Jelenlegi hely

Macskák fogkövességéről

A foglepedék (plakk) a fogak felszínén elhelyezkedő, csak erős mechanikai dörzsöléssel eltávolítható bevonat. Szárazanyagának 80%-át különböző baktériumok adják, amelyek a nyálból a fogfelszínre kiváló savas glikoprotein rétegen elszaporodva poliszacharid-fehérje hálózatot hoznak létre. Helyeződését tekintve íny feletti (supragingivalis) és íny alatti (subgingivalis) lepedéket különböztetünk meg. Az ínygyulladás (gingivitis) kiváltásában elsődleges oktani szerepe az íny alatti foglepedéknek van. A tömeges foglepedék szabad szemmel is jól látható, kis mennyiségű foglepedék pedig kimutatható egyszerű lepedékfestési eljárásokkal, pl. 5%-os neutrálvörös-oldattal a lepedéket vörösre festhetjük. A foglepedék kialakulását és növekedését a táplálkozási szokások és a táplálék jelentősen befolyásolja (pl. főtt, darabolt, pépesített, leveses ételek, konzerv tápok etetésével csökken a fogfelszín öntisztulásának lehetősége). Az eleség kémiai összetétele hatást gyakorolhat a lepedékben lévő baktériumok tápanyag-lebontási tevékenységeire, a lebontás során ugyanis mérgező anyagcseretermékek (toxinok) keletkeznek, amelyek az ínygyulladás egyik kiváltó okai. A fogazat hibái (pl. torlódó, számfeletti, rendellenes helyen lévő fogak, harapási rendellenességek, az antagonista fog hiánya, stb.), a fogak felületi egyenetlenségei (régebbi sérülések) elősegítik a lepedék felhalmozódását. A foglepedék (és a fogkő) elsősorban idősebb korban (3 éves kor felett) alakul ki, de olykor tejfogakon is megjelenhet. A macskák a nagyon veszélyeztetett állatfajok közé tartoznak (egyes fajták esetében, pl. sziámi macskáknál a fogkő nagyon gyakori), közöttük bizonyos egyedi hajlamosság is megfigyelhető. A foglepedék rendszerint a szemfogakon, majd az előzáp- és zápfogakon mutatkozik, először az íny közelében

Macskák fogkövességéről

A fogkő (cremor dentium) elmeszesedett foglepedék, mely a foglepedékben lévő kálcium-sók kicsapódásával, majd a teljes foglepedék elmeszesedésével jön létre. Anyagának 70-80%-a szervetlen sók, kálium- és foszfátvegyületek, kisebb mértékben magnézium- és nátriumkarbonát, valamint fluorid. Elhelyezkedése szerint ugyancsak íny feletti és íny alatti fogkövet különítünk el, amely a fognak mind a pofai (buccalis), mind a nyelvi (lingualis) és mind az ajaktájéki (labialis) felületén elhelyezkedhet. Az íny feletti fogkő könnyen észrevehető, az íny alatti azonban csak az ínytasakban, hegyes fogászati szondával tapintható ki. A fogkő a foghoz igen erősen tapad, felületét mindig el nem meszesedett foglepedék fedi. A fogkövesség súlyossága függ a baktériumflórától, a szervezet állapotától, megbetegedéseitől, az immunrendszer és a nem specifikus védelmi rendszerek állapotától. A fogköves állat gyakran nyálzik, lassan eszik, nehezen és nem szívesen rág, a darabos és száraz ételféleségeket gyakran nem fogadja el, feltűnő az ilyen állatok émelyítően büdös szájszaga. A pofatájékon a szájszélt felhúzva jól láthatók a fogak felületén, elsősorban az ínyhez közeli részen a sárgásbarna felrakódások. A fogkő kezdetben csak kis területen, rendszerint az íny mellett, a fog nyakán, szegély formájában képződik, majd növekedve az egész fogat, sőt fogcsoportokat is beboríthat. Elhúzódó esetben az íny vörösesen begyullad, a gyulladt íny sorvadásnak indul, ennek következtében a foggyökér szabaddá válik, a fog meglazul, majd kihullik. A fedetlen foggyökér a fogkövek felületén lévő nagyszámú baktériumtól könnyen fertőződik, ami tályogok kialakulásához vezethet. E súlyos eseteket gyakran kíséri a gyulladt íny vérzése és a fogkővel érintkező szájnyálkahártya fekélyes gyulladása.

Azt a szájhigiéniás beavatkozást, amikor megfelelő eszközökkel eltávolítjuk a fog felszínéről a fogkövet a rárakódott lepedékkel együtt, fogkő-eltávolításnak (depurálás) nevezzük, ehhez kézi vagy gépi depurátorokat használhatunk. Ez nem kozmetikai beavatkozás. A beavatkozást az állatorvosok általában enyhe bódításban végzik, mivel a macskák nyugtalanok, nem sokáig bírják ezt a hosszadalmas és nagy pontosságot igénylő beavatkozást. A fogkőtől megszabadított felület egyenetlenségei a bántalom kiújulásának alapját jelentik, ezért a fogkövesedés lassítása érdekében azt polírozni szokták. Miután az állatorvosok elvégezték a depurálást és a polirozást, a szájüreg mikroflórájának helyreállítására is szükség van. Ezt nyálon át kiválasztódó antibiotikum tablettákkal vagy pasztákkal érhetjük el.

A fogkövesség megelőzésének legfontosabb része a fogfelszín tisztántartása. Súlyos fogkövesség esetén mind a macska, mind a gazda mandulagyulladás és garatgyulladás veszélyének is ki van téve. A gyerekek pedig sokszor megcsókolják cicáikat, együtt játszanak, alszanak és esznek velük, ezért fokozottan veszélyeztetettek. Ezért ezekben az esetekben célszerű rendszeresen speciális kisállat fogkefékkel és fogpasztákkal szájápolást végezni. Természetesen a macska rágjon minél többet és félévenként állatorvossal ellenőriztessük a fogait mindenképpen. Egyes tápgyártó cégek már fogkövességet megelőző tápokat is gyártanak. Ezeknek a tápoknak a szerkezeti tulajdonságai lehetővé teszik, hogy a pellet a macskafog behatolásakor nem roppan szét, hanem minden irányban hasad. A hasadáskor a darabok letolják a fogakról az időközben képződött foglepedékeket. A pelletek nagysága lehetővé teszi, hogy minden fogra és a kifejlett macskák testnagyságától függetlenül fejtse ki hatását. A DENTIZAHN rágócsík egy macskáknak kifejlesztett speciális rágóhenger, amely mechanikusan tisztítja a fogakat. A macskák nagyon szeretik ezt jó ízű jutalomfalatot.

A fogkövesség problémáját nagyon nehéz akkor megoldani, ha a cica fogköves, de öreg vagy beteg, tehát csak nagy kockázattal bódítható. Ennek kiküszöbölésére fejlesztették ki az első enzim alapú fog és szájápoló tablettát, a DOGGYFRICE-t. Ez a hatását közvetlenül a szájüregben is kifejti vagy lenyelve a nyállal kiválasztódik. Deodoráló hatása megszünteti a kellemetlen szájszagot. Megelőzi és megszünteti a szájüreg baktériumos és gombás fertőzését. Megerősíti a fogzománcot, baktériumellenes védő filmréteget képez a fogak felületén, tisztítja és kifehéríti a fogakat. Rendszeres használata megelőzi a fogbetegségeket, meggátolja a fogkövesség kialakulását, folyamatos használata feloldja a meglévő kisebb fogköveket.