2016. évi események

Egyesületünket továbbra is támogatásban részesítette Ferencvárosi Önkormányzat (Köztisztaság (ingyenes kutyapiszok gyűjtőzacskó osztás), kutyatartók tájékoztatása a kulturált kutyatartás érdekében a Ferencvárosban, Budapest IX. kerületében című pályázati program), amelyből az alábbi dolgokat valósítottuk meg:

-A 2016. évi közérdekű tevékenység ellátásának támogatására kapott pénzből a kutyatulajdonosok tájékoztatását, kutyakaki gyűjtőzacskó gyártását és osztását finanszíroztuk, a médiakampány fő elemei a google kampány, szórólapok és kutyaürülék-gyűjtőzacskók legyártása és osztása voltak. A Ferencvárosi Önkormányzattól kapott támogatást is ezekre a költségekre használtuk fel. Az egyéb tevékenységeket (pl. az egyesület fenntartása, stb.) más forrásból fedeztük.

-A Ferencvárosi Önkormányzat állategészségügyi feladataiban történő részvétel és szaktanácsadás

-Szervezetünk egyik fő programja a köztisztaság javítása, a szolgáltatási szerződésben is ezt jelöltük meg fő tevékenységnek. Mivel a kutyatartókat kívánjuk támogatni, számukra ingyenes tájékoztató szórólapokat és kutyaürülék-gyűjtőzacskókat osztottunk ki, hogy ilyen módon is elősegítsük a ferencvárosi utcák kutyabélsár általi szennyezettségét. A Ferencvárosi Szociális Foglalkoztató- és Ellátó (FeSzoFE) Non-profit Kft. gyártotta le részünkre a kutyatulajdonosok tájékoztatására szolgáló szöveget tartalmazó szórólapokat és kutyaürülék-gyűjtőzacskókat, amiket a Ferencvárosi Szociális Foglalkoztató- és Ellátó (FeSzoFE) Non-profit Kft. és a Ferencvárosi Kutyatartók Érdekvédelmi Civil Szervezete osztott ki a kutyatartók részére, személyesen és postai úton is.

-Tevékenységünket médiakampánnyal is nagyon hangsúlyozottan reklámoztuk, ugyanis természetesen nem vagyunk képesek a kerületi kutyák szokásait megváltoztatni, ha a kutyatulajdonosok figyelmét nem keltjük fel. Google kampányt végeztünk az egyesület népszerűsítése érdekében. A tájékoztató szórólapokat postai úton és személyesen juttattuk el a kutyatartókhoz. A postai kiküldés során természetesen a Magyar Posta Zrt. segítségével juttattuk el a szórólapokat és a leveleket a kutyatulajdonosokhoz.

 

Azt mondhatjuk, hogy a köztisztaság javítását és a kulturált kutyatartást megcélzó programunk sikeres volt (médiakampánnyal is hangsúlyozottan reklámoztuk a tevékenységünket), de a támogatási szerződésünk során elnyert összeg az összes költségünk csak egy részét fedezte. Úgy is fogalmazhatunk, hogy a Ferencvárosi Önkormányzat szíves segítsége megteremti minden évben az alapot arra, hogy egyesületünk létezzen és egyéb támogatásokat, pályázatokat kutasson fel és hasznot hajtson a Ferencvárosnak.

 

Június 3-án adták át a Ferencváros környezet- és természetvédelméért végzett munkásságot elismerő „Ferencváros Schmidt Egon-díja”-t a Polgármesteri Hivatalban, melyet ez évben a Ferencvárosi Kutyatartók Érdekvédelmi Civil Szervezete kapott meg.

A Környezetvédelmi Világnap alkalmával átadásra kerülő díj azon magánszemélyeknek, szervezetnek, közösségnek adományozható, aki vagy amely a Ferencváros környezet- és természetvédelme érdekében munkásságával Ferencváros fejlődéséért maradandót alkot.

A tavaly „Ferencváros Környezet- és Természetvédelméért” néven alapított díjat elsőként Schmidt Egon, kerületünkben élő és alkotó Kossuth-díjas ornitológus, író vehette át. Az akkori átadón Dr. Bácskai János engedélyt kért Schmidt Egontól arra, hogy a 2016. évtől a díjat róla nevezhessék el, amibe a kitüntetett beleegyezett. Az ily módon „Ferencváros Schmidt Egon-díjá”-vá avanzsált elismerést idén a Ferencvárosi Kutyatartók Érdekvédelmi Civil Szervezete érdemelte ki.

Dr. Bácskai János, Ferencváros polgármestere köszöntötte a megjelenteket, a névadót, valamint a díjazott szervezet képviselőit, amely méltán érdemelte ki az elismerést, hisz azért tevékenykedik, hogy a társadalom „kutyás” és „nem kutyás” részeinek együttélését kulturált körülmények között, a lehető legkevesebb konfliktussal segítse elő. Ebben Ferencváros Önkormányzatának lehetőségei önmagukban kevesek lennének, hisz a törvényi előírásokon túl szükség van belátásra, megfelelő kultúrára, kölcsönös tiszteletre is a társadalom különböző szegmensei között. Ehhez járul hozzá a kitüntetett szervezet is.

Az átadáskor Schmidt Egon is gratulált az elismeréshez és további sok sikert kívánt a szervezet fontos, kiemelkedő tevékenységéhez.

Dr. Horváth Dávid, a Ferencvárosi Kutyatartók Érdekvédelmi Civil Szervezetének elnöke köszönőbeszédében megemlékezett a szervezet tiszteletbeli elnökéről, a tavaly elhunyt Dr. Benkó Sándorról, majd emlékeztetett arra, hogy ez az elismerés nem az ő, hanem az egész szervezet tizenöt éves munkájának gyümölcse. Személyes megtiszteltetésnek nevezte ugyanakkor, hogy a díjat a környezetvédelemért polgármesterként, magánemberként, korábban pedig tanárként is elkötelezett Dr. Bácskai Jánostól veheti át.

Az ünnepélyes díjátadót Kurkó József Kristóf előadóművész gitáros-énekes produkciója színesítette.

Szeptember 1. után elkezdtük a Ferencvárosi Önkormányzat pályázatán sikeres Köztisztaság (ingyenes kutyapiszok gyűjtőzacskó osztás), kutyatartók tájékoztatása a kulturált kutyatartás érdekében a Ferencvárosban, Budapest IX. kerületében megnevezésű programunk végrehajtását.