Jelenlegi hely

Beszélő macska?

Dr. Ország Mihály állatorvos a Magyar Nemzeti Állathangtár létrehozója. A doktor úr hosszú időt töltött el a Fővárosi Állatkertben, már régóta gyűjti az állatok hangfelvételeit. Publikál a Terrárium és a Természet újságokban, 1979-ben könyve jelent meg Mindent lehet, de krokodilt-azt nem! címmel, valamint állathangfelvételeket tartalmazó lemezeket és CD-ket is kiadott. Járt gyűjtőúton Kubában, Kínában, Norvégiában, valamint a környező országokban. Megkérdeztük, vannak-e macskahangokat tartalmazó hangfelvételei?

-Egyszer egy hölgy kihívott, hogy a macskája ugat. De én nem hallottam kutyára emlékeztető hangokat. A legérdekesebb felvételem pedig 1980-ból származik, az emberi szavakra emlékeztető hangokat Szentimrei Arisztid Xixi, egy sziámi adta ki magából.

Együtt hallgattuk meg a felvételt:

-Brrr. -Xixi! -Brrr, brrr, brrr. Xixi! -Mmmm. -Hogy hívják a Pap Lacit? Majom? Mmmmajom? -Mmmma-jjjom. Mmmm. -Menjünk sétálni? -Mmmmm. -Jön a Pap Laci! Majom. -Mmmmm. Mmmmm. -Mikrofon! -Mmmma-jjjom. Mmmmm. -Játszunk a mikrofonnal? -Mmmmm. Xixi, te okos vagy. Mond mama! -Mammm, mammm. Mmmma-jjjom. -Majom vagy te! Majom! -Auuu. Menjünk? Sétálni? -Mmmmm. Jön a Pap Laci! Majom! -Auuu. Auuu. Auuu. -Hol a cica? -Áüüü, áüüü. -Csicsikálni? Nem akarsz szót fogadni? -Eüüü, eüüü. Te jó kis cica vagy! Kapsz húst! Jó vagy? Jön a Pap Laci! Majom! -Mmmma-jjjom.