Instagram
Hardy Mihály kedvencei a nyugat-szibériai lajkák

Hardy Mihály 1957. május 2-án született Budapesten. Foglalkozása PR-igazgató, újságíró, médiaszakértő, a MÚOSZ alelnöke. 1975-1980 között a Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének hallgatója volt Moszkvában. 1980-tól 5 évig a Magyar Televíziónál a Híradó külpolitikai hírszerkesztője, majd adásszerkesztője volt, 1988 és 1991 között pedig ő volt a moszkvai tudósító. 1991 és 1993 között az Egyenleg című műsor főszerkesztő-helyettese volt. 1992-1994 között a MÚOSZ szóvivője, 1993-1997 között, illetve 2000-től elnökségi tagja, 1994-1997 között valamint 2004-2007 között alelnöke volt. 1994-1997 között az ENSZ Menekültügyi Főbizottság budapesti sajtószóvivője volt. 1997-2000 között a TV3 hírműsorának főszerkesztője volt. 1999-2000 között a TV3 igazgatótanácsának tagja volt. 2000 és 2003 között a Hard News kommunikáció ügyvezetője volt. 2003-2005 között a Magyar ATV Híradó főszerkesztője volt. 2006 és 2008 között a Tesco Rt. kommunikációs igazgatója volt. 2008 és 2019 között a Budapest Airport Zrt. kommunikációs igazgatója volt. A Knézich állatorvosi rendelőben beszélgettünk lajka kutyáiról.
-Mindig voltak állatai?
-Gyerekkoromban volt tacskóm, kotorékra és kiképzésre jártam vele. Nemcsak kutyám volt, mindenféle és mindenfajta állatom volt. Az északi kutyafajták közül a lajka kutyák voltak az elsők és az utolsók nálam, úgy megszerettem őket.
-Tehát mit is kell tudni a lajkákról?
-A lajkáról egyből mindenkinek az a keverék kiskutya jut eszébe, amit a szovjetek kilőttek a világűrbe. Ehhez a kutyushoz semmi közük a lajka kutyafajtáknak. Vadászkutyák, tehát nem szánhúzók, mint a huskyk. A huskykkal egyébként is gyakran összetévesztik őket, a számos jellembeli eltérésen kívül a legfontosabb külső eltérés az, hogy a lajkáknál a barna és az ordas szín megengedett. Négyféle lajka létezik, az orosz-európai, a karéliai finn, a nyugat szibériai és a kelet-szibériai, a nyugat-szibériai a legelterjedtebb közülük az egész világon és nálunk is, nekem is ezek vannak.
-Honnan jutott ezekhez a ritka kutyákhoz?
-Moszkvában vettem első kan lajkámat, 1991-ben, a véletlen folytán egy vidéki bácsitól. Konkrét választási kritériumom a fajtát illetően nem volt. Rövid szőrű és házőrző jellegű kutyát akartam. Füles nem lett házőrző, emberszeretete miatt azonban nem bántam meg a választást. Nevét onnan kapta, hogy csak a két füle látszott ki a kartondobozból kicsi korában, hasonlított Fülesre a Micimackóból. 1993-ban Ánya nevű szukakutyámat már Budapesten vettem, hogy legyen Fülesnek társa. Ő egy igazi tűzről pattant, izgága jószág. Nagyon szeretik a telet, úgy mondjuk viccesen, hogy van bennük fagyálló. Jól bírják akár a -20ºC-ot is. Kertben vannak állandóan, ez a természetes közeg számukra, nem tesznek különösebb kárt a kertben. Abszolút embercentrikusak, családbarát fajták. Emberrel barátságosak, kisgyerek mellé is nyugodt lélekkel ajánlom. A gyerekeimmel is sokat bunyóztak, így merem ajánlani mindenkinek ezt a fajtát. Azonban a mozgásigényük nagy. Bicikliztem is velük sokat, vadászatra azonban sajnálatomra az én kutyáim nem voltak alkalmasak. Intelligens kutyák, gyorsan belátják, mi felel meg az ő érdeküknek.
-Megajándékozták már kicsikkel a családot?
-Mind a két kutyám természetesen törzskönyves, Füles orosz törzskönyvét lefordíttattam és elfogadtattam. Ritka kutyák, ha jól tudom, Magyarországon kevesebb, mint 100 törzskönyvezett kutya van belőlük. Kiállításokra csak a szükséges minősítésekig jártunk, utána már nem, mert nem akartam szenvedtetni a kutyáimat. Az északi kutyafajták között ugyanis ritkaságuk miatt mindig a nap végére, késő délutánra kerülnek sorra. Ánya egyszer szült, de az óriási örömet okozott. Azóta a tüzelés ideje alatt különzárjuk őket. Van is vonyítás, ugatás, éjjel nem lehet aludni. Az alom tagjai eladásra és elajándékozásra kerültek. Egy vadőr barátomnak is ajándékoztam egy kiskutyát, nála tanultam meg igazán, hogy kell ezeket a kutyákat vadászatra tanítani. Ha jól kiképzett a kutya, akkor a vadról le lehet hívni, azaz nem kergeti tovább a sérült vadat tovább. Mint említettem, az enyémek sajnos erre alkalmatlanok.
-Milyen tartási igényeik vannak?
-Az étellel nincsen semmi probléma, megesznek mindent, régen főztünk nekik csirkeaprólékot, tehéntőgyet, stb., de megeszik a tápokat is. A meleget nehezen viselik, a nyári kánikulában nappal nem nagyon mozognak, este azonban felélednek. Hattól tizenegy óráig sokat mozognak, utána alszanak, de nagyon éberen, mindenre jeleznek éjszaka is. A szánhúzásra abszolút alkalmasak, ennek ellenére nem szánhúzóak, az oroszoknál vadász- és mindenes kutyák funkcióját töltik be. A többi kutyával barátságosak, szívesen játszanak. Az elején kell keményen fogni, nevelni őket, mert különben a tulajdonos fejére nőnek. Csak fojtónyakörvvel lehet sétáltatni egy lajkát, mert nagyon erősen és akaratosan húz, menne a nagyvilágba. Többször engem is elrántottak, amikor bicikliztem velük. Mindenképpen a párban történő tartást ajánlom, így természetesen jobban elfoglalják egymást és tudnak játszani. Abszolút strapabíróak, a rövid, tömör szőr segíti őket a hideg elleni védelemben. Füles februárban úszott a Dunában, mi teljesen halálra rémülten álltunk a parton, de neki semmi baja sem lett, fél óra múlva már teljesen száraz volt. Masszív kutyák, nem volt szükségük soha állatorvosi beavatkozásra. Ez érthető is, hiszen az orosz tajgán a vadászok több hétre mennek az erdőbe és a puskájukon kívül semmit sem visznek magukkal, csak a két lajka kutyájukat, akikkel természetesen nem törődnek ez idő alatt.
-Tehát jó velük vadászni?
-A lövésirányt remekül érzik, ha eldördül a lövés, már indulnak is. De nem az enyémek, sajnos. Elmondok egy példát a jól vadászó lajkákkal kapcsolatban. Besötétedés után lőttem őzet, nem találtuk meg zseblámpával sem, pedig húszan kerestük. A lajka azonban egyből megtalálta a vadat a szaga alapján. A vaddisznóval is ugyanez volt. Nagyon átlátják a vadászat lényegét. A vadászat minden fázisára felhasználhatóak, úgynevezett mindenes vadászkutyák. Az oroszok a medvétől a kis prémes állatokig mindenre vadásznak velük.
-Milyen szervezet áll rendelkezésre azoknak, akik lajkát akarnak tartani hazánkban?
-A Magyar Lajkabarátok Köre rendszeresen szervez közös programokat, vadas parkokban, kirándulni is gyakran voltunk együtt a többi tulajdonossal. Tenyészszemléket, egyhetes kutyás táborokat is szerveznek. Igen kedves, szeretetreméltó és összeforrott társaság, szinte minden lajkatulajdonosnak kötelező a belépés.

Hardy Mihály

© 2023 Horváth Vet állatorvosi rendelők. Minden jog fenntartva.
© 2023 Horváth Vet veterinary clinics. All right reserved.
Honlap-profi
crossmenu