Jelenlegi hely

Az állatbetegségek és az állatkozmetika, avagy miben segíthetik a kozmetikusok és az állatorvosok egymás munkáját?

Számos olyan macskabetegség van, amelynek a kezelésekor a kozmetikus nagyon hasznosan tudja elősegíteni az állatorvos munkáját.

Elsőként macskáknál a különböző bőrbetegségeket említhetjük. Kijáró macskáknál gyakran előfordulnak a baktériumok okozta gennyes bőrbetegségek, bőrgombásodás és a bolhásság. Ezeknél a külsődleges betegségeknél, vagy ha festékbe, ragasztóba, olajba, stb. esett a macska, nagyon nagy segítség, ha a kozmetikus kopaszra nyírja a kezelendő bőrfelületek, ugyanis az általános kezelés (pl. injekció, tabletta, stb.) mellett nagyon nagy jelentősége van a helyi kezelésnek (pl. oldatok, samponok, ecsetelés, kenőcsök, stb.). Súlyos bolhásság esetén a macskát is célszerű megfürdetni valamilyen bolhaellenes samponnal vagy bolhairtó szerek meghatározott arányú hígításával. A gombás bőrbetegségek esetén is hasznos a gombairtó szeres fürdetés, a lekopaszított gombás bőrfelületet pedig kenőccsel célszerű helyileg kezelni. A baktériumok okozta gennyes bőrbetegségek esetén szintén antibiotikumokat és gyulladás-gátlókat tartalmazó kenőcsöket kenhetünk a lenyírt bőrfelületre.

A külső hallójárat bőrének gyulladása viszonylag gyakori betegség macskáknál is. A gyógykezelés lényege itt is a helyi beavatkozás. A kozmetikus a hallójáratot fültisztító folyadékkal kíméletesen, de alaposan kitisztítja. A baktériumok, paraziták (rühatkák, tetvek, stb.) vagy gombák okozta gyulladásokat a kiváltó oknak megfelelően kezeljük, oldatokkal vagy speciális fülcseppekkel. Jótékony gyulladáscsökkentő szer megfelelő viszketésellenes fülcsepp becsöppentése. Gennyesedés esetén speciális antibiotikumos fülcseppeket alkalmazunk.

A macskák kötőhártya-gyulladása a leggyakoribb szembetegségek egyike. A macska belső szemzugának tájékán nyálkás, hurutos vagy gennyes váladék jelenhet meg, ez csorgót alkothat. A kozmetikus speciális szemtisztító folyadék felhasználásával távolítják el a váladékot. A szemcseppek, illetve szemkenőcsök használata a kezelés során így sokkal egyszerűbbé válik.

Természetesen az együttdolgozás fordítva is igaz, ha a kozmetikus munkája során olyan elváltozásokkal találkozik (pl. daganat, rejtettheréjűség, hüvelyváladékozás, sérülés, bőrgyulladás, allergia, fogkövesség, a külső hallójárat bőrének gyulladása, szembetegségek, stb.), aminek a haladéktalan gyógykezelését fontosnak tartja, a tulajdonosnak rögtön azt ajánlja, hogy kedvencével keresse fel állatorvosát. Különböző kozmetikai beavatkozásokat (pl. fürdetés, kopaszra nyírás, stb.) egyes nem hozzászokott, agresszív, kezelhetetlen cicák nem tűrnek, így ezt a legtöbbször csak altatásban lehet elvégezni állatorvos segítségével. Az állatorvos altató injekcióval 5-10 percen belül olyan védekezésképtelen, bódult állapotba hozza a cicát, amikor rajta minden beavatkozást kockázatmentesen és nyugodtan el lehet végezni és ez az állapot kb. fél óra hosszáig tart, sőt ha a szükség úgy kívánja, még meg is hosszabítható.