Instagram
2005. évi események

A 2005. év.

 

Januárban a Fővárosi Közgyűlés „A kulturált Ebtartás Program 2004” pályázatán nyert az egyesület.
Februárban a Magyar Távirati Iroda (MTI) és szervezetünk médiaszerződést kötött, amelynek keretében évente 15 hír ingyenes megjelentetésére van lehetőségünk. Az első hír március 7-én, hétfőn jelent meg, Tovább tevékenykednek a kutyatartók a Ferencvárosban címmel.
Elfogadta Szervezetünk 2004. évi beszámolóját a Képviselő-testület a felhasznált támogatásról.
Március 2-án rendkívüli közgyűlést tartottunk a szervezet székhelyén (1092 Knézich utca 4.), ahol megszavaztuk, hogy kérjük a Fővárosi Bíróságot, hogy nyilvánítsa közhasznúvá a Ferencvárosi Kutyatartók Érdekvédelmi Civil Szervezetét.
Áprilisban a Fővárosi Bíróság közhasznúvá nyilvánította a Ferencvárosi Kutyatartók Érdekvédelmi Civil Szervezetét.

A kulturált Ebtartás Program 2004

 

A Kulturált Ebtartás Program 2004 pályázat elnyerése után úgy döntöttünk, hogy az elnyert támogatást javarészt kutyabélsár-gyűjtőzacskók gyártására fogjuk felhasználni, ugyanis így tudjuk leghatékonyabban javítani a köztisztaságot és a kulturált kutyatartást elősegíteni. Ezeket a zacskókat ennek a pályázatnak a keretében és a jövőben is ingyenesen bocsátottuk és fogjuk bocsátani a ferencvárosi kutyatulajdonosok részére. Annak érdekében, hogy a zacskók biztosan a felhasználókhoz kerüljenek, úgy döntöttünk, hogy 95%-ban direkt szétosztást fogunk végeztetni a kerületi állateledel boltok, díszállat boltok, kutyakozmetikák, orvosi műszerboltok és állatorvosi rendelők által, így velük megegyezést kötöttünk. Így biztosított volt a zacskók jó helyre kerülése, ugyanis az állateledel boltok eladói tudják, hogy a visszajáró kutyatulajdonos fel fogja használni a zacskókat, hiszen akár több év óta is nála vásárol tápot kedvencének a kutyatartó. Ezen kívül már eddig is együtt dolgoztunk a Ferencvárosi Közterület Felügyelettel, ők is intenzíven részt vettek a programunkban. A legyártott zacskók csak kb. 5%-a került az utcai zacskótartó-fémedényekbe, mert az ezen a módon történő osztás nem 100%-osan biztonságos, hiszen közterületen történik. A zacskók osztása az alábbi kerületi állateledel szaküzletekben, díszállat boltokban, kutyakozmetikákban, orvosi műszerboltokban és állatorvosi rendelőkben történt:

-Pöttyös utca 3., alaksor, Menyhárt József

2005. évi események

-Pöttyös utca 5., Szabó Imréné,

2005. évi események

-Kisállat-eledel, Mihálkovics utca 20., Katona János,

2005. évi események

-Állateledel és Felszerelés üzlet, Telepy utca 11-13., Deli Katalin,

2005. évi események

-Díszállat-kereskedés, Viola utca 43., Püspök Zsolt Péter,

2005. évi események

-Bakáts állateledel üzlet, Bakáts u 2/d, Szakács Tamás, Traub Péter,

2005. évi események

-Díszállat-állateledel, Kinizsi utca 11., Mayer Istvánné,

2005. évi események

-Spicc 2000 Bt., Vámház körút 1-3, Vásárcsarnok VP6 pavilon,

2005. évi események

-Knézich állatorvosi rendelő, Knézich utca 4,

2005. évi események

-Középső-Ferencvárosi állatorvosi rendelő, Telepy utca 23.,

2005. évi események

-Részönkormányzati Iroda (RÖNK), 1098 Toronyház utca 3., Hajdú Erika,

2005. évi események

-K and I Bt. díszállat kereskedés, Üllői út 147., Gajdi Krisztián,

2005. évi események

-Elektromos Orvosi Szerviz és Kereskedés, Ráday utca 32., Trieber László,

2005. évi események

-Alfonz kutyakozmetika, Bokréta utca 20., Daróczi Edit,

2005. évi események

-A ferencvárosi közterület felügyelők a kerület egészében osztották a zacskókat az utcákon.

2005. évi események

-Május 21-én, a kerületi Lenhossék parkban tartott Fészekrakó családi egészségnapon is jelen volt egyesületünk és több ezer zacskót osztott ki a kutyatulajdonosoknak.

2005. évi események

A tevékenységünket erőteljesen kihangsúlyoztuk médiakampánnyal is, ami a következőket foglalta magában: -a kutyatartók részére többféle szórólapot gyártottunk, amiket a kerületi állateledel, díszállat boltok, kutyakozmetikák, orvosi műszerboltok és állatorvosi rendelők dolgozói osztottak folyamatosan, valamint készült még egy speciális (1/4 A4-es nagyságú) szórólap a ferencvárosi közterület felügyelőknek is, -megjelentek nyomtatott formában újságcikkek és on-line az egyesületről és a tevékenységünkről. Júliusban a Fővárosi Környezetvédelmi Alap pályázatának előkészületei folytak és beadtuk a Kulturált Ebtartás Program 2005 és a Nemzeti Civil Alapprogram (NCA) 2 pályázati anyagokat is.

Az ARC plakátkiállítás

 

Augusztusban Dr. Horváth Dávid elnök részt vett Demszky Gábor főpolgármesterrel és Verók István VI. kerületi polgármesterrel az Arc plakátkiállításon (Felvonulási tér) rendezett sajtókampányon. Itt 6 óriásplakátot is kiállítottak, amelyek a főváros Élhető városért pályázatára készültek. Az eseményről a TV2, az ATV, a Duna TV és a Hír TV is tudósított Híradójában, újságcikkek jelentek meg a Budapesti Reggel, a Napi Ász, a Népszabadság és még számos egyéb napilapban, valamint rengeteg internetes portálon (pl. www.nol.hu, www.origo.hu, www.stop.hu, stb.).

2005. évi események

Szeptemberben Dr. Horváth Dávid elnök részt vett Demszky Gábor főpolgármesterrel és Szolnoki Andrea főpolgármester-helyettessel „a Kulturált Ebtartás Program 2005” kezdetével kapcsolatban rendezett sajtókampányon a Nyugati téren. Itt több óriásplakátot is kiállítottak. Az eseményről az RTL KLUB, a TV2, az ATV, a Duna TV és a Hír TV is tudósított Híradójában, újságcikkek jelentek meg a Budapesti Reggel, a Napi Ász, a Népszabadság és még számos egyéb napilapban, valamint rengeteg internetes portálon (pl. www.nol.hu, www.origo.hu, www.stop.hu, stb.).

Iskolai vetélkedők szervezése, népszerűsítő kiadványok, reklámok készítése...

 

A környezetvédelmi és természetvédelmi szemlélet erősítését segítő iskolai vetélkedők szervezése, népszerűsítő kiadványok, reklámok készítése, valamint a környezetvédelem és természetvédelem oktatását segítő eszközök előállítása, a lakókörnyezet tisztaságát, rendezettségét, szépítését célzó akciók a Ferencvárosban című pályázat

Szervezetünk szinte egyedülálló programot dolgozott ki és hajtott végre a Főváros IX. kerületében (Ferencváros) a kulturált ebtartás és a köztisztaság érdekében, „A környezetvédelmi és természetvédelmi szemlélet erősítését segítő iskolai vetélkedők szervezése, népszerűsítő kiadványok, reklámok készítése, valamint a környezetvédelem és természetvédelem oktatását segítő eszközök előállítása, a lakókörnyezet tisztaságát, rendezettségét, szépítését célzó akciók a Ferencvárosban” címmel végzett pályázatunkat szeptemberben kezdtük el megvalósítani. Először a vezető kerületi Bakáts Téri Ének-zenei Általános Iskola tanulóit elláttuk a kulturált kutyatartással kapcsolatos szórólapokkal és természetesen kutyakaki-gyűjtőzacskókkal. Természetesen folyamatosan osztottunk és osztunk zacskókat és szórólapokat az általános iskolás tanulóknak, családjuknak, rokonaiknak és a velük kapcsolatban lévő személyeknek Ezután október 12-én előadást tartott Dr. Horváth Dávid az Iskola tanulóinak, filmet vetített és a feltett kérdésekre válaszolt. Október a kutya hónapja lett az Iskolában, ez megjelent az internetes oldalán is.

2005. évi események

Ezt követően a tanulók írásban kapták meg a szükséges útmutatókat otthonra, fénymásolt anyagok formájában. A következő héten a tanulók kérdőíveket kaptak és töltöttek ki a környezetismeret és biológia órákon. A legjobban teljesítő általános iskolai tanulókat és a kutyatulajdonos tanulókat ajándékokkal jutalmaztuk, egy ünnepélyes díjkiosztó alkalmával. A tanulók a kulturált kutyatartással kapcsolatos elképzeléseiket lerajzolták, a legjobbakat itt is megjutalmaztuk.

Sajtótájékoztató

 

A 2005. év októberében megtartotta sajtótájékoztatóját a Ferencvárosi Kutyatartók Érdekvédelmi Civil Szervezete ünnepélyes keretek között a 1092 Budapest, IX. kerületi Bakáts tér 12. szám alatt, a Bakáts Téri Ének-zenei Általános Iskola dísztermében. Ennek keretében indították el Ferencvárosban a Fővárosi Önkormányzat által támogatott Kulturált Ebtartás 2005 Programot is.
Dr. Horváth Dávid elnök bemutatta a Szervezet eddigi tevékenységét (a szervezet alapcéljai: a ferencvárosi kutyatartók és nem kutyások közötti távolság szűkítése, a kutyatartás egyszerűbbé válása a IX. kerületben, pl. olyan parkok és kutyafuttatók kialakítása, ahol nyugodtan el lehet engedni a kutyákat póráz nélkül, lehet önfeledten kutyázni, a köztisztaság védelme, kutyabélsár-gyűjtőzacskók ingyenes osztása a kutyatartók részére, pozitív kampány folytatása példamutatással, újságcikkekkel és hirdetőtáblákkal a kutyabélsár-gyűjtőzacskók használatának érdekében, orvosi, állatorvosi előadások tartása, kutyás fórumok megrendezése és tájékoztató cikkek megjelentetése különböző sajtóorgánumokban a kutyatartók részére). Ezután átadta a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapja által támogatott 2005. évi program (környezetvédelmi és természetvédelmi szemlélet erősítését segítő iskolai vetélkedők szervezése, népszerűsítő kiadványok, reklámok készítése, valamint a környezetvédelem és természetvédelem oktatását segítő eszközök előállítása, a lakókörnyezet tisztaságát, rendezettségét, szépítését célzó akciók a Ferencvárosban) vetélkedőin legjobb eredményeket elért általános iskolai tanulók díjait. Az 1., 2. és 3. helyezettek értékes kutyás könyveket, csomagokat, plüssállatokat, Kutya Szövetség című újság éves előfizetéseit és díszokleveleket kaptak. Az Általános Iskola tanulói gyönyörű kutyás rajzokat is készítettek, amit nem csak itt, hanem a McCann-Ericsson médiacégnél is díjaztak, a Gondos gazdi, boldog kutya pályázat keretében. Bodó László, a Bakáts Téri Ének-zenei Általános Iskola igazgatója örömét fejezte ki a program sikeressége miatt. Dr. Szolnoki Andrea főpolgármester-helyettes bemutatta a Fővárosi Önkormányzat által támogatott Kultúrált Ebtartás 2005 Programot. A Szervezetet eddig legjelentősebb mértékben támogató öt személyiséget tiszteletbeli tagnak kérték fel előzetesen, ők írásban is elfogadták a felkérést. Ezzel köszönte meg a Szervezet az eddigi támogatásukat és számukra itt adták át a díszokleveleket. Dr. Szolnoki Andrea személyesen köszönte meg a megtiszteltetést. Dr. Benkó Sándor, a Szervezet tiszteletbeli elnöke fogalmazta meg a zárszót, méltatva az eddigi eredményeket. A Szervezet még köszönetet mondott a támogatásért az itt jelenlévő Varjasné Székely Évának (a MALOSZ elnöke, a Quadrat Kft. ügyvezető igazgatója) és az állófogadást szponzoráló Zsidek Lászlónak (a Food Express Kft. ügyvezetője) és Czipper Ágotának (a Food Express Kft. PR főmunkatársa) is. A Ferencvárosi Önkormányzatot Dr. Gőbel Mária (Ferencvárosi Környezetvédelmi Alapítvány), Illés Miklós (Oktatási, kulturális és sport bizottság) és Temesi Sándor sajtóreferens képviselte. Jelen volt még Kovács Károly kétszeres babérkoszorús mesterkiképző, a Ferencvárosi Kutyakiképző Iskola vezetője is.
A sajtótájékoztató után a jelenlévőket állófogadáson látták vendégül. A megmaradt ételeket és italokat a Foodexpress Kft-vel történt előzetes megbeszélések szerint a szociálisan rászorultabb általános iskolai tanulóknak osztották ki. Jelen volt, illetve az eseményről hírt adott több sajtóorgánum is, pl. Szily Nóra, a Budapest Rádió műsorvezetője már délelőtt beharangozó riportot készített a Szervezet elnökével. Az MTV Regionális Híradója a Bakáts téren vette fel az interjút (csütörtök délben volt adásban), a helyi Ferencvárosi TV (9S TV) pedig a sajtótájékoztató alatt. A Danubius Rádió szerda délelőtt, a Rádió C csütörtökön adta le, az Info Rádió pedig pénteken kétszer is lejátszotta az általa elkészített interjút. Összesen 23 sajtóorgánum tudósított a programról, illetve a sajtótájékoztatóról: 9S TV, MTV, Média online, Budapest Rádió, Civil Rádió, Danubius Rádió, Info Rádió, Rádió C, Független Hírügynökség, Magyar Távirati Iroda, ZÉTAPress, Állategészségügyi Címkereső, Fanny, Ferencváros, Ferencvárosi Magazin, Helyi Téma, Kutya Szövetség, Napi Ász, Nordi, Színes Bulvár Lap, www.ferencvaros.helyhir.hu, www.greenfo.hu, www.haziallat.hu.

2005. évi események

Az Általános Iskola tanulói gyönyörű kutyás rajzokat készítettek, amelyeket a McCann-Ericsson médiacégnél is díjaztak, a Gondos gazdi, boldog kutya pályázat keretében. 2005. december 15-én tartották a Városligeti Műjégpálya épületében a pályázat díjkiosztóját. A Fővárosi Önkormányzat tavaly indította el programját a tisztább és élhetőbb, kutyapiszok-mentes Budapestért. A Főváros a program keretében szeptemberben szemléletformáló reklámkampányt indított, amellyel fel kívánja hívni az emberek figyelmét arra: Budapest utcáin naponta 40 tonna kutyapiszok keletkezik, ami nem csak esztétikai, hanem komoly egészségügyi probléma is. A kampány sikerét jelzi, hogy a kutyatartók hozzáállása rövid idő alatt is sokat változott, a fővárosunk utcáit szennyező kutyapiszok mennyisége pedig csökkent. Az „Élhető város”–Kulturált Ebtartás Program részeként a Fővárosi Önkormányzat idén ősszel szemléletformáló kampányt indított. Ennek célja az volt, hogy a kutyatartók - elsősorban a fiatalok - ráébredjenek arra, ők is tehetnek valamit a tisztább és élhetőbb, kutyapiszok-mentes Budapestért, felnőttként pedig már tudatosan, maguktól takarítsák el a kutyapiszkot kedvenceik után. A főváros azért, hogy a lehető legtöbb fiatalhoz eljusson a kezdeményezés, a kampány keretében szeptemberben irodalmi és rajzpályázatot hirdetett általános és középiskolás diákok számára. A pályázatot három korcsoportban (alsó, illetve felső tagozatos általános iskolások valamint középiskolások) és két kategóriában (aszfaltrajzok papíron és irodalmi kategória) hirdették meg. A diákok 2005. október 28-ig küldhették be pályázati anyagaikat, amelyek elbírálásával egy független zsűrit bíztak meg. A szóban forgó zsűri tagjai–Antal Kálmán, az Egészségügyi és Esélyegyenlőségi Főpolgármester-helyettesi iroda vezetője, egyben a zsűri elnöke, Falusi Mariann a Pa-Dö-Dő zenekar énekese, Harcsás Márta televíziós műsorvezető, az Ebugatta magazin főszerkesztője és Kaszás György a McCann Erickson reklámügynökség vezető kreatív igazgatója–örömmel fogadták a felkérést. A beküldött pályaművekből kiderült, hogy a kutyapiszokkal összefüggő problémák, illetve a kulturált ebtartás kérdése nagyon foglalkoztatja az általános- és középiskolás diákokat. Ezt mutatja a beküldött pályaművek mennyisége is: az október végi határidőig több mint száz irodalmi- és rajzpályázat érkezett be a diákoktól, akik úgy érezték, hangot kell adniuk az üggyel kapcsolatban alkotott véleményüknek. A szellemes, kreatív ötletek közül nehéz volt kiválasztani a legjobbakat, mind a rajzok, mind az irodalmi művek kategóriájában nagyon színvonalas pályaművek születtek, bár a zsűritagok egybehangzóan vélekedtek az egyes pályamunkákkal kapcsolatban. A pályázatok elbírálásával kapcsolatban Antal Kálmán zsűri elnök a következőket jegyezte meg: „Az értékelés során nagyon impresszív rajzokat láthattunk és átgondolt, helyenként igen jó humorral megírt dolgozatokat olvashattunk. Nem volt könnyű dolga a zsűrinek, bár-úgy tűnik a hasonló gondolat- és ízlésvilág miatt-közel azonos pályaműveket tartottunk érdemesnek arra, hogy díjjal jutalmazzuk. Összegezve a bírálat során szerzett tapasztalatainkat elmondhatom, hogy a beérkezett pályázatok általában is-a nyertes művek pedig különösen-jól fejezték ki, persze különböző stílusban, és más-más technikával, az igényes és tudatos kutyatartással kapcsolatos elvárásainkat.” A zsűri döntése értelmében az egyes kategóriákban az első három helyen végzett tanulók értékes ajándékokban részesültek. A díjakat a gyerekek a 2005. december 15-i ünnepélyes díjátadón személyesen Demszky Gábortól, Budapest főpolgármesterétől és Szolnoki Andrea főpolgármester-helyettes asszonytól vehették át. A legjobb pályaműveket ezt követően a Városligeti Műjégpálya épületében tekinthetik meg az érdeklődők. „A fiatal diákoknak kiírt pályázat nagy jelentőséggel bír abban a küzdelemben, amelyet Budapest kutyapiszok-mentesítéséért vív a főváros. Az, hogy ennyi fiatal küldte be hozzánk pályázatát ebben a témában, arra enged következtetni, hogy jó úton haladunk, sikerült elindítanunk egyfajta szemléletváltást. A pályázat sikere mellett a főváros kampányának hatékonyságát mutatja, hogy rövid idő alatt sokat változott a kutyatartók hozzáállása, a fővárosi támogatásból vásárolt takarítóeszközök pedig hatékonyabban működnek. Így Budapest utcáin szemmel láthatóan csökkent a kutyapiszok mennyisége. Továbbra sem szabad azonban a mindennapi kutyasétáltatások során megfeledkeznünk arról, hogy a város tisztaságáért mindannyian, kicsik, nagyok, idősek fiatalok, egyaránt felelősek vagyunk”- mondta el zárásként Nyáry Krisztián, a Fővárosi Önkormányzat kommunikációs igazgatója. A díjazottak között óriási büszkeségünkre a Rajz kategória–általános iskola felső tagozat részben 2. helyezett lett Túró Mária (12 éves) a Bakáts Téri Ének-Zenei Tagozatos Általános Iskolából.

2005. évi események

A 2005. évi közgyűlés

 

A 2005. év decemberében éves közgyűlést tartottunk ünnepélyes keretek között a 1092 Budapest, IX. kerületi Bakáts tér 12. szám alatt, a Bakáts Téri Ének-zenei Általános Iskola dísztermében, ahol az ajándékcsomagokkal együtt 5000 db kutyabélsár-gyűjtőzacskót is kiosztottunk. Dr. Horváth Dávid elnök beszámolót tartott az éves tevékenységről. Tájékoztatta a jelenlévőket, hogy az ingyenes kutyaürülék-gyűjtőzacskó vételezési helyeket a www.ferencvaros.hu honlapon fogják folyamatosan megjeleníteni, kb. 2 hét múlva. Beszédet mondott a kerület országgyűlési képviselője és Dr. Paál Kálmán, a Ferencvárosi Önkormányzat alpolgármestere. A zárszót Dr. Benkó Sándor tiszteletbeli elnök fogalmazta meg. Részt vett még a közgyűlésen a számos ferencvárosi kutyatartó mellett Dr. Horváth Ákos, hatósági kerületi fő-állatorvos, Zmeskál Zoltán a ZétaPress képviseletében és Zombory Miklós alpolgármester. A közgyűlésre való meghívót a www.greenfo.hu is közzétette. A közgyűlés után minden kutyus ajándékokat kapott (a Nestlé Hungária Kft. szponzorálta a gazdag zacskókat), a gazdáik pedig állófogadáson vettek részt (amit a Foodexpress Kft. szponzorált). Itt lehetőség nyílt kötetlen beszélgetésre.

2005. évi események

© 2020 Horváth Vet állatorvosi rendelők. Minden jog fenntartva.
© 2020 Horváth Vet veterinary clinics. All rights reserved.
honlapkészítés
crossmenu