2005. évi események

Januárban a Fővárosi Közgyűlés „A kulturált Ebtartás Program 2004” pályázatán nyert az egyesület. Februárban a Magyar Távirati Iroda (MTI) és szervezetünk médiaszerződést kötött, amelynek keretében évente 15 hír ingyenes megjelentetésére van lehetőségünk. Az első hír március 7-én, hétfőn jelent meg, Tovább tevékenykednek a kutyatartók a Ferencvárosban címmel. Elfogadta Szervezetünk 2004. évi beszámolóját a Képviselő-testület a felhasznált támogatásról. Március 2-án rendkívüli közgyűlést tartottunk a szervezet székhelyén (1092 Knézich utca 4.), ahol megszavaztuk, hogy kérjük a Fővárosi Bíróságot, hogy nyilvánítsa közhasznúvá a Ferencvárosi Kutyatartók Érdekvédelmi Civil Szervezetét. Áprilisban a Fővárosi Bíróság közhasznúvá nyilvánította a Ferencvárosi Kutyatartók Érdekvédelmi Civil Szervezetét.

A kulturált Ebtartás Program

2004 A Kulturált Ebtartás Program 2004 pályázat elnyerése után úgy döntöttünk, hogy az elnyert támogatást javarészt kutyabélsár-gyűjtőzacskók gyártására fogjuk felhasználni, ugyanis így tudjuk leghatékonyabban javítani a köztisztaságot és a kulturált kutyatartást elősegíteni. Ezeket a zacskókat ennek a pályázatnak a keretében és a jövőben is ingyenesen bocsátottuk és fogjuk bocsátani a ferencvárosi kutyatulajdonosok részére. Annak érdekében, hogy a zacskók biztosan a felhasználókhoz kerüljenek, úgy döntöttünk, hogy 95%-ban direkt szétosztást fogunk végeztetni a kerületi állateledel boltok, díszállat boltok, kutyakozmetikák, orvosi műszerboltok és állatorvosi rendelők által, így velük megegyezést kötöttünk. Így biztosított volt a zacskók jó helyre kerülése, ugyanis az állateledel boltok eladói tudják, hogy a visszajáró kutyatulajdonos fel fogja használni a zacskókat, hiszen akár több év óta is nála vásárol tápot kedvencének a kutyatartó. Ezen kívül már eddig is együtt dolgoztunk a Ferencvárosi Közterület Felügyelettel, ők is intenzíven részt vettek a programunkban. A legyártott zacskók csak kb. 5%-a került az utcai zacskótartó-fémedényekbe, mert az ezen a módon történő osztás nem 100%-osan biztonságos, hiszen közterületen történik. A zacskók osztása az alábbi kerületi állateledel szaküzletekben, díszállat boltokban, kutyakozmetikákban, orvosi műszerboltokban és állatorvosi rendelőkben történt:

Pöttyös utca 3., alaksor, Menyhárt József

Pöttyös utca 5., Szabó Imréné

Kisállat-eledel, Mihálkovics u 20., Katona János

Állateledel és Felszerelés üzlet, Telepy u 11-13., Deli Katalin

Díszállat-kereskedés, Viola u 43., Püspök Zsolt Péter

Páva állattáp-bolt és kutyakozmetika, Páva u 4., Szomszéd Katalin

Bakáts állateledel üzlet, Bakáts u 2/d, Szakács Tamás, Traub Péter

Díszállat-állateledel, Kinizsi u 11., Mayer Istvánné

Spicc 2000 Bt., Vámház krt 1-3 Vásárcsarnok VP6 pavilon

Knézich állatorvosi rendelő, Knézich u. 4., Dr. Horváth Dávid

Középső-Ferencvárosi állatorvosi rendelő,
Telepy u. 23., Dr. Bíró Zoltán

Részönkormányzati Iroda,
1098 Toronyház u. 3., Hajdú Erika

K and I Bt. díszállat kereskedés,
Üllői út 147., Gajdi Krisztián

Elektromos Orvosi Szerviz és Kereskedés,
Ráday u. 32., Trieber László

Alfonz kutyakozmetika,
Bokréta u 20., Daróczi Edit

A ferencvárosi közterület felügyelők a kerület egészében osztották a zacskókat az utcákon

Május 21-én, a kerületi Lenhossék parkban tartott Fészekrakó családi egészségnapon is jelen volt egyesületünk és több ezer zacskót osztott ki a kutyatulajdonosoknak.

 

A tevékenységünket erőteljesen kihangsúlyoztuk médiakampánnyal is, ami a következőket foglalta magában: -a kutyatartók részére többféle szórólapot gyártottunk, amiket a kerületi állateledel, díszállat boltok, kutyakozmetikák, orvosi műszerboltok és állatorvosi rendelők dolgozói osztottak folyamatosan, valamint készült még egy speciális (1/4 A4-es nagyságú) szórólap a ferencvárosi közterület felügyelőknek is, -megjelentek nyomtatott formában újságcikkek és on-line az egyesületről és a tevékenységünkről. Júliusban a Fővárosi Környezetvédelmi Alap pályázatának előkészületei folytak és beadtuk a Kulturált Ebtartás Program 2005 és a Nemzeti Civil Alapprogram (NCA) 2 pályázati anyagokat is.

ARC plakátkiállítás

Augusztusban Dr. Horváth Dávid elnök részt vett Demszky Gábor főpolgármesterrel és Verók István VI. kerületi polgármesterrel az Arc plakátkiállításon (Felvonulási tér) rendezett sajtókampányon. Itt 6 óriásplakátot is kiállítottak, amelyek a főváros Élhető városért pályázatára készültek. Az eseményről a TV2, az ATV, a Duna TV és a Hír TV is tudósított Híradójában, újságcikkek jelentek meg a Budapesti Reggel, a Napi Ász, a Népszabadság és még számos egyéb napilapban, valamint rengeteg internetes portálon (pl. www.nol.hu, www.origo.hu, www.stop.hu, stb.).

Szeptemberben Dr. Horváth Dávid elnök részt vett Demszky Gábor főpolgármesterrel és Szolnoki Andrea főpolgármester-helyettessel „a Kulturált Ebtartás Program 2005” kezdetével kapcsolatban rendezett sajtókampányon a Nyugati téren. Itt több óriásplakátot is kiállítottak. Az eseményről az RTL KLUB, a TV2, az ATV, a Duna TV és a Hír TV is tudósított Híradójában, újságcikkek jelentek meg a Budapesti Reggel, a Napi Ász, a Népszabadság és még számos egyéb napilapban, valamint rengeteg internetes portálon (pl. www.nol.hu, www.origo.hu, www.stop.hu, stb.).

A környezetvédelmi és természetvédelmi szemlélet erősítését segítő iskolai vetélkedők szervezése, népszerűsítő kiadványok, reklámok készítése, valamint a környezetvédelem és természetvédelem oktatását segítő eszközök előállítása, a lakókörnyezet tisztaságát, rendezettségét, szépítését célzó akciók a Ferencvárosban című pályázat.

Szervezetünk szinte egyedülálló programot dolgozott ki és hajtott végre a Főváros IX. kerületében (Ferencváros) a kulturált ebtartás és a köztisztaság érdekében, „A környezetvédelmi és természetvédelmi szemlélet erősítését segítő iskolai vetélkedők szervezése, népszerűsítő kiadványok, reklámok készítése, valamint a környezetvédelem és természetvédelem oktatását segítő eszközök előállítása, a lakókörnyezet tisztaságát, rendezettségét, szépítését célzó akciók a Ferencvárosban” címmel végzett pályázatunkat szeptemberben kezdtük el megvalósítani.
Először a vezető kerületi Bakáts Téri Ének-zenei Általános Iskola tanulóit elláttuk a kultúrált kutyatartással kapcsolatos szórólapokkal és természetesen kutyakaki-gyűjtőzacskókkal. Természetesen folyamatosan osztottunk és osztunk zacskókat és szórólapokat az általános iskolás tanulóknak, családjuknak, rokonaiknak és a velük kapcsolatban lévő személyeknek Ezután október 12-én előadást tartott Dr. Horváth Dávid az Iskola tanulóinak, filmet vetített és a feltett kérdésekre válaszolt. Október a kutya hónapja lett az Iskolában, ez megjelent az internetes oldalán is.

Ezt követően a tanulók írásban kapták meg a szükséges útmutatókat otthonra, fénymásolt anyagok formájában. A következő héten a tanulók kérdőíveket kaptak és töltöttek ki a környezetismeret és biológia órákon. A legjobban teljesítő általános iskolai tanulókat és a kutyatulajdonos tanulókat ajándékokkal jutalmaztuk, egy ünnepélyes díjkiosztó alkalmával. A tanulók a kultúrált kutyatartással kapcsolatos elképzeléseiket lerajzolták, a legjobbakat itt is megjutalmaztuk.

Sajtótájékoztató

Októberben megtartotta sajtótájékoztatóját a Ferencvárosi Kutyatartók Érdekvédelmi Civil Szervezete ünnepélyes keretek között a 1092 Budapest, IX. kerületi Bakáts tér 12. szám alatt, a Bakáts Téri Ének-zenei Általános Iskola dísztermében. Ennek keretében indították el Ferencvárosban a Fővárosi Önkormányzat által támogatott Kultúrált Ebtartás 2005 Programot is.
Dr. Horváth Dávid elnök bemutatta a Szervezet eddigi tevékenységét (a szervezet alapcéljai: a ferencvárosi kutyatartók és nem kutyások közötti távolság szűkítése, a kutyatartás egyszerűbbé válása a IX. kerületben, pl. olyan parkok és kutyafuttatók kialakítása, ahol nyugodtan el lehet engedni a kutyákat póráz nélkül, lehet önfeledten kutyázni, a köztisztaság védelme, kutyabélsár-gyűjtőzacskók ingyenes osztása a kutyatartók részére, pozitív kampány folytatása példamutatással, újságcikkekkel és hirdetőtáblákkal a kutyabélsár-gyűjtőzacskók használatának érdekében, orvosi, állatorvosi előadások tartása, kutyás fórumok megrendezése és tájékoztató cikkek megjelentetése különböző sajtóorgánumokban a kutyatartók részére). Ezután átadta a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapja által támogatott 2005. évi program (környezetvédelmi és természetvédelmi szemlélet erősítését segítő iskolai vetélkedők szervezése, népszerűsítő kiadványok, reklámok készítése, valamint a környezetvédelem és természetvédelem oktatását segítő eszközök előállítása, a lakókörnyezet tisztaságát, rendezettségét, szépítését célzó akciók a Ferencvárosban) vetélkedőin legjobb eredményeket elért általános iskolai tanulók díjait. Az 1., 2. és 3. helyezettek értékes kutyás könyveket, csomagokat, plüssállatokat, Kutya Szövetség című újság éves előfizetéseit és díszokleveleket kaptak. Az Általános Iskola tanulói gyönyörű kutyás rajzokat is készítettek, amit nem csak itt, hanem a McCann-Ericsson médiacégnél is díjaztak, a Gondos gazdi, boldog kutya pályázat keretében. Bodó László, a Bakáts Téri Ének-zenei Általános Iskola igazgatója örömét fejezte ki a program sikeressége miatt. Dr. Szolnoki Andrea főpolgármester-helyettes bemutatta a Fővárosi Önkormányzat által támogatott Kultúrált Ebtartás 2005 Programot. A Szervezetet eddig legjelentősebb mértékben támogató öt személyiséget (Dr. Demszky Gábor főpolgármester, Hardy Mihály, az ATV hírszerkesztője, Dr. Kökény Mihály országgyűlési képviselő, Sebők Endre önkormányzati képviselő és Dr. Szolnoki Andrea főpolgármester-helyettes) tiszteletbeli tagnak kérték fel előzetesen, ők írásban is elfogadták a felkérést. Ezzel köszönte meg a Szervezet az eddigi támogatásukat és számukra itt adták át a díszokleveleket. Dr. Szolnoki Andrea személyesen köszönte meg a megtiszteltetést, Dr. Demszky Gábor főpolgármestert is ő képviselte, Dr. Kökény Mihály országgyűlési képviselő nevében pedig Ruzsics Milán, az Európai Ifjúságért 2002 Alapítvány kuratóriumi elnöke, a Ferencvárosi Önkormányzat bizottságának tagja vette át a díszoklevelet. Hardy Mihály, az ATV hírszerkesztője és Sebők Endre önkormányzati képviselő pedig később fogja személyesen átvenni a kitüntetéseket. Dr. Benkó Sándor, a Szervezet tiszteletbeli elnöke fogalmazta meg a zárszót, méltatva az eddigi eredményeket. A Szervezet még köszönetet mondott a támogatásért az itt jelenlévő Varjasné Székely Évának (a MALOSZ elnöke, a Quadrat Kft. ügyvezető igazgatója) és az állófogadást szponzoráló Zsidek Lászlónak (a Food Express Kft. ügyvezetője) és Czipper Ágotának (a Food Express Kft. PR főmunkatársa) is. A Ferencvárosi Önkormányzatot Dr. Gőbel Mária (Ferencvárosi Környezetvédelmi Alapítvány), Illés Miklós (Oktatási, kulturális és sport bizottság) és Temesi Sándor sajtóreferens képviselte. Jelen volt még Kovács Károly kétszeres babérkoszorús mesterkiképző, a Ferencvárosi Kutyakiképző Iskola vezetője is.
A sajtótájékoztató után a jelenlévőket állófogadáson látták vendégül. A megmaradt ételeket és italokat a Foodexpress Kft-vel történt előzetes megbeszélések szerint a szociálisan rászorultabb általános iskolai tanulóknak osztották ki. Jelen volt, illetve az eseményről hírt adott több sajtóorgánum is, pl. Szily Nóra, a Budapest Rádió műsorvezetője már délelőtt beharangozó riportot készített a Szervezet elnökével. Az MTV Regionális Híradója a Bakáts téren vette fel az interjút (csütörtök délben volt adásban), a helyi Ferencvárosi TV (9S TV) pedig a sajtótájékoztató alatt. A Danubius Rádió szerda délelőtt, a Rádió C csütörtökön adta le, az Info Rádió pedig pénteken kétszer is lejátszotta az általa elkészített interjút. Összesen 23 sajtóorgánum tudósított a programról, illetve a sajtótájékoztatóról: 9S TV, MTV, Média online, Budapest Rádió, Civil Rádió, Danubius Rádió, Info Rádió, Rádió C, Független Hírügynökség, Magyar Távirati Iroda, ZÉTAPress, Állategészségügyi Címkereső, Fanny, Ferencváros, Ferencvárosi Magazin, Helyi Téma, Kutya Szövetség, Napi Ász, Nordi, Színes Bulvár Lap, www.ferencvaros.helyhir.hu, www.greenfo.hu, www.haziallat.hu.