Jelenlegi hely

Óangol juhászkutya (bobtail)

Ha a kutyát teljes szőrzetében hagyjuk, gombos végű drótkefével mindennap kefélni kell, mert a bundája könnyen összecsomósodik. A teljes, felnőtt kori szőrzete csak két-három éves korára alakul ki. Kozmetikája formailag a legkönnyebbek közé tartozik, de sok munkával jár.

Kutyakozmetikákban havonta egyszer fésüljük, de háromhavonta lehet fürdetni is. A bobtailokat fiatal koruktól kell szoktatni a rendszeres szőrápolásra, mert különben nehezen fogja tűrni ez a csodálatos, nagytestű kutya az elkövetkezendő éveket. Ezt a szoktatást úgy érhetjük el, hogy naponta akár fél, illetve egy órán át fésüljük, bontjuk, játékosan, de nem a földön, hanem asztalon, hiszen a kozmetikákban is így dolgoznak. Először csomómentesre kell fésülni, bontani a kutyát. Ilyenkor használhatunk hintőport is, ez megkönnyíti a munkánkat, illetve ollóval belülről kifelé haladva felvághatjuk a nagyobb csomókat. Miután csomómentes, a talppárnák körül és az ujjak közül vágjuk ki a szőrt, különben összecsomósodik a szőr, befülled a bőr, a nyári toklászszezonban belefúródhatnak a kis növényi részecskék, a téli havas időben pedig az ide beszorult apró hógolyók nagyon kellemetlen érzést okoznak kedvencünknek. A mancsokat tehát körbevágjuk, a lágyéktájékon géppel (10-es fejjel) kinyírjuk a szőrt. A kutyák fenéktájékán is levághatjuk a szőrt ollóval, hogy megakadályozzuk a bélsár ideragadását. Ha a kutyus nem megy kiállításra, lehet a szája szélénél alulról-felülre egy csíkot kivágni, ezzel megkönnyítendő a szakáll kibontását. A szemek alatt is lehet egy kis területen kivágni a szőrt, hogy a szemszögletből ürülő váladék ne ragadjon bele. A szem körüli szőrzet, illetve a szakáll fehérítésére már kapható tisztító folyadék. Ezután fürdethetjük a kutyát, higított samponos vízzel benedvesítjük a kutyát, beledörzsöljük a sampont, majd leöblítjük, úgy, hogy mindig a fejétől kezdjük, vigyázva, hogy közben ne menjen víz a szemekbe és a fülekbe. Ha ez megvan, bebalzsamozhatjuk és átfésülhetjük a szőrt. A balzsamot 3-4 percig hagyjuk az állaton, utána kimossuk. Ezután következik a törlés, szárítás, a kutyát törölközővel szinte szárazra lehet törülni. A szárítás alatt a kutya szőrét folyamatosan fésüljük, így lesz egyenes és szép. Utolsó simításként átnézzük tüzetesen a kutyát, a fülekből érfogóval kitépjük a szőrt, esetleg ki is tisztítjuk a füleket. A karmokat csak akkor kell vágni, ha nagyon túlnőttek. Kiállítások előtt sokan a kutyák fejénél és fenekénél lévő szőrt felfésülik és belakkozzák, hogy az megfelelően álljon.

A bobtailokat nem szokták nyírni kiállításra, sőt ez nem is elfogadott. Azonban a kiállításra nem járó, házi kedvencként tartott kutyákat, főleg a nyári kánikula beköszönte előtt sokak kérésére meg lehet nyírni. Számolni kell azonban azzal, hogy a kutyák szőre csak lassan nő vissza, akár nem is a régi minőségben. Ezért ezt a kérdést alaposan meg kell fontolni.