Jelenlegi hely

Kölyökmacska érkezik a családba

A következőkben áttekintjük azokat a legfontosabb szempontokat, amelyek mintegy iránymutatóként segítenek abban, hogy a számunkra legmegfelelőbb macskát válasszuk ki.

Először is miért tart az ember macskát?

Az ember macskához való kötődési igénye már igen hosszú múltra tekint vissza. A macskák keresik az ember társaságát, jól érzik magukat az ember közelében, az ember számukra élelmet, meleget, lakóhelyet, biztonságot és játéklehetőséget ad. Egyes felnőtteknél gyakran a gyerek szerepét töltik be a macskák (pl. akiknek nem lehet saját gyereke vagy társtalanok). A macskák az összes felmérés szerint pozitívan hatnak az emberekre: egy macska megsimogatása az emberekben feszültségoldó hatású, vérnyomáscsökkentő, a macska a család része, a macskával kapcsolatos rendszeres dolgok (pl. etetés, alom kicserélése, stb.) rendszeretőbbé és pontosabbá teszik az embereket, jószívűekké válnak a macskatulajdonosok, stb. Minden felmérés szerint hosszabb a macskatartó emberek átlagéletkora.

Milyen fajtát válasszunk?

Egyes esetekben egyszerű a válasz, hiszen néhányan meghatározott célra keresnek macskát, pl. tenyészteni akarják az adott fajtát, stb. Ha azonban hobbymacskát keresünk, akkor a választási lehetőségeink számának határa a csillagos ég, rengeteg gyakoribb és ritkább fajta létezik, sőt egy keverék vagy házimacska is ugyanolyan kedves és szeretetreméltó lehet (arról nem is beszélve, hogy olcsóbbak és ritkábban lépnek fel náluk örökletes betegségek). Általánosságban válasszunk úgy macskát, hogy a fajta vérmérséklete és szükségletei összhangban legyenek a tulajdonos életmódjával és lehetőségével.

Milyen idős legyen a macska?

Erre a kérdésre mindenki rávágná, hogy a lehető legfiatalabb, de ez azonban csak általánosságban mondható el. Túl fiatal macskát semmiképpen se válasszunk, az anyjától való idő előtti elválasztás káros lehet, mind a fejlődés, mind a megrázkódtatás miatt. Ha azonban megvan a lehetőségünk arra, hogy a kölyökmacskára rendszeresen ránézzünk vagy egész nap otthon vagyunk, szoros kötődés alakul ki a cica és a család között. Az idősebb jövőbeli macskatulajdonos számára a kölyökmacskák örökös nyüzsgése és törődési igényei nagyon fárasztóak lehetnek, de egy idősebb macska jó otthonra találhat náluk. Azonban ebben az esetben meg kell bizonyosodni arról, hogy miért keresnek az illető macskának gazdát (pl. lehet, hogy nyugtalan természetű, agresszív, nem szobatiszta, stb.).

Kandúrt vagy nőstényt válasszunk?

A legfőbb ok, ami a nőstények ellen szól, az, hogy évente többször ivarzanak, az ivarzással pedig kellemetlenségek járnak. A nőstények ilyenkor mágnesként vonzzák a kandúrokat, ezáltal nemkívánatos vemhességek is elő szoktak fordulni. Ezeket a hátrányokat azonban ivartalanítással kiküszöbölhetjük. A fiúcicákat is célszerű heréltetni, ugyanis az ivarzási időszakokban nekik is nyugtalan a viselkedésük, sokat nyávognak és elkóborolnak. Aki azonban kifejezetten pároztatni és születni (tenyészetni) szeretné macskáját, a gyerekeit megajándékozza az újszülött kismacskák látványának örömével.

Hogyan válasszuk ki a kérdéses macskakölyköt?

Ha már hosszas tudakozódás és utánjárás eredményeképpen sikerült találnunk egy megbízható macskatenyésztőt (a piaci és aluljárói árusok készlete sokszor vegyes forrásból származik, nemegyszer talált macskákból vagy engedély nélküli tenyésztőktől), arra kell törekednünk, hogy lássuk az egész almot és magunk válasszuk ki a megszeretett macskakölyköt! Általában 4 hetes kor előtt semmiképpen sem szabad ölbe venni és megsimogatni a kismacskákat, nehogy fertőző állatbetegségeket vigyünk az állományba vagy az anyaállatot felingereljük. Érdemes azonban a játszadozó kölyökmacskákat messziről figyelni, viselkedésüket, jellemüket feljegyezni. Ezt több alkalommal is megtehetjük. A legtöbb fajta körülbelül 6-7 hetes korban alkalmazkodik legkönnyebben az új környezethez, ekkor a jelöltet már megvizsgálhatjuk. Az egészséges kismacska mutatja a fajra jellemző külső tulajdonságokat, korának megfelelő nagyságú és fejlettségű. Tekintete élénk, figyelmes, szeme nem váladékozik, fülei, bőre és szőrzete tiszták, a fajra jellemző szagúak, a fogai a kornak megfelelő számban találhatóak meg, a széklete szilárd, a vizelete nem elszíneződött, testalkata arányos, nem kövér. Az állat örül, ha kézbe veszik, semmiféle fájdalom jelét nem mutatja. Ha ezek a főbb irányvonalak is egyeznek, akkor feltétlenül konzultálnunk kell a tenyésztővel. Meg kell kérdeznünk a macska származását, megnézni a törzskönyvét, tudakozódnunk kell az eddigi esetleges védőoltásokról, féregtelenítésekről és etetésről. El kell kérnünk természetesen a cica oltási könyvét is, valamint mindenképpen kérjünk bizonylatot az adás-vételről, ugyanis vannak komolyabb rendellenességek vagy lappangási stádiumban lévő betegségek, amikre csak később derülhet fény. Arra is van lehetőség, hogy a kiscicát az állatorvos még a hazaszállítása előtt megvizsgálja. A kiválasztott cicát lehetőleg reggel szállítsuk haza, mert így egy egész napja van megszokni az új körülményeket. Lehetőleg két ember szállítsa, mert így valaki az ölébe tudja venni a pokrócon. Legyen kéznél újságpapír is az utazási kellemetlenségek megelőzésére. Az otthoni szükséges dolgok (evő- és ivóedények, játékszerek, macskakosár, macskaalom, macskatáp, stb.) beszerzéséről pedig már előre gondoskodjunk. A macska szagtalanító spray-k hatóanyagai megkötik, közömbösítik a macskák tartása során keletkezett kellemetlen szagokat. Szobában tartott macskák tartásánál nagy segítség az alomszagtalanító spray, amelynek hatóanyagai megkötik, közömbösítik a háziállatok almánál keletkezett kellemetlen szagokat. A fejlődésben lévő kölyökmacskának kálcium-kiegészítésre van szüksége a hosszú végtagcsontok fokozott növekedése miatt, ezt macskák számára kifejlesztett csonterősítő tablettával biztosíthatjuk. Az így megérkezett új családtagot megfelelően kell etetni, el kell kezdeni nevelni, tanítani, engedelmességre és szobatisztaságra szoktatni, valamint a helyi állatorvossal konzultálva megkezdeni az oltási és féregtelenítési programját.