Jelenlegi hely

Csonttörés

Csonttörés akkor keletkezik, amikor trauma hatására az élő csont folytonossága megszű­nik, egyidejűleg fájdalom (shock), helyi gyulladásos jelenségek és keringési zavarok keletkeznek, és a törött csont megterhelése lehetetlenné válik. A csonttörés tehát nem kizárólag helyi elváltozás, hanem az egész szervezetet károsító, veszélyeztető állapot, amit helyileg a csont és a lágy szövet káro­sodásának kombinációja jellemez.

Első feladatunk a beavatkozások helyes sorrendjének megállapítása. Nem feltétlenül a törés helyreigazítása és helyben tartása a leg­fontosabb. A törött csontvégek elmozdulását akár a pontos visszahelyezés mellőzése árán is mielőbb akadályozzuk meg, mert az elmozdulás nagy fájdalommal jár és szövődményeket (ér-, idegsérülés, stb.) okozhat.

Kóroktan. A csonttöréseket külső és belső traumák okozzák. A traumák összenyomó, hajlító-, csavaró- és szakítóerőként érvényesülhetnek, ezért megkülönböztetünk kompressziós, flexiós, torziós és disztrakciós töréseket. Az erőhatások egyidejűleg is érvényesülhetnek. A törésformáról a beható erők iránya legtöbbször megállapítható.