Jelenlegi hely

Újdonságok az állatvédelemben

A Cicc...Macska Magazin 1999/3. számában már közöltünk egy riportot az állatvédelem aktuális kérdéseiről. Most újra Dr. Lantos Csabával, az FVM állatvédelmi szakmai főtanácsadójával beszélgettem. Az akkori riportban emlegetett 4 rendelet azóta jogerőre emelkedett. Ezekről kérdeztem állatorvos kollégámat.

-Az 1999-ben megjelent négy rendelet közül melyik vonatkozik macskára is?

-Az állatszállítással, a veszélyes állatok tartásával és a kísérleti állatokkal kapcsolatos. A negyedik a gazdasági haszonállatok tartására vonatkozik. 1999. májusában megjelent az állatok szállításáról szóló rendelet. Macskákat is gyakran szállítanak, esetenként nagyobb távolságokra és hosszú időn keresztül is. A macskát általában saját gépkocsival szállítják. Ha az utazás nyolc óránál hosszabb (pl. külföldi kiállításra szállítanak), útvonaltervet kell készíteni. Az utazás során gondoskodni kell a macska etetéséről, itatásáról, a megfelelő szellőzésről, az utazási kényelemről (a macska akár lefeküdni is tudjon a kosarában) és a megfelelő tisztaságról. Ha extrém esetben 24 órán túl is tartana a szállítás, akkor nem szállítható újra 1 napon belül a macska, pihentetetni kell.

-Nyilvánítható a macska is veszélyes állatnak?

-Extrém esetben igen, de természetesen nincs felsorolva az 1999. augusztusában megjelent rendelet veszélyes állatfajai között. Azonban ha egy nagy kandúr karmol és harap, esetleg embernél és állatnál sérülést okoz, a jegyző veszélyes állatnak nyilváníthatja. Ekkor megszabhatja a tartás körülményeit, pl. a macskát ketrecben kell tartani. Ha pedig balesetet okozott (pl. kisgyermeket támadott meg), akár meg is lehet tiltani a macskatartást.

-Tudjuk, hogy még mindig szükséges egyes gyógyszerkísérleteket macskán is elvégezni. Hogyan szabályozza a rendelet a kísérleti állatokkal való bánásmódot?

-1999. április elején lépett életbe a kísérleti állatok előállításáról, tartásáról, szállításáról, regisztrálásáról és szaporításáról szóló rendelet. Egyes gyógyszergyárak, toxikológiai és élettani intézetek, stb. végeznek macskákon állatkísérletek. Jelen körülmények között Magyarországon még nem tudják minden esetben ezeket a kísérleteket kiváltani pl. sejttenyészettel. A törvény megengedi a befogott kóbor házimacskák kísérleti célra való felhasználását. A befogott macskákat először is 14 napig karanténban tartják, megfigyelik, veszettség ellen oltják, parazitamentesítik. Csak ezután használják fel őket állatkísérleti célra. Itt kell azonban megjegyeznem, hogy ez az Európai Unió országaiban tilos és néhány éven belül Magyarországon is tilos lesz ez a jogharmonizáció miatt. Az Európai Unió országaiban csak tenyészetből származó macskával, előzetes engedély alapján szabad állatkísérletet végezni.

-Mi várható még a közeljövőben az állatvédelem terén?

-A 2000. év folyamán megjelenik az állatvédelemmel és állatkísérletekkel kapcsolatos teendők és személyek oktatásáról, valamint továbbképzéséről szóló rendelet, valamint a cirkuszi és menazséria állatokkal kapcsolatos állattartásról, idomításról és állatvédelemről szóló rendelet. Ez érinteni fogja pl. a cirkuszi macskákat is. A rendelet szándéka szerint stressz, fájdalom nem érheti a cirkuszi és állatkerti állatokat sem a kiképzés, sem a szereplés során.