Instagram
Vesekövesség

A vesekövesség ritka betegség. Szukákban többször kerül megállapításra, mint kanokban.

Kóroktan: A húgykőképződés sokrétű, minden részletében még nem teljesen ismert, komplex folyamat. Kialakulásához több tényező együttes hatására van szükség. A külső tényezőkből a kőképződést elősegítő eleség összetétele, az endogén hatásokból a szervezet anyagcserezavara, a húgy-készülék heveny és idült gyulladásos és más típusú betegsége, a szervezet víz-, elektrolit-, sav-bázis egyensúlyzavara, hajlam (dalmata kutyákban gyakori), anyagcserezavarok a legjelentősebbek. A vesetényezőkből a vesetubulusok és veseglomerulusok hámrétegének elfajulása, lelökődése (kőképződési mag keletkezése), magas pH-jú, koncentrált vizelet képződése, a védőkolloidok mennyiségének csökkenése a leggyakoribbak. A vizeletpangás a húgyutakban, a nyálkahártya hámrétegének fertőzéses, gyulladásos elfajulása, leválása fontos hajlamosító. A kutyákban rendszerint (60-90%-ban) magnézium-ammónium-foszfát (triperfoszfát, struvit) összetételű kő képződik. A dalmata kutyákban a húgysav (urát), a tacskókban a cisztin összetételű kövek a gyakoribbak. A húgysav- és Ca-oxalát-kövek 10-10%-ban, a cisztinkövek 5%-ban fordulnak elő. A leggyakrabban keletkező foszfát- (struvit-) kövek lúgos vizeletben, rendszerint baktériumos fertőzés következtében alakulnak ki.

Tünetek: A vesehúgykövesség rendszerint nem jár panaszokkal. Ha a húgykő a vesemedencét szinte lenyomatszerűen tölti ki, azt kitágítja, sorvasztja, károsítja a nyálkahártyát. Így vesemedence-gyulladás alakul ki, amelyre nagyfokú bágyadtság, étvágytalan, kötött mozgás, véres, zavaros, bűzös vizelet ürítése hívja fel a figyelmet. A vérvizelés, sok baktérium és hámsejt a vizelet üledékében nagyon gyakori lelet. A vesetájék fájdalmas, a vesék kemények, nagyok, vizelési zavar is mutatkozhat. Idült veseelégtelenség is kialakulhat. A vesekő a húgyvezetőkbe is ékelődhet, a kőre a vezeték fala görcsösen rászorul és ez heves hasi fájdalmakat (vesekőkólika) okozhat.

Kórhatározás: A vese- és a vesemedence-kövességre a röntgen-, ultrahangvizsgálat, esetleg pyelographia (a vesén kiválasztódó röntgenkontraszt befecskendezése után végzett röntgenfelvétel) utal.

Gyógykezelés: A vesemedencében lévő húgykő eltávolítása csak műtéttel lehetséges. A gyógyulás azonban csak akkor remélhető, ha a veseállomány sorvadása még nem olyan jelentős, hogy idült veseelégtelenség alakult volna ki. A C-vitamin, ammónium-klorid az eleségben, a vizeletet kedvező vegyhatásúvá savanyítja. Urofur, Urofree tabletta adása szükséges. Egyes tápgyártó cégek speciális diétás tápokat is gyártanak.

Dr. Horváth Dávid

© 2020 Horváth Vet állatorvosi rendelők. Minden jog fenntartva.
© 2020 Horváth Vet veterinary clinics. All rights reserved.
honlapkészítés
crossmenu