kifejezni a hálámat.
-Azt talán kevesebben tudják Önről, hogy sok fontos ügy mellett kampányol aktivistaként. Például kiállt Burmáért.
-Mivel a szüleim Indiának szentelték az életüket, én is fontosnak érzem, hogy a jó ügyek mellé álljak. Viszont Burma, vagy Mianmar azért is fontos, mert volt életemnek egy olyan szakasza, amikor három hónapot töltöttem ott, mint buddhista szerzetes. Épp ezért nagyon mélyen érint, hogy kampányoljak Burmáért, és a demokrácia helyreállításáért. De nem ez az egyetlen jó ügy, amihez közöm van. Két fontos kezdeményezést is támogatok. Az egyik a Sightsavers India, amely látássérült embereket segít. A megvakulás az esetek 80%-ban ugyanis megelőzhető. A Sightsavers India 5 millió ingyenes műtétet végez országszerte, és 35 millió szemvizsgálatot tart. A másik szervezet pedig, amelyhez közöm van a Care and Share Italia. Az olaszok pénzzel támogatják a szegény indiai gyerekek tanulmányait óvodától az egyetemig.
-Olaszországban lovaggá is ütötték.
-Így van. Az Olasz Köztársaságban lovaggá ütöttek 2012-ben. Nem csak a Sandokanért, hanem az összes Olaszországban készített filmemért.

Kabir Bedi

© 2023 Horváth Vet állatorvosi rendelők. Minden jog fenntartva.
© 2023 Horváth Vet veterinary clinics. All right reserved.
Honlap-profi
crossmenu