Jelenlegi hely

Az étvágytalanság és a lesoványodás

A táplálék felvételének módjából, az elfogyasztott eleség mennyiségéből a macska egészségi állapotára jól tudunk következtetni. Az egészséges macska a szokott időben jó étvággyal, örömmel lát elesége elfogyasztásához, ha az etetés elmarad, éhséget érez, és ennek vérmérsékletétől, fegyelmezettségétől függő jeleit mutatja. Az étvágytalanság az eleségfelvételi zavar egyik formája. Az elsődleges étvágytalanságot az éhségcentrum működését közvetlenül gátló idegrendszeri betegségek idézik elő. Van pszichikus hátterű étvágytalanság is. A macskák étvágyára a környezetváltozás, a házhoz kerülő idegen személy vagy állat és sok más stressz tényező sokszor jól érzékelhető negatív hatást gyakorol anélkül, hogy megbetegedtek volna. Az étvágytalanság előidézője lehet továbbá az ízlelés és a szaglás zavara. Az idős kor velejárója az ízlelő bimbók, a szagfelfogó receptorok megfogyása. Rossz az étvágy orrgyulladásban vagy veseelégtelenség következtében karbamid választódik ki a száj nyálkahártyáján.

A másodlagos étvágytalanság olyan betegségek következménye, amelyek az éhségérzet idegi és hormonális kontrollját károsan érintik. Ezek a fájdalommal, magas lázzal, mérgező anyagok, szövetszétesési termékek keletkezésével járó betegségek. A heveny gyomor-bél megbetegedésekben az étvágytalanság védekező mechanizmus, a táplálék elfogyasztása rontaná a beteg gyógyulási esélyeit. Az étvágytalanság nem azonos a nem evéssel. Ez utóbbi esetben a macskák éhesek, eleségük iránt érdeklődést mutatnak, azonban az eleségfelvételnek, rágásnak, nyelésnek az akadályozottsága miatt nem fogyasztják el azt. Ezzel járnak a szájüreg fájdalmas vagy bénulásos kórformái, a garat, a nyelőcső izmainak bénulása, valamint az utóbbi eltömődése. A lesoványodás, a tápláltsági állapot romlása, a szükségesnél kevesebb energia szervezetben való értékesülésének a jele. Ennek oka lehet a lesoványodás, a minőségileg vagy mennyiségileg nem kielégítő eleség nyújtása, a tápanyagok hiányos beépülése és a nagy energiaveszteség.

A tápanyagok emésztési elégtelensége leggyakrabban hasnyálmirigy-betegségek, jóval ritkábban epesavhiány következménye. A felszívódás hibája a bél nyálkahártyájának a megbetegedéséből származik. Nagy az energiafelhasználás lázban, fertőzésben. Energiaveszteség éri a macskákat, ha hánynak, hasmenésük van, vizeletükkel sok fehérje, glükóz távozik el. A lesoványodás esetén a legfontosabb feladat az előidéző ok meghatározása és lehető elhárítása. Mivel azonban az eleség felvételének hosszú időn keresztüli megtagadása súlyos következménnyel járhat, sokszor még a diagnózis felállítása előtt szükség van arra, hogy a betegeket eleség elfogyasztására rábírjuk. Ez gyakran már az ízletes táplálékkal való többszöri kínálgatással, rábeszéléssel sikerül. Az étvágyat a legtöbb esetben gyógyszerekkel nem is lehet vagy nem is szabad erőltetni. Pszichogén lesoványodásban nyugtatók adása lehet eredményes.