Jelenlegi hely

A macska sárgasága, zsírmáj betegsége

A macska sárgasága, zsírmáj betegsége nem ritka jelenség. A vérsejtoldódásnak, kiterjedt májbántalomnak, az epeelfolyás akadályozottságának sárgaság, az éhezésnek zsírmáj lehet a következménye.

Kóroktan. A súlyos fokú Haemobartonella fertőzés, a vérsejtoldó gyógyszerek (acetamin), baktériumok vértestoldódást (hemolízist) és következményes sárgaságot okoznak. A baktériumos eredetű vérsejtoldódást és sárgaságot, az epeelfolyás-akadályoztatást és az immunszuppressziót leggyakrabban a macskaleukosis (FeLV) és a fertőző hashártyagyulladás (FIP) vírusa által okozott fertőzés indítja meg. A gyakori „zsírmáj” kialakulásának oktanában az Escherichia coli-fertőzésnek is szerepe lehet. A beteg epéjéből a baktérium gyakran izolálható. Az elhízott, majd valamilyen oknál fogva nem evő, étvágytalan (éhező) macskákban a máj zsírtartalma 5-10-szeresére növekedik és ezzel működése elégtelenné válik. A folyamatot az inzulinhiány, a táplálék alacsony arginin-karnitin tartalma súlyosbíthatja.

Tünetek. A tartósan étvágytalan macska sárgasága a száj és az orr nyálkahártyáját, valamint a külső hallójárat belső felületét borító bőr elszíneződése alapján vehető észre a legegyszerűbben. A vérsejtoldódást nagyfokú gyengeség, vérfogyottság, szapora, felületes légzés, esetleges lázas állapot is kíséri. Gyakori a máj- és a lépduzzanat, a dehidráció.

Gyógykezelés. A táplálék energiában gazdag és teljes értékű fehérjében dús legyen. Teljes értékű, dobozolt macskatáp etetése ajánlható. A táplálék zsírtartalma meg felelően magas (15-30%) legyen. Ez energiát, esszenciális zsírsavakat, ízletességet biztosít. Az étvágytalan macska mesterséges etetése szükséges. Az elektrolitfolyadék-terápia gyakran nélkülözhetetlen.