Jelenlegi hely

Macskakarom

A macska inainak és izmainak bonyolultsága teszi lehetővé, hogy éles, tőrszerűen hegyes karmait kieressze és behúzza. Behúzott állapotban a karmok nem érintkeznek a talajjal, nincsenek szükségtelen megerőltetésnek kitéve. A karmok hossz- és harántirányban ívelt, oldalt lapos körömképletek, horogszerűen meghajló hegyekben végződnek, folyamatosan nőnek és kopnak. A macska fogaival gondozza a karmait, keresztülhúzza őket a fogai között, leharapja az eltompult karomhegyet, leszedi a külső, elöregedett réteget. A karmokkal egységet képeznek a rendkívül fejlett ujjpárnák, amelyek a karmok talpi felületére is ráterjednek. A karmon falat, talpat és karomhengert lehet megkülönböztetni. A falnak két oldalsó felülete van, ezek tompa élben találkoznak egymással. A talp keskeny, hosszant-tojásdad, szaruja száraz, morzsalékony. A karomhenger átmenet a bőr és a karom között. A karmok a macskában többféle funkciót töltenek be: az ugrás, a kapaszkodás, a zsákmányszerzés, a horgászás, az ásás, kaparás, alátámasztás és tapintás szervei. Lakásban tartott macska számára minden 3-4. héten szükséges a manikűr-pedikűr, valamint álljon kaparófa a macska rendelkezésére. A macskacsaládokban az idősebb nemzedékek kaparógyakorlatai valóságos szertartássá válnak. A fiatalabb kandúrt vagy a mennyasszonyként számba jöhető nőstényt a kandúr gyakran karmai fitogtatásával igyekszik elkápráztatni és hosszú perceken át dolgozik a szőnyeg vagy a fotel egy apró területén. Az ilyen demonstráció céljára mindig egyébként tiltott helyeket keresnek ki. A karmok vágására csak különleges, macska karomvágó ollót használjunk. A macskát vegyük ölbe, ha a talppárnáit megnyomjuk, a karmok előbukkannak. Csak a karom hegyét, az egész karom hosszúságának kb. 1/4-ét kurtítsuk meg. A belsőbb részeket semmiképpen sem szabad megsérteni.

A karom túlnövése szobában tartott, keveset mozgó és idősebb macskáknál fordul elő. Kezdetben csak szépséghiba, az állat kemény talajon járva kopog, súlyos esetben csúszkál. Továbbnövekedve a karmok madárkaromszerűen túlnőnek, belenőnek a talppárnába, ez már fájdalmat és fertőzés esetén talppárna-gyulladást is okoz. A túlnőtt karmokat speciális macska körömvágó ollóval vágjuk le. Néha előfordul, hogy a karom levágásakor az irharéteget megsértjük, ami erős és kellemetlen vérzést okoz. A vérzés csillapítható elektrokauterrel, Tonogén oldattal vagy Alumínium spray ráfújásával. Esetleg átkötést teszünk a lábra.

A karom leszakadása annak beakadása után következik be részlegesen vagy teljesen. Ez erős vérzéssel jár és talppárna-gyulladás forrása lehet. Ilyen esetben a bódított vagy altatott macska ujját mindkét oldalán befecskendezett Lidocain oldattal érzéstelenítjük, majd a karmot, illetve csonkját tőben levágjuk. A végtagot kötéssel fedjük, antibiotikummal kezeljük a macskát. A gyógyulás néhány nap alatt bekövetkezik, a karom később kinő.

A karmok fölött viszonylag gyakran észlelhető daganat, ami a karmokra is ránő. A lágyrész-daganatokat radikális kimetszéssel orvosoljuk, sajnos gyakran az ujjakat is amputálni kell műtétileg.