Instagram
Föcstej, kutyatej, tehéntej, mesterséges tejpótlók

A megfelelő minőségű és mennyiségű föcstej (kolosztrum) felvételét az újszülött kutyák sem nélkülözhetik. Fontos, hogy a kölykök az élet első napjaiban elegendő mennyiségű ellenanyaghoz jussanak, ami az árván maradt kölyköknél csak nehezen biztosítható. Tulajdonképpen már az is kielégítő, ha a kutyakölykök legalább egyszer frissen ellett szuka tejéhez jutnak. Az anyakutya teje az ellés után kb. 3 napig tartalmazza az utódok életbennmaradásához nélkülözhetetlen ellenanyagokat. Bár húsevőknél a magzatok már a méhen belüli fejlődés során a méhlepényen keresztül is hozzájutnak az ellenanyagok egy részéhez (placentáris immunitás), ez korántsem elegendő az újszülött teljes védelméhez. Ha a kutyakölykök a föcstej útján (kolosztrális immunitás) nem jutnak elegendő ellenanyaghoz, életmentő megoldásként szóba jöhet az anyaállat véréből előállított vérplazma adása, amelynek ellenanyagtartalma igen jó. Az élet első 24-36 órájában az ellenanyagok az újszülött bélcsatornáján keresztül is jól felszívódnak. Az újszülött kutyák életének kb. első 3-4 hetében legfontosabb táplálékuk az anyatej. Az újszülött kutyák csaknem 20%-ának az elhullását eléhezés okozza, ezért naponta célszerű ellenőrizni a súlygyarapodásukat. Az újszülöttek már a születés után közvetlenül, de legkésőbb 1-2 órán belül táplálékot vesznek magukhoz. A táplálékfelvételt 2-3 óránként ismétlik meg ezután, még kb. 2 hetes korukig. Az egészséges újszülöttek a megszületést követő első 24 órában testtömegükből néhány grammot-dekagrammot elveszthetnek (maximum 10%-ot), illetve testtömegük stagnál. Ezt követően az első héttől naponta folyamatos súlygyarapodás várható. Ha az anyaállatnak nincs teje, akkor az újszülöttek felnevelése dajkásítással vagy mesterséges táplálással oldható meg.

Amennyiben mi magunk állítjuk össze a táplálékot, figyelni kell arra, hogy a tehéntej alacsony fehérjetartalma és magas cukortartalma miatt egyedül nem alkalmas táplálékként. A tehéntej igen gazdag zsírokban (28-30%), 35-39% tejcukrot, azaz laktózt, 24-28% fehérjét, azaz kazeint és 6% hamut tartalmaz. A magas zsírtartalom miatt nagyon jó energiaforrás lehetne a kutyák számára, azonban magas laktóztartalma miatt rendkívül fontos hígítani. A szuka teje nem túl gazdag laktózban (15-18%), jóval kevesebbet tartalmaz, mint a tehéntej. A kazein pedig kiváló minőségű és kitűnően emészthető fehérje, amit kutyatápokban is használnak fehérjeforrásként. Az újszülött kutyák életük első heteiben kiválóan tudják emészteni a tejcukrot a belükben termelődő specifikus enzimnek, a laktáznak köszönhetően. Elválasztás idején (kb. 6 hetes kor) a laktáztermelés meglehetősen gyorsan sokkal alacsonyabb értékre csökken, mint az újszülöttekben megfigyelhető és rövidesen eléri a felnőtt állatokra jellemző alacsony szintet (1/8-a az eredeti, újszülött kutyákban mért szintnek). Ha a laktóz mennyisége mind a kölyökkutyáknál, mind a felnőtt kutyáknál meghaladja az emésztéshez szükséges laktáz mennyiségét, laza széklet, hasmenés, esetleg véres hasmenés alakulhat ki. A fiatal, kis testsúlyú kutyák pedig igen könnyen kiszáradhatnak, így egy hasmenéssel járó megbetegedés akár végzetes is lehet számukra. Ezzel összefüggésben az emésztőszervi zavarok miatt a fehérjék bontása is zavart szenved, ugyanis a fehérjék sokkal kevésbé vannak kitéve az enzimatikus bontásnak a felgyorsult bélmozgások (hasmenés) miatt, valamint az emésztetlen tejcukor a vastagbélbe kerül, ahol fokozza a bélflóra mennyiségét és ezek a baktériumok több fehérjét építenek be a testükbe, elvonva ezt a szervezettől.

Mindezek miatt a legjobban ajánlhatóak a kereskedelmi forgalomban kapható, kiskutyák számára készített tejpótló tápszerek. Ezek a tejpótló tápszerek az anyakutya tejének összetételét nagymértékben megközelítik és annak pótlására szolgálnak. Általában por alakban kerülnek forgalomba, a csomagolásban kiskutyák számára készült gumi cumi (így nem kell szemcseppentőt alkalmazni) és a mennyiség kimérését szolgáló adagolókanál is található. A port 37°C-os vízhez kell keverni, ugyanis a táplálék legkedveltebb és legelfogadottabb hőmérséklete kb. ilyen. Mivel hétnapos korig általában 2-3 óránként adunk az oldatból, mindig frissen készítsük el a tejpótlót. A tápszerek összetételére jellemző, hogy a fent leírtak miatt laktózmentesek, de teljes értékűek (a fajspecifikus, fejlődéshez szükséges energia- és a beltartalom figyelembevételével), jól hasznosítható nyers fehérjét, nyers zsírt, A-, D- és E-vitamint is tartalmaznak. A mesterséges szoptatáskor a fej megfelelő, egyenes, kissé nyújtott tartására kell ügyelni. A cumisüveget csak olyan mértékben szabad megemelni, hogy levegő nyelésére ne kerülhessen sor. A folyadék túl gyors áramlása sem kívánatos, mivel az igen könnyen a légutakba és az orrnyílásba kerül, ami végül is félrenyelést, majd tüdőgyulladást és a kölykök elhullását okozza. A jól táplált kölykök 7-10 napos korukig a születési testsúlyukat megkétszerezik, a második, illetve a harmadik hét végére 3-4-, illetve 6-7-szeresére növelik születési testtömegüket.

Dr. Horváth Dávid

© 2020 Horváth Vet állatorvosi rendelők. Minden jog fenntartva.
© 2020 Horváth Vet veterinary clinics. All rights reserved.
honlapkészítés
crossmenu