Jelenlegi hely

A macskák vemhessége

A párosodást követő 15-18. naptól kellő gyakorlattal megállapítható a 15-20 mm átmérőjű méhampullák hasfalon át való kitapintásával. A 18. nap utáni időszakban az ampullák növekednek és fokozatosan felpuhulnak. Az 59 napos vemhesség utolsó két hetében a magzatok jól kitapinthatok.

A vemhesség hüvelyvizsgálattal való megállapításának jelentősége a méhnyak sejtjei által termelt váladék tulajdonságainak ismerete óta fokozódott. A nyalka tulajdonságai közül kémha­tása és beszáradási mikroszkópos képe jól felhasználható a vemhesség diagnosztizálására, ha nem áll fenn hurutos állapot.

A vizsgálathoz a nyálkát a hüvelytükörrel megvilágított, zárt méhszájból nyerjük, kis pálcára csavart vattatamponnal. A kémhatást Diophan vagy Reanal indikátorpapírral mérjük. A savanyú kémhatás (pH 6,2-6,9) nem ivarzó állat esetén a vemhességet jelzi. Ezután a tampont tárgylemezen végighúzzuk és beszáradás után mikroszkóp alatt vizsgáljuk. Vemhesség esetén a beszáradt nyalka durva rögöket alkot. A vemhesség e módszerrel, tehát a nyalka savanyú kémhatása és rögösödése alapján, a párosodást követő egy hét múlva -kellő gyakorlattal- már valószínűsíthető. Hüvelyhurut esetén e vizsgálat nem ad értékelhető eredményt.

A vemhesség még ultrahangvizsgálattal is megállapítható.