Instagram
Cushing-kór

A mellékvese velőállománya az adrenalint, a noradrenalint; kéregállománya a mineralo-kortikoidokat, a glükokortikoidokat és a szexuálhormonokat termeli. A Cushing-kór a mellékvesekéreg (MVK) hiperfunkciójából (hyperadrenocorticismus) származik, amely a vér glükokortikoid-szintjének tartós emelkedésével áll kapcsolatban, a szervezet szénhidrát- és zsír-anyagcsereforgalmában okoz zavarokat.

Gyakori endokrin betegség, főleg 8 évnél idősebb, kistestű kutyákban (tacskó, törpe-uszkárok, boxerek) fordul elő. Elsődleges okai a mellékvesekéreg daganatai, hyperplasiás elváltozásai, másodlagosan vagy centrálisan hypophysis eredetű (nagy mértékű az ACTH-leadás), a jatrogén Cushing-kór pedig tartósan, nagy dózisban alkalmazott glükokortikoid-kezelés során alakul ki.

Jellemző tünete a bő vizelés, sok vízivás, további velejárója a bágyadtság, levertség. Gyakori a szapora légzés, a lihegés, kialakulhat tüdőembólia és pangásos szívgyengeség. A betegekre jellemző a lógó has, az izomgyengeség és izomsorvadás, májmegnagyobbodás. Fokozott étvágy és elhízás szintén előfordulhat, amely a nyakon, a háton mutatkozik. A betegségre jellemző szőrzet- és bőrelváltozások, a szimmetrikus szőrhullás (füleknél, hason, lágyéktájékon) és a bőr elvékonyodása, benne miteszerek, mészlerakódásos szigetek megjelenése lehetséges. Mivel a bőr elvékonyodik, sérülékeny és immunszuppresszió is fennáll, gyakoriak a nehezen gyógyuló bőrsebek, hegek. Elbutulás, a herék, petefészkek petyhüdtsége, csiklók megnagyobbodása, szaruhártyafekély, húgykövesség, húgyúti fertőzések, cukorvizelés (szteroid cukorbetegség) is kialakulhat.

A klinikai tünetek, a kiegészítő laboratóriumi vizsgálatok (a vérvizsgálatnál a májsejt-enzimek, az alkalikus foszfatáz, a várcukor- és a koleszterinszint emelkedése jellemző, a vizelet sűrűsége alacsony, benne olykor fehérje, vér, genny, hámsejtek és cukor is találhatóak) és a röntgenvizsgálatok (májmegnagyobbodás, a csont kompakt állományának megvékonyodása, a bőr, az izmok és egyéb szervek elmeszesedése) alapján kimondható a betegség gyanúja.

Gyógykezelés. Mindenképpen haladéktalanul forduljunk állatorvoshoz. Egyoldali mellékvesekéreg daganat esetén annak műtéti eltávolítása jelenthet megoldást. A centrális eredetű betegség esetén mitotan kezelést lehet alkalmazni.

Dr. Horváth Dávid

© 2020 Horváth Vet állatorvosi rendelők. Minden jog fenntartva.
© 2020 Horváth Vet veterinary clinics. All rights reserved.
honlapkészítés
crossmenu