Jelenlegi hely

Etetés normál és diétás Flatazor macskatápokkal

Mivel az etetési szokások fiatalkorban alakulnak ki, már kölyökkortól szoktassuk rá a macskákat a különböző macskatápokra. A szoptatást helyettesíthetjük tejpótló porokkal, mint pl. a Lactazorral. Ez könnyen emészthető és magas tápértékű tejfehérjéket, könnyen oldódó zsírokat, ásványi anyagok, nyomelemek és vitaminok optimális koncentrációját tartalmazza. A tejpor házilagosan készíthetjük el langyos vízzel. A növendék macska táplálására (etethető pl. Gala táppal, amely ízletes, a legjobban emészthető tápanyagokat tartalmazza, gazdag állati fehérjékben, zsírsavakban és zöldségekben) még nagyobb gondot kell fordítani, mert pl. élete első négy hetében születési súlyának kb. négyszeresére hízik. A vemhes macska energiaigénye és fehérjeszükséglete folyamatosan nő (etethető ugyancsak Gala táppal). A szükséges mennyiséget osszuk szét három vagy négy étkezésre. A szoptató macska (ő is etethető Gala táppal) is lényegesen többet igényel, a hetedik hétig az átlagos mennyiség akár három- vagy négyszeresét is, a kölykök számától függően, ezt a nagyobb mennyiséget hat alkalomra osszuk el, hetente 20-25%-kal növeljük az adagot. Friss ivóvíz mindig álljon rendelkezésre.

A felnőtt macskát elég naponta kétszer etetni, reggel és este. A macska akkor tekinthető felnőttnek, ha a csontozata már nem növekszik tovább, ez kb. 9-10 hónapos korára tehető. Felhasználható az Artist (teljes értékű táplálék egészséges macskáknak, gondosan összeválogatott és könnyen emészthető táplálék), a Crocktail Menu (teljes és kiegyensúlyozott eledel csirkehússal, hallal, zöldséggel és ásványi sókkal) és a Crocktail Flatou (teljes értékű eledel, amely tengeri halak szerves anyag kivonatát is tartalmazza) táp is. Naponta mindig hasonló időpontokban etessünk. Ha macskáját új eleséggel akarja etetni, legjobb, ha először a megszokott eleséghez keverjük az újat (tehát nem hirtelen állunk át) és a keverési arányt addig növeljük az új eleség javára, amíg azt egymagában nem tudjuk adni. A konzervtáplálék legyen langyos, a macska a hűtőszekrényből frissen elővett eleséget legtöbbször visszautasítja, a táplálék legkedveltebb hőmérséklete 38ºC körül van. Ha a macska nem fogyasztja el az egész adagot, a legközelebbi alkalommal a maradék mennyiségével csökkentsük az adagot. Olyan helyen etessünk, ahol a macskát semmi sem zavarja. Etetés után a macskának nyugalomra van szüksége, ilyenkor ne játszunk vele és ne akarjuk dögönyözni. Ne hagyjuk a tálban a maradékot, megromolhat, a legyek belepetézhetnek, baktériumok lephetik el. Ha a macska nem akar enni, egy napot nyugodtan éhezhet. Ez az egészséges macskának nem árt. Ha azonban az étvágytalanságot hányás vagy hasmenés kíséri, forduljunk állatorvoshoz. A beteg macskák étvágytalansága gyakori probléma, ugyanis ezek az állatok amúgy is válogatósak. A probléma súlyossá válhat, ha házilag készített kis nátrium- vagy fehérjetartalmú eledeleket próbálnak az állattal megetetni, amelyek még az egészséges állatoknak sem ízlenek különösképpen.

A beteg állatok tápláló- és hatóanyag-igényei általában nagyobbak az egészségeseknél, ennek oka a betegséget kísérő stresszállapot, valamint a lázas állapotot kísérő fokozott anyagcsere. Néhány alapelv arra vonatkozóan, hogy hogyan késztessük az állatokat táplálékfelvételre: a diétás táp biztosan teljes értékű és kiegyenlített legyen, többlet vitamin- és ásványi anyag ellátást biztosítsunk, a fejadag igen jól emészthető legyen, a táplálóanyag-koncentráció magas legyen, 3-4 etetésre osszuk el a napi adagot, melegítsük fel az ételt 38-39ºC-ra, adjunk a táplálékhoz állati zsiradékot (ez a macska finomfalatja), etessünk nagy nedvességtartalmú takarmányokat (ne száraztápot), távolítsuk el azt az ételt, amit az állat 10-15 perc eltelte után sem eszik meg, mert a később felajánlott ételt nagyobb valószínűséggel fogadja el. A Flatazor cég gyárt diétás macskatápokat is, mint pl. a túlsúllyal, vese- és májproblémával küszködő macskák számára kifejlesztett Light táp. Ez egy teljes értékű és ízletes táplálék, amely a legkönnyebben emészthető és legfinomabb tápanyagok kombinációja. Alacsony zsírtartalmú és gazdag rostokban, ami biztosítja az alacsony energiatartalmat. A FUSTOP diétás táp pedig az egyik leggyakoribb macskabetegség, a húgykövesség jelentkezésekor használható. Csökkenti a húgykövek kialakulását, alacsony foszfor és magnézium tartalmú, rendkívül magas biológiai értékű fehérjét tartalmaz. A vizelet pH értékét csökkenti.