Instagram
Gyomorcsavarodás

GyomorcsavarodásFőleg a nagy testű, mély mellkasú kutyafajták (dog, kuvasz, német juhász, masztiff, stb.) betegsége, de a közepes és kis testű kutyákban is előfordul. A kanokban gyakoribb, mint a szukákban.

Heveny gyomorkitágulás a nagy mennyiségű eleség hirtelen felhabzsolása következtében jön létre. A nagy mennyiségű, erjedésre hajlamos gabonafélék vagy kutyatápok etetése a betegség kialakulásának veszélyét növeli. A gyomor kiürülésének lassulása, a fokozott gázképződés és a gyomorbeli nyomás fokozódása a gyomorfal ellazulását idézi elő. A kutya az etetés után nem sokkal nyugtalankodni kezd, hasa hirtelen kitágul. Jó jel, ha hány, mert ezáltal a gyomormegterhelés rendszerint meg is oldódik. A súlyos, életveszélyes helyzet akkor alakul ki, ha ebben a tele gyomrú kutyát intenzív mozgásra késztetik és valamely hirtelen testhelyzetváltozás, ugrálás, hempergés következtében a gyomor megcsavarodik. A gyomorcsavarodás azért a nagytestű kutyafajták betegsége, mert ezekben a fajtákban a gyomorkitágulás, a szerv falának ellazulása és a gyomorürülés lassú. A csavarodás (amely rendszerint jobbról balra irányul és általában 90-180o-os) a nyelőcső hasűri szakaszán spirális köteg képződésével és az epésbél kezdetének szögbetörésével veszi kezdetét. A gyomorfalban, a lépben és a hasnyálmirigyben, valamint a májban futó erekben vérpangás alakul ki. A folyamat a vérkeringés összeomlásában csúcsosodik ki. A betegség súlyosbodásában fontos tényező a gyomortartalomban endotoxinok keletkezése és felszívódása.

Gyomorcsavarodására az etetés után nem sokkal, főleg az azt követő séta, játék, ugrándozás után fellépő bágyadtság, gyengeség, rosszullét, öklendezés, nyálzás utal. Az állapot rosszabbodása olyan hirtelenül és előtte teljesen egészséges kutyán áll elő, hogy a tulajdonosban mérgezés gyanúját kelti. A felfúvódás súlyos, a hasfal térfogata hatalmasan megnő, a hasfal dobszerűen feszes (a has tenyérrel ütögetve kongó hangot ad), egyre súlyosbodik a vérkeringési és légzési elégtelenség (gyenge és szapora a kutya pulzusa). Kezelés nélkül a kutya rövid időn belül elpusztul. A betegség különben is jellemző tünetei mellett a gyomorcsavarodás diagnózisát megerősíti, ha a gyomorszondát nem lehet levezetni a gyomorba.

A legfontosabb feladat a shock azonnali megszüntetése (a vérgáz-analízis alapján kiválasztott infúziók és gyógyszerek beadása). A beteg megmentésére csak azonnali műtét nyújt némi kilátást, de az utókezelés is fontos a teljes gyógyuláshoz. Tudni kell azt is, hogy ugyanannak a kutyának többször is lehet gyomorcsavarodása, ezért fokozott hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre (főleg az etetés vonatkozásában).

Dr. Horváth Dávid

© 2020 Horváth Vet állatorvosi rendelők. Minden jog fenntartva.
© 2020 Horváth Vet veterinary clinics. All rights reserved.
honlapkészítés
crossmenu