Jelenlegi hely

Utazás macskával

Utazás macskával

A legtöbben általában autóval utaznak együtt macskájukkal. A macskák jelentős része kifejezetten szeret autózni és élvezi az autózást. Amennyiben állata fél az autótól, lassan hozzá kell szoktatnia ehhez. A macskának először az álló autóban kell otthon éreznie magát. Amikor a macska nyugodtan ül, akkor lassan indítsa be a motort. Ha ez a cicát megijeszti, üljön le mellé, nyugtassa. Ha a macska félelme eloszlik, akkor tegye meg az első rövid utat. Legjobb, ha ketten viszik a macskát, ekkor egyikük foglalkozhat a macskával, a másik a vezetéssel. Ha macskája gyomra az autózást nehezen bírja és hányingere támad, állatorvosa ad gyógyszert (tabletta, paszta) ennek megelőzésére. Minden esetben, ha egyedül indul macskájával útnak, főképpen, ha hosszabb távot kell megtennie, a macska helye természetesen a hátsó ülésen legyen és zárható macskakosárban utazzon. Ha mindenképpen kosár nélkül akarja szállítani macskáját egyedül, legjobb, ha a leválasztott hátsó részben szállítja. Ezzel elejét veheti olyan baleseteknek, amikor a vezetőnek hirtelen kell fékeznie, vagy más, váratlan esemény (pl. szembejövő gyors autó, stb.) megijeszti a macskát és az a vezető nyakába ugrik, akaratlanul is megzavarva őt. Mindezek mellett még az a veszély is fenyeget, hogy az állat megijedhet valamitől és kiugrik a nyitott ablakon. Ha utazás közben kell dolgát végeznie az állatnak, olyan helyre álljon meg, ahol nyugodt körülmények között intézheti el a dolgát és ez idő alatt célszerű macskanyakörvet használni. Közvetlenül az indulás előtt az esetleges rosszullét megelőzése érdekében az a leghelyesebb, ha a macskának már nem ad enni. Úti elemózsiaként a hosszú utakra vigyen magával gyári macskatápot, ez könnyen kezelhető és hosszú ideig eláll. A konzerv készételeknek ott veszi igazán nagy hasznát, ahol nem egyszerű friss húsételekhez jutni. Ha ezt elmulasztaná és kénytelen a helyben beszerezhető élelmet adni macskájának, legkevesebb egy hét az az idő, amíg az átszokik a számára szokatlan táplálékra. Különösen tehát külföldi nyaralás alkalmával a legcélszerűbb a macska megszokott ételeit magával vinnie, így a sok új és szokatlan élmény mellett ezzel legalább nem kell kedvencének megbirkóznia. Fontos, hogy a legrövidebb útra is vigyen magával elegendő friss vizet. Amit mindenképpen vinni kell: iratok (állatútlevél, nemzetközi oltási könyv, hatósági állatorvosi bizonyítvány), felszerelés (macskanyakörv otthoni címmel, papírzacskó, kislapát), táplálék (száraztáp, konzervtáp, jutalomfalat, friss víz zárható edényben, etető és itató tál, kanál, konzervnyitó), szórakozás (játékok, körömélesítő), ápolás (kefe, fésű, fertőtlenítő szer, macskasampon).

Utazás macskávalAz utóbbi időben egyre többen repülővel utaznak macskájukkal együtt külföldre is. Néhány légitársaságnál az öt-hét kilogrammnál nem nehezebb macskát (a szállítódobozzal együtt) az utastérbe is beengedik. A szállító doboznak az alja nem eresztheti át a vizet, az oldalának és a tetejének azonban légáteresztőnek kell lennie. A doboz maximális mérete általában 45x35x20 cm-es lehet. Minden esetben lehetőséget kell adnia a macskájának arra, hogy a repülés alatt felállhasson, megfordulhasson, leülhessen és lefekhessen, egyszóval lehetővé tegyük a viszonylag stresszmentes utazást számukra. A kisméretű, utastérbe is bevihető szállítódobozokat általában a légitársaságoknál is beszerezhetjük, közvetlenül az utazás előtt, de erről természetesen előzetesen kell érdeklődni. A legjobb azonban a szállítóeszközt már több héttel-hónappal az indulás előtt beszerezni, hogy kedvencünk ismerkedhessen vele. Az alját vízfelszívó alátéttel (pl. törülközővel, vastag lepedővel, nem vízáteresztő kartonnal, stb.) kell beborítani. Tanácsos még a macska számára megszokott játékot is beletenni. A macskának mindenképpen több napot kell az utazás előtt arra biztosítani, hogy a furcsa, szűk kuckóhoz hozzászokjon. Kis jutalmakkal is meg lehet könnyíteni az első találkozásokat a jövőbeli lakhellyel. Semmi esetre sem szabad kényszert alkalmazni vagy hosszabb időre bezárni a macskát a szállítóládába. Ezt a stresszt az állat soha többé nem felejti el és a ládába önként biztosan nem lép be ezután. Közvetlenül az utazás előtt, a repülőtérre való kimenet közben lehetőséget kell adni arra a macskának, hogy eleget mozogjon és elintézhesse dolgát. A nagyon forró napokon természetesen a repülőtéren még kaphat vizet. Azonban vizes tálat tenni a dobozba nem tanácsos, mert az szinte minden esetben kiborul és a macska egész idő alatt a vízben fekszik. Természetesen rögtön a megérkezéskor adjunk neki inni!

Utazás macskával

Külföldre utazás előtt a macskát be kell oltatni a megfelelő védőoltásokkal (a veszettség elleni védőoltás 1 hónapnál régebbi és természetesen egy éven belüli legyen, a többi fertőző betegség elleni oltás szükségessége országonként változik), a macskát meg kell vizsgáltatni állatorvossal (aki arról, hogy macskája egészséges, fertőző betegségektől mentes, egészségügyi bizonyítványt ad, ez lehetőleg az utazáshoz számított 1 héten belül történjen), a hatósági állatorvos pedig hatósági állatorvosi bizonyítványt ad a határátlépéshez. A hatósági állatorvoshoz a határátlépés napjához számított hat napon belül menjen el! A hatósági állatorvosi bizonyítvány kiadásához szükséges a macska vagy annak az egészségügyi bizonyítványa és az állatútlevél és oltási könyve (lehetőleg nemzetközi). Szerencsére kevés azon országok száma, amelyek előírják a kötelező karantént, ami lehetetlenné teszi, hogy macskáját is magával vigye a nyaralásra (pl. Nagy-Britanniában, Írországban, a Skandináv országokban és egyes szigeteken, pl. Ausztrália, Új-Zéland, stb. kötelező a hat hónapos karantén). Mindenképpen fontos, hogy ne hagyatkozzon az előző évek tapasztalataira, szabályaira, szokásaira, mert ezek változnak időről-időre. Az éppen aktuális szabályokról kérdezze meg a hatósági állatorvost, a fogadó ország rendjéről pedig az illető ország nagykövetségét.