Instagram
Légzőszervi betegségek

A felső légutak betegségei

Az orrgyulladás az orr nyálkahártyájának a megbetegedése. Előidézői között gyakoriak a vírusok, továbbá baktériumok, gombák és nagyon ritkán paraziták. Orrgyulladást idéznek elő még fizikai kórokok, ilyen az orrba került idegen tárgy (toklász, fűszál, stb.) vagy füst, gáz beszívása. A betegség allergia következménye is lehet. Másodlagos orrgyulladással (orrfolyással) járnak az orrmelléküregek daganatai, gyulladásai, valamint az alsóbb légutak betegségei.
A betegség feltűnő tünete a prüszkölés és az orrfolyás. A gombás eredetre az idült, makacs, nyálkás, véres orrváladékozás hívja fel a figyelmet. Idegen tárgyak, fogbetegségek, daganatok többnyire egyoldali orrfolyással járnak. A betegség rendszeres kísérője a kötőhártya-gyulladás. Az orrmelléküregek elváltozásaira az arccsontok deformálódása, nyomásérzékenysége, felpuhulása utal.
A kezelést illetőn legfontosabb az előidéző ok kiderítése és annak lehető megszüntetése.
Az orrvérzés lehet az orrjáratokat ért sérülések, idegen tárgy az orrba kerülésének a következménye. Okozhatják vérzékeny daganatok és előfordul általános véralvadási zavar (pl. mérgezés) velejárójaként. Az orrfolyás gyakran véres heveny orrgyulladás esetén. A felső légutak elzáródása, a légjáratok szűkülete állandóan vagy inkább erős légvételekben mutatkozó légzési zavart idéz elő. A légzés nehezítettsége főleg belélegzési, a légvételek hangjelenséggel, szűkülési zörejjel járnak együtt. Súlyos esetekben, különösen, ha a macskát izgalom vagy fizikai megterhelés éri, olyan erős lehet a légszomj, hogy a macska sokkos állapotba kerül és ez elhullásra is vezethet. Okozója pl. a veleszületetten szűk orrjárat, a gége ödémája, gyulladása, a gége (hangszalagok) bénulása, a légcső összeesése, a mandulák megnagyobbodása, a túl hosszú vagy duzzadt lágy szájpadlás.
gége ödémája és gyulladása önálló betegségként ritkán, főleg maró gázok, füst belélegzése miatt áll elő. Másodlagosan a légzőszerveket megbetegítő fertőzések részjelensége.
gégegörcs súlyos gégegyulladás velejárója lehet, mint rendszerint átmeneti, erős légszomjat okozó következmény. A légút annyira beszűkülhet, hogy a macskák elvágódnak, levegő után kapkodnak, nyelvük elkékül. Gégegörcs mutatkozhat még epilepsziás vagy görcsös rohamban.
gége (hangszalag) bénulása előfordul veszettségben. A bénult hangszalagok útjában állnak a belélegzett levegőnek, sipító hang keletkezik, minél fokozottabb a belégzés, annál erősebben, és a macska terhelés esetén légszomjban szenved.
légcső összeesése idősebb állatokban fordul elő. A légcső egyes helyeken megtörik, meg szűkül, mert a porcok elvesztették szilárdságukat, elfajultak. Az elváltozás leggyakoribb helye, ahol a légcső a szív felett elhalad. Jellemző tünete a gyakori, száraz, esetenként rohamszerűen jelentkező köhögés, amely esetleg már hosszú hónapok óta fennáll. Izgalomra, testi megerőltetésre a macskák nehézlégzéses rohamokat kapnak. Ha a légzés erősebbé válik, az állatok szűküléses légzési hangokat hallatnak. A légcső összeesése a porcok elfajulásának megfelelő következményekre vezet.

A hörgők és a tüdő betegségei

Hörgőgyulladás. A heveny hörgőgyulladás gyakran a felső légutak, valamint a tüdő gyulladásos megbetegedéseivel kombinációban fordul elő. Az utóbbi a hörgőgyulladásnak a tüdőgyulladásba való átmenetét jelenti, a két betegség közti határ megvonása nem lehetséges. Az idült hörgőgyulladásról akkor beszélünk, ha a betegség tünetei több mint 8 hete fennállnak és a hörgők nyálkahártyája is megvastagodott.
Kóroktan. A légúti vírusfertőzések okaként vírusok, baktériumok, mint kórokozók is szerepelhetnek, ritkábban gombák és légúti paraziták is. Ismeretes még az allergiás eredetű hörgőgyulladás, kialakulhat továbbá félrenyelés miatt. Az idült hörgőgyulladás gyakori következménye az idült balszívfél-elégtelenség okozta kisvérköri vérpangásnak. Az allergiás eredetre a gyakori kiújulás és a hosszú ideig való fennállás a jellemző, tehát a betegség ilyenkor szinte mindig idültté válik.
Tünetek. Akut hörgőgyulladásban legfeltűnőbb szimptóma a köhögés, amely kezdetben száraz és kínzó, később inkább nedves és nem fájdalmas. A légzés általában nem nehezített, a nehezítettség már a tüdőgyulladás gyanúját veti fel. Az általános állapot, az étvágy viszonylag jó, akut esetben láz lehet. Idült hörgő gyulladásban a köhögés nedves, elnyújtott, nem fájdalmas. A szív eredetű hörgőgyulladásban terhelésre, izgalom következtében és éjjel köhögnek a macskák. A légzés enyhe nehezítettsége tüdőtágulat kialakulásának a jele.
Gyógykezelés. A macskák pihentetése, jó táplálása, a jó levegőjű, tiszta környezet elősegíti a gyógyulást. A kínzó köhögést köhögéscsillapítókkal kell mérsékelni, egyébként köptetők, nyálkaoldók adása hasznos. A tüdőgyulladás határeseteiben antibiotikumok szükségesek. Allergiás hörgőgyulladásban gyulladáscsillapítók, még inkább azonban az allergéntől való mentesítés segítenek. A szívbetegség miatti pangásos hörgő gyulladásban az alapbetegség kezelésén van a hangsúly.

A mellűri betegségek

Folyadék a mellüregben. A mellűri folyadék lehet pangásos savó, gyulladásos izzadmány és vér is. A savófelhalmozódás macskákban leginkább jobbszívfél-elégtelenség következménye, amelyet szívbetegség vagy billentyű-elégtelenség okozott. Létrejöhet még májeredetű vérpangás, a vér albuminszintjének a csökkenése miatt is. A mellűri vagy felszíni tüdődaganatok ún. módosult izzadmány kilépésévei járnak. Ez annyit tesz, hogy a lényegében pangásos savó sejteket, sokszor nagyszámú vörösvérsejtet tartalmaz és fehérjetartalma is magas. Gyulladásos izzadmány mellhártya-gyulladás során halmozódik fel a mellüregben. Mellhártya-gyulladás alakul ki nocardiosisban és a kivételesen ritka gümőkor esetén. Mellhártya-gyulladás következik be akkor is, ha a tüdőbeli gyulladásos folyamatok ráterjednek a mellhártyára. Vér halmozódhat fel a mellüregben véralvadási zavarban, mindenekelőtt patkányirtó gyógyszer (dikumarol) mérgezésben, és esetenként traumák, sérülések következtében. A mellűri folyadék felhalmozódás jellemző tünete a nehezített légzés, amelynek súlyossága és a kilépett folyadék mennyisége közt egyenes az összefüggés. Hirtelen és nagyon súlyos nehezített légzés, esetleg fulladás áll elő, ha vér áramlik ki a mellüregbe. A nehezített légzés nagyfokú továbbá mellhártya-gyulladás esetében is. A pontos kórhatározást a mellkas csapolással nyert folyadék laboratóriumi analízise alapján lehet kimondani. A betegség kórjóslata és gyógykezelése is az alapbántalom függvénye.
légmell a mellüregben levegő bekerülését és ott tartós felhalmozódását jelenti. Emiatt a tüdő tágulása a belégzéskor akadályozott, súlyos esetben pedig nem is lehetséges. Macskákban a légmell ritka. A levegő vagy a mellkas átható sérülésén át jut a mellüregbe, gyakrabban azonban a tüdő felől, a tüdő sérülése következtében. A zsigeri mellhártya átszakadását a tüdő betegségei vagy esetleg igen erős, erőltetett légvétel okozza. Ha nagy mennyiségű levegő, nagy résen át áramlik a mellűrbe, a fulladás szinte pillanatszerű, nem lehet segíteni a macskán. Csak ún. zárt légmell (a levegő bekerülése megszűnt) esetén van remény a macska életben maradására. A nehezített légzés ez esetben is nagyon súlyos, a mellkas kopogtatási hangja hangzatos-dobos. A röntgenkép igen jellemző. A mellüregből a levegő leszívásával, ha annak utánpótlása nincs, a macska állapotán nagymértékben könnyíteni lehet.
rekeszsérv lényege, hogy a rekesz veleszületett vagy szerzett nyílásán át hasüregi szervek nyomulnak a mellüregbe és ezek légzési nehézséget idéznek elő. A legfeltűnőbb a betegek belégzési vagy vegyes típusú nehezített légzése, amely hasonló a mellűri folyadék felhalmozódás tünetéhez. A kórhatározás a röntgenfelvételi leleten alapul. A betegség megoldása műtéti.

© 2020 Horváth Vet állatorvosi rendelők. Minden jog fenntartva.
© 2020 Horváth Vet veterinary clinics. All rights reserved.
honlapkészítés
crossmenu