Instagram
Kutyák ivartalanításáról

Lassan itt a tavasz, ami kemény megpróbáltatások elé állítja a kutyatartókat. Már maga a tüzelés is elég hangos és látványos, a tüzelő szuka kutyák szomszédságában lakó bővérű kanok képesek egész éjjel nyüszíteni és a ház körül tanyázni, az ajtót kaparni és a vadonatúj kerítést szinte lerombolni, illetve reggelig tartó hangversenyt rendezni. A kutyák első tüzelési időszakában (a kisasszonyok általában 7-10 hónapos korban válnak nagylánnyá) a nemkívánatos vemhesség elkerülése végett ajánlható a fokozott éberség a gazdák részéről, a séták időpontjainak és helyeinek gondos megválasztása ( ne csúcsidőben és ne a legzsúfoltabb parkban ), esetleg olyan szagközömbösítő spray használata, amely néhány órára közömbösíti az ivarzó szuka szagát. A későbbi tüzelések során (általában tavasszal és ősszel leggyakoribb a tüzelés) választhatunk különböző hormonkészítmények között. A tüzelést elhalasztó injekciót két tüzelési időszak között kell a kutyáknak megkapnia, így a következő tüzelés kimarad. Vannak olyan tabletták, amelyek felfüggesztik az ivarzást, ha tüzelés ideje alatt adjuk be. Ha azonban éberség ide, fokozott körültekintés oda, a tettre kész kan kutyák hadából (amelyek falkába verődve kísérnek bennünket napi sétánkra) egy rafinált (általában a legkevésbé kedvencünkhöz illő keverék kutya) pár pillanat alatt örömet szerzett tüzelő szukánknak, mielőbb el kell vinni kedvencünket állatorvoshoz.


Létezik ugyanis olyan injekció kutyák részére, amelynek kétszeri beadása (a balesettől számított 3. és 5. napon) vemhesség-megszakítást okoz (a megtermékenyített petesejtek nem lesznek képesek letapadni a méh falára). Nem is túl ritka esetekben sor kerülhet kutyák (főként nem megfelelően pedigrés és keverék kutyák, valamint döntő többségben szuka kutyák) ivartalanítására. Ez általában kényszerből történik, nem úgy, mint macskáknál, amelyeknél ma már az egész világon ajánlják a továbbtenyészteni nem kívánt macskák ivartalanítását. A kanok herélése (castratio) néha a gazda kívánságára, az ivari viselkedés végleges megszüntetése érdekében történik, pl. amikor kettő vagy több kan kutya nem tud egymás mellett nyugodtan élni, ha egy kan kutya gyakran elcsavarog, továbbá, ha egy kan és egy szuka nem tartható különválasztottan, viszont a szuka vemhesítése nem kívánatos, stb. Történhet az ivartalanítás gyógyító célzattal is. A rejtettheréjű kutyáknál az esetek döntő többségében az egyik (egyoldali rejtettheréjűség) vagy mindkettő hasűri here ( kétoldali rejtettheréjűség) daganatosan elváltozik a későbbiek folyamán. Egyes kanok túlzott és fékezhetetlen ivari aktivitást mutatnak (hypersexualitas), pl. felugrálnak a másik kutyára, maszturbálnak, jelölnek, sokszor elkóborolnak. A különféle heredaganatok esetében minél előbb el kell távolítani a heréket, nehogy a daganat áttétet képezzen. A prosztata megnagyobbodása (cystak) esetében döntőrészt jótékony sorvadás lesz a herélés következménye. A prosztatarákok elsősorban nemi hormon, főleg androgén függőek, ezért a herélés ekkor is jótékony hatású a növekedésük lassítására. A hereborék daganatoknál a herékkel együtt távolítjuk el a hereborékot. A hereboréksérv, az ondózsinór-csavarodás és az androgén hatásra visszavezethető szimmetrikus szőrhullás is lehet herélés indikációja. A kanok herélése után az állat leszokik arról, hogy nemi ösztönétől űzve, ha kell, kilométereken át keresse a tüzelő nőstényeket. Kóborlása során rengeteg veszélynek van kitéve (pl. gázolás, agyonverés, mérgezés, stb.). A kóbor kutya könnyen válik betegségek (pl. fertőző kutyabetegségek, külső és belső parazitózisok, stb.) hordozójává, a riválisokkal folytatott harcai során súlyos sebekkel kerül haza, esetleg csak hetek múlva. Ivartalanításuk után a kanok agresszivitása csökken, érzelmileg jobban kötődnek gazdájukhoz. Nem fognak elhízni és sem játékosságukat, sem intelligenciájukat nem vesztik el.

A kanok nagyon termékenyek, ennek eredménye rengeteg nem kívánt kóbor kiskutya, amelyek nagy része otthontalanná válik és kóborolni kezd. A kan kutyák ivartalanítása általában 9 hónap után már lehetséges (a nagytestű fajtáké csak másfél éves koruk után), ha elérték teljes fejlettségüket és már mutatják a nemi viselkedés jellemzőit. A szukák ivartalanításának (miskárolás, petefészek-eltávolítás, ovarioectomia, méh- és petefészek-eltávolítás, ovariohysterectomia) oka lehet a tulajdonos kívánságának teljesítése, aki már egyszerűen nem bírja az ivarzással járó kellemetlen viselkedést, nyugtalanságot, és azt, hogy a vérzés bepiszkítja a lakást, a kertbe kóbor kan kutyák járkálnak, főleg, ha már több nem kívánt vemhességet kellett eddig megszüntetni vagy pedig a kölyköket elaltatni. A végleges fogamzásgátlás vagy a vemhesült szuka nem kívánt ellésének megelőzése gyakori ok lehet. Azonban 6-8 éves kor fölött már a különféle ivarszervi megbetegedések megelőzése céljából is érdemes a szuka megelőző jellegű ivartalanítására gondolni. Ilyen kezelő jellegű ivartalanítások okai lehetnek a méh és a petefészek különböző megbetegedései. Ilyen a méhnyálkahártya túltengés, ciszták, daganatok, méhcsavarodás és méhperforáció a vemhesség alatt, gennyes méhgyulladás, petefészek-gyulladás, petefészekciszta, endokrin zavarok okozta szőrhullás és terméketlenség, hüvelyhurut ( lásd az 5. képen ), stb. A szukák ivartalanításával megszüntetjük az ivarzással járó kellemetlen viselkedést, nyugtalanságot, nem kívánt vemhességet. A szakszerűen elvégzett műtét nem változtatja meg az állat jellemét és tulajdonságait, nem vezet elhízáshoz (ez a megfelelő táplálás függvénye). Utána viszont megszűnnek a további tüzelések és nem kell tartanunk a nemkívánatos szaporulattól. A szukák ivartalanítása már 9 hónap után lehetséges (a nagytestű fajtáknál ez másfél vagy két évre is kitolódhat), miután elérték teljes kifejlettségüket és már volt ivarzásuk. Az ivarérés előtti ivartalanításnak káros következményei is lehetnek (pl. elhízás, túlnövekedés, kóros viselkedésforma kialakulása, szőrhullás, stb.), így ettől mindenképpen tartózkodjunk. Itt kell megjegyezni, hogy egyes ellenvélemények szerint a korai ivartalanítás (early spaying) számos előnnyel bír, pl. már öt éve sokat halottam erről a módszerről az Amerikai Egyesült Államokban, amikor a kisállatklinikán nap mint nap hallottam, hogyan beszélte rá az állatorvos a kutyatulajdonosokat erre a beavatkozásra. A módszer hívei szerint a szuka kutyát már négy hónapos kortól lehet ivartalanítani. Szerintük ugyanis az így ivartalanított kutyáknál kevesebb a tejmirigy-daganat, az állat jóval tovább marad játékos, a csontok növekedése időben elhúzódik és az állat várható életkora növekszik.

© 2020 Horváth Vet állatorvosi rendelők. Minden jog fenntartva.
© 2020 Horváth Vet veterinary clinics. All rights reserved.
honlapkészítés
crossmenu