Jelenlegi hely

Együttlét kedvenceinkkel

Mivel kedvenceinkkel szinte annyi időt töltünk együtt, mint családtagjainkkal, fontos, hogyan etetjük, tartjuk, ápoljuk és gondozzuk legjobb barátunkat. A macska táplálása és az ápolás szorosan összefügg egymással. A helyes táplálás és a rendszeres ápolás az alapja a macska egészségének. Megfelelő táplálásnál macskánk bundája tömött, csillogó, bőre rugalmas lesz. A száraz, fénytelen, erőteljesen hulló szőrzet viszont annak a jele, hogy a macskával nem törődnek kellőképpen, nem ápolják rendszeresen. A kozmetikusok a fajták figyelembevételével nyírják és fürdetik a macskákat. A szőrzet ápolásán túl még fontos a rendszeres karomvágás és fogápolás is. A fogkövesség megelőzésének legfontosabb része a fogfelszín tisztántartása. Célszerű rendszeresen speciális kisállat fogkefékkel és fogpasztákkal szájápolást végezni. A macska fogpaszták heti két-háromszori használata már bőven kielégítő hatást nyújt.

Természetesen a macska rágjon minél többet és félévenként állatorvossal ellenőriztessük a fogait. Egyes tápgyártó cégek már fogkövességet megelőző száraztápokat is gyártanak. A szájszag intenzitásának csökkentésére pedig klorofill és yucca pálma kivonatot tartalmazó tabletták folyamatos szedése ajánlható. Ezek a tabletták ajánlhatóak még az öreg macskák jellegzetes testszagának enyhítése érdekében, valamint megszűntetik a macskaürülék és vizelet okozta legmakacsabb szagot is. A kertbe kijáró macskáknál jelentősen csökkentik az ürülék növény- (pl. tuják), illetve gyepkárosító hatását.

Macskák leggyakoribb betegségeinek egyike a külső hallójárat bőrének gyulladása. A számukra kifejlesztett fültisztító oldatok kiválóan használhatóak egészséges macskák fülének időszakonkénti tisztítására. A macska szagtalanító spray-k hatóanyagai megkötik, közömbösítik a háziállatok tartása során keletkezett kellemetlen szagokat. Szobában tartott macskák tartásánál nagy segítség az alomszagtalanító spray, amelynek hatóanyagai megkötik, közömbösítik a háziállatok almánál keletkezett kellemetlen szagokat. Természetesen ezeken túl is fontos macskánk egészségét védeni, beoltatni minden fertőző macskabetegség ellen évente és negyedévente féregteleníttetni.