Jelenlegi hely

A belek betegségei

A bélelzáródás

A macskákban a bélelzáródást legtöbbször a vékonybélbe ékelődött idegen tárgy idézi elő. A lenyelt és a gyomorba került magok, szalámivégek, használati tárgyak stb. egy része be tud jutni a vékonybélbe, egyesek közülük itt elakadnak, a bél fala rájuk feszül és helyben rögzíti azokat, ezáltal tartósan vagy véglegesen akadályozottá válik a béltartalom tovahaladása. A következmény kiszáradás, mérgezés miatt sokk kialakulása. A beékelődött tárgy helyi vérkeringési zavart okoz a bélfalban, ami a bél fal elhalásának, hashártya-gyulladás kifejlődésének válik előidézőjévé. Az idegen tárgyak egy további hányada kimutatható baj nélkül továbbítódik a bélcsövön át és ürül ki a bélsárral. A teljes bélelzáródással szinte mindig együtt járó következmény a bágyadtság, a teljes étvágytalanság és a hányás. Elmarad a bélsárürítés is. A macska púposított testtartással áll, kiszáradt állat benyomását kelti. A hasfal áttapintásával a formált, kemény tárgyak sokszor jól kiérezhetők, a sugárelnyelők pedig röntgennel kimutathatók. A diagnosztikai problémát a bizonytalanul kitapintható, röntgennel nem vizsgálható műanyagok, textíliák által okozott eltömődés kimutatása adja. További nehézséget jelent a kórhatározásban, ha az általuk okozott eltömődés nem teljes, hanem mellettük több-kevesebb tartalom továbbítódik. Ilyenkor a macska hetekig elélhet, közben kondíciója nagyon leromlik, csonttá-bőrré lefogy. Teljes eltömődésben a túlélés időtartama az elzáródás helyétől függ, minél közelebb történt az eltömődés a gyomor kivezető nyílásához, annál kedvezőtlenebbek a kilátások. Legjobb esetben, ha képlet a vékonybélben helyeződik, a túlélés 6-8 napra tehető. Gyógyulást csak a beékelődött tárgy műtéti eltávolításával lehet elérni. Az operációval nem szabad késlekedni akkor sem, ha a diagnózis nem állítható fel teljes határozottsággal. Egy feleslegesen végzett diagnosztikai hasfeltárásnak a kockázata jóval kisebb, mint a szükséges műtét elmaradásáé.

Macskákban ritkán előfordul még, hogy a bélelzáródást a bél helyzetváltozásai (bélcsavar, bélbetüremkedés, sérv) okozza. Viszonylag gyakori a bélbetüremkedés parvovírusos okozta panleukopéniában.

A bélsárpangás

Gyakori, hogy a vastagbélben felgyülemlik, besűrűsödik, majd megreked a béltartalom. A bélsár könnyen besűrűsödik akkor, ha sok csont elfogyasztásából származó nagy tömegű mészsót és kevés rostot foglal magában. A sok éles csontszilánk a béltartalomban sérti a bél nyálkahártyáját, aminek következtében romlik a perisztaltika. Gyengülnek a bélmozgások még idősebb korban vagy a szervezet legyengülése következtében is. A betegek gyakran készülnek hozzá a bélsárürítéshez, de legfeljebb csak kevés, kemény vagy kőkemény bélsár távozik végbelükből. Bágyadtak, étvágytalanok, púposított testtartással állnak. A hasuk áttapintásával a felhalmozódott bélsár kemény, egyenetlen felületű, hurkaszerű képlet formájában könnyen felismerhető. Ha segítség nem érkezik, a belek fala a bélsár felfekvésének helyén sorvad, elhal, a belek átfúródnak és hashártyagyulladás vet véget a macska életének. A hashártyagyulladás kialakulására láz és az általános állapot gyors romlása mutat.