Instagram
Kutyák karombetegségei

Kutyák karombetegségeiA karmok hossz- és harántirányban ívelt, oldalt lapos körömképletek, horogszerűen meghajló hegyekben végződnek, folyamatosan kopnak. A karmokkal egységet képeznek a rendkívül fejlett ujjpárnák, amelyek a karmok talpi felületére is ráterjednek. A karmon falat, talpat és karomhengert lehet megkülönböztetni. A falnak két oldalsó felülete van, ezek tompa élben találkoznak egymással. A talp keskeny, hosszant tojásdad, szarúja száraz, morzsalékony. A karomhenger átmenet a bőr és a karom között. A karmok a kutyákban többféle funkciót töltenek be: az ásás, kaparás, alátámasztás, támadás és tapintás szervei.

A karom túlnövése szobában tartott, keveset mozgó kutyáknál fordul elő. Kezdetben csak szépséghiba, az állat kemény talajon járva kopog, súlyos esetben csúszkál. Továbbnövekedve a karmok madárkaromszerűen túlnőnek, belenőnek a talppárnába, ez már fájdalmat és fertőzés esetén talppárna-gyulladást is okoz. Ugyancsak ez történik a kutyák talajjal nem érintkező, ezért nem kopó farkaskörmével is, ha rendszeresen azt nem vágjuk. A túlnőtt karmokat speciális kutya körömvágó ollóval vágjuk le. Néha előfordul, hogy a karom levágásakor az irharéteget megsértjük, ami erős és kellemetlen vérzést okoz. A vérzés csillapítható elektrokauterrel, Tonogén oldattal vagy Aluminium spray ráfújásával. Esetleg átkötést teszünk a lábra.

A karom leszakadása annak beakadása után következik be részlegesen vagy teljesen. Ez erős vérzéssel jár és talppárna-gyulladás forrása lehet. Ilyen esetben a bódított vagy altatott kutya ujját mindkét oldalán befecskendezett Lidocain oldattal érzéstelenítjük, majd a karmot, illetve csonkját tőben levágjuk. A végtagot kötéssel fedjük, antibiotikummal kezeljük a kutyát. A gyógyulás néhány nap alatt bekövetkezik, a köröm később kinő.

A karmok fölött viszonylag gyakran észlelhető daganat, ami a karmokra is ránő. A lágyrész-daganatokat radikális kimetszéssel orvosoljuk, sajnos gyakran az ujjakat is amputálni kell műtétileg.

Dr. Horváth Dávid

© 2020 Horváth Vet állatorvosi rendelők. Minden jog fenntartva.
© 2020 Horváth Vet veterinary clinics. All rights reserved.
honlapkészítés
crossmenu